Δύσκολες ώρες για την Ελλάδα: Δημοψήφισμα, ψηφοφορία στη Βουλή και Eurogroup οι πρωταγωνιστές της μέρας – Τι σημαίνουν τα ΝΑΙ/ΟΧΙ του δημοψηφίσματος

Δύσκολες ώρες για την Ελλάδα: Δημοψήφισμα, ψηφοφορία στη Βουλή και Eurogroup οι πρωταγωνιστές της μέρας – Τι σημαίνουν τα ΝΑΙ/ΟΧΙ του δημοψηφίσματος | Newsit.com.cy

Η Ελλάδα πάει σε δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου με το ερώτημα «ναι ή όχι στην τελική πρόταση των θεσμών;», αποφάσισε αργά χθες βράδυ η ελληνική κυβέρνηση μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού και υπουργικού συμβουλίου.

Στις 1.39 μετά τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο, δόθηκε στη δημοσιότητα το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ δύο βασικοί υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και ο υπεύθυνος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος σπεύδουν ήδη στη Φρανκφούρτη όπου θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Με το διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν ανακοίνωσε μόνο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή την απόρριψη των προτάσεων των πιστωτών, αλλά έμμεσα πλην σαφώς πήρε αρνητική θέση, απορρίπτοντας δηλαδή τις προτάσεις.

Ο Πρωθυπουργός διατύπωσε έντονες επικρίσεις κατά των Θεσμών, κάνοντας λόγο για τελεσίγραφα, ενώ σημείωσε και την αρνητική επίπτωση που θα είχαν για την ελληνική κοινωνία οι προτάσεις αυτές.

Δηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος και υπέρ του «όχι» στις προτάσεις των πιστωτών έκαναν και πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σήμερα το μεσημέρι θα συγκληθεί η ολομέλεια του κοινοβουλίου για να εγκρίνει την απόφαση του Υπουργικού συμβουλίου.

Υπέρ του «όχι» αναμένεται να κινητοποιηθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός και ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

Ιδού το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος:

«Ελληνίδες Έλληνες,

Εδώ και 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή, της 25ης Γενάρη.

Την εντολή διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Για μια βιώσιμη συμφωνία που θα σέβεται τόσο τη δημοκρατία όσο και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και θα οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση.

Σε όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων, μας ζητήθηκε να εφαρμόσουμε τις μνημονιακές συμφωνίες που σύνηψαν προηγούμενες κυβερνήσεις, παρόλο που αυτές καταδικάστηκαν κατηγορηματικά από τον Ελληνικό λαό στις πρόσφατες εκλογές.

Ωστόσο ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε. Να προδώσουμε –δηλαδή- τη δική σας εμπιστοσύνη.

Μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης οι εταίροι μας, δυστυχώς, κατέληξαν στο προχθεσινό EG σε μια πρόταση- τελεσίγραφο προς την ελληνική δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό.

Ένα τελεσίγραφο που αντίκειται στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης. Στις αξίες του κοινού ευρωπαϊκού μας οικοδομήματος.

Ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάσταχτα βάρη στον ελληνικό λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας , όχι μόνο συντηρώντας την αβεβαιότητα, αλλά και διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.

Η πρόταση των θεσμών περιλαμβάνει: μέτρα που οδηγούν στην περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα καθώς και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, την εστίαση και τον τουρισμό, με ταυτόχρονη κατάργηση των ελαφρύνσεων στη νησιωτική Ελλάδα.

Οι προτάσεις αυτές που παραβιάζουν ευθέως το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και τα θεμελιώδη δικαιώματα: στην εργασία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια, αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων εκ των εταίρων και των θεσμών, δεν είναι μια βιώσιμη και επωφελής συμφωνία για όλα τα μέρη, αλλά η ταπείνωση ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Οι προτάσεις αυτές αναδεικνύουν κυρίως την εμμονή του ΔΝΤ στη σκληρή και τιμωρητική λιτότητα και κάνουν πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη οι ηγετικές ευρωπαϊκές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δίνουν επιτέλους οριστικό τέλος στην ελληνική κρίση δημόσιου χρέους, μια κρίση που αγγίζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας το ίδιο το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη απέναντι στους αγώνες και στις θυσίες του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και της εθνικής μας κυριαρχίας. Η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον της χώρας μας.

Και η ευθύνη αυτή μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού.

Πριν από λίγο συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο στο οποίο εισηγήθηκα την διοργάνωση δημοψηφίσματος, προκειμένου ο ελληνικός λαός κυρίαρχα να αποφασίσει.

Η εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Αύριο (σσ Σήμερα) θα συνεδριάσει εκτάκτως η ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να επικυρώσει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών.

Ήδη έχω ενημερώσει για την απόφασή μου το Πρόεδρο της Γαλλίας και τη Καγκελάριο της Γερμανίας, το πρόεδρο της ΕΚΤ, ενώ αύριο με επιστολή μου θα ζητήσω επισήμως από τους ηγέτες της ΕΕ και τους θεσμούς, ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, προκειμένου ο Ελληνικός λαός να αποφασίσει, ελεύθερος από πιέσεις και εκβιασμούς, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας και η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης.

Ελληνιδες, Έλληνες

Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει.

Στον αυταρχισμό και στη σκληρή λιτότητα, να απαντήσουμε με δημοκρατία, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Η Ελλάδα τόπος που γέννησε τη δημοκρατία να στείλει μια ηχηρή απάντηση δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή και τη παγκόσμια κοινότητα.

Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό.

Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η επιλογή σας θα τιμά την ιστορία της πατρίδας μας και θα στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών της. Ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι.

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Όμως Ευρώπη χωρίς δημοκρατία θα είναι μια Ευρώπη χωρίς ταυτότητα και χωρίς πυξίδα.

Σας καλώ όλους και όλες με εθνική ομοψυχία, ενότητα και ψυχραιμία να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν.
Για εμάς, για τις επόμενες γενιές, για την ιστορία των Ελλήνων.
Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαψεύδει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη συνομιλία με Τσίπρα για εκλογές – Σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο στην Ελλάδα

«Εξομολόγηση» Τσίπρα σε Αναστασιάδη: Επιστρέφω Ελλάδα για να πάω σε εκλογές

Νέο αδιέξοδο για την Ελλάδα – Aπορρίπτει την 5μηνη παράταση και τα 15,5 δισ. ευρώ!


Σόιμπλε: 50-50 οι πιθανότητες για συμφωνία


Ντάισελμπλουμ για Ελλάδα: «Πρέπει να βρεθεί λύση αύριο» 

Ξανά ρήξη Ελλάδας – Θεσμών! Επιστρέφει Αθήνα ο Τσίπρας – «Χειρότερες κι από Μνημόνιο οι προτάσεις των θεσμών»

Εκτάκτως συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής – Ρέντσι: Στηρίζω τον Τσίπρα

MM