Διάγγελμα Γιουνκέρ: Έλληνες δεν πρέπει να αυτοκτονήστε…Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη και η Ευρώπη η Ελλάδα – Ψηφίστε ΝΑΙ – Ο Τσίπρας ψεύδεται

Διάγγελμα Γιουνκέρ: Έλληνες δεν πρέπει να αυτοκτονήστε…Η Ελλάδα είναι η Ευρώπη και η Ευρώπη η Ελλάδα – Ψηφίστε ΝΑΙ – Ο Τσίπρας ψεύδεται | Newsit.com.cy

 Εν κατακλείδι το συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα Γιουνκέρ συνοψίζεται στο ότι ένα ‘ΝΑΙ’ σημαίνει παραμονή στο κοινό νόμισμα, την Ε.Ε. και μια εν γένει ευρωπαϊκή πορεία, ενώ ένα ‘ΟΧΙ’, σύμφωνα με το ακριβές των λεγομένων του κ. Γιούνκερ, παραπέμπει σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (και όχι μόνο το ευρώ).

Διάγγελμα Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ:

Το Δεκέμβριο του 1982, μόλις πριν ένα χρόνο είχε γίνει δεκτή η Ελλάδα ως δέκατο μέλος, παρακολουθούσα ευτυχής την χώρα να ενσωματώνεται στην τότε ΕΟΚ, σήμερα είμαστε 28 κράτη μέλη και έχουμε καταφέρει να συμφιλιώσουμε τα ευρωπαϊκά έθνη και να ενώσουμε νομισματικά διαφορετικά εθνικά νομίσματα με μεγάλο κόπο σε μια Ευρώπη που είχε δυστυχώς προκαλέσει δύο παγκόσμιους πολέμους και ανείπωτο πόνο, αίμα, απώλειες και καταστροφές.

Η Ευρώπη δεν είναι ένα θέατρο διαμάχης των επιμέρους εθνικών συμφερόντων, η ευρώπη δεν είναι ο χώρος των επιμέρους εθνικών αντιπαλοτήτωνα, αλλά για το καλό όλων μας υπάρχει διάλογος και δεν υπάρχουν δημοκρατίες μεγαλύτερες η καλύτερες από τις άλλες. 

Δεν είναι ένα παιχνίδι μπλόφας, είτε νικούμε μαζί είτε χάνουμε όλοι μαζί, είναι πολύ λυπηρο αυτό που είδε η Ευρώπη αυτό το προηγούμενο Σάββατο. Λαϊκίστικα παιχνίδια προκρίθηκαν εν σχέση με όλες τις άλλες προσεγγίσεις και ενώ έγιναν πολλές άλλες προσπάθειες όχι μόνο δικές μου, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών νιώθω προδομένος. 

Οι συφωνίες και οι διαφωνίες χωρίς λόγο έφτασαν σε δραματικούς τόνους, ακούσαμε για εκβιασμούς και απειλές. Από πού όμως έρχονται οι προσβολές και οι απειλές που κάνουν τους ανθρώπους να φαντάζονται τα λάθος πράγματα μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις. Οι προσπάθειές μας τερματίστηκαν απότομα και μονομερώς λόγω της εξαγγελίας δημοψηφίσματος εκ μέρους της ελληνικής διακυβέρνησης που δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για το τι διακυβεύεται.

Έκανα ο, τι μπορούσα, δεν αξίζουμε την κριτική που δεχόμαστε. Κάποιες κυβερνήσεις πλήρωσαν την αλληλεγγύη που έδειξαν με μεγάλες κυβερνητικές κρίσεις, η ευθύνη πάνω από τις εθνικές κυβερνητικές ατζέντες. Ως πρόεδρος του Eurogroup είδα πως αντιμετώπισαν Ιρλανδία και Πορτογαλία τις κοινωνικές συνέπειες και πετυχαίνουν προόδους. 

Έχω εναποθέσει την εμπιστοσύνη στους Ελληνες και για μένα η έξοδος της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ επιλογή μου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει οτι θα πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Έχω εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για συμβιβασμό πρωτίστως για το καλό των Ελλήνων, με τις διαβουλεύσεις να γινονται στο πνεύμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ουδέποτε δώσαμε τελεσίγραφο, ο, τι κάναμε έγινε για να κλείσει με συμβιβασμό η συμφωνία. 

Προσαρμόσαμε μάλιστα τις εργασίες μας στις αρεσκείες της ελληνικής κυβέρνησης, το Euroworking group ενώ φέραμε με τον Ντάισελμπλουμ το επίπεδο των συζητήσεων σε ένα πιο πολιτικό επίπεδο χωρίς να την περιορίσουμε πλέον σε επίπεδο τεχνοκρατών. Δεν δείξαμε ποτέ λιγότερη προσήλωση ή ευελιξία προκειμένου να πάμε σε ένα συμβιβασμό.

Έχουμε πάει πολύ μακριά για να πάμε σε δίκαια μέτρα, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, το πακέτο δεν έχει παγίδες και κανείς δεν επιτρέπεται να μιλά για αυτό και δεν υπήρχαν περικοπές στο πακέτο αυτό. Αντιθέτως θα υπήρχαν δίκαια μέτρα, και διαφάνεια στην διοικητική δομή της Ελλάδας δεν είναι ένα πακέτο χαζής λιτότητας που προωθείται. 

Δίνει επίσης το χρόνο στη κυβέρνηση για να το πετύχει, ενώ ζητούνται 12 δις λιγότερα για να το πετύχει, κάτι που αποτελεί κίνητρο. Ωστόσο, η δημοσιονομική προσαρμογή απαιτεί το έλεγχο των δαπανών και χαμηλότερο επίπεδο χρέους. Δεν τέθηκε ζήτημα μικρότερων μισθών  ή συντάξεων, ενώ θέλαμε να ευθυγραμμιστούν με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές εργασιακές πρακτικές. 

Και η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό της σύστημα. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να φέρει ισοδύναμα, το πακέτο θα διασφάλιζε κοινωνική δικαιοσύνη και περιστολή δαπανών που δεν θα είχε αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών όπως περικοπή στις αμυντικές δαπάνες. Επίσης ενώ πρόκειται για κοινή λογική ήμουν εγώ που προώθησα την πρόταση για φορολογία στην ναυτιλία και την διαφάνεια στην δημόσια διοίκηση, αλλά και σε μια αυτόνομη φορολογική υπηρεσία. Η Ελληνική κυβέρνηση φαινόταν να συμφωνεί σε αυτά. 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε εξαιρετική δουλειά, με αυτό το πακέτο θα δημιουργούντο νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ωστόσο χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Γιατί άραγε η ενέργεια στην Ελλάδα είναι στα ύψη, και η φορολογία δεν εισπράττετε; Γιατί δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός; Χρειάζεται ένας μηχανισμός να βοηθήσει την Ελλάδα. 

Τί συνέβη; Ενώ δεν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις το βράδυ της Παρασκευής, και ενώ είχαμε προτείνει και την μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, η αποχώρηση της Ελλάδας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έγινε την τελευταία στιγμή.
Επίσης, ειπαμε στον κ.Τσίπρα ότι θα συζητούσαμε και για το χρέος για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει αυτό με μια συμφωνία που θα έφερνε 35 δις σε ένα αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα. Κινήσαμε βουνά μέχρι το τελευταίο λεπτό μέχρι που ξαφνικά έφυγε η Ελλάδα από το τραπέζι μιας επικείμενης συμφωνίας.

Τί ξέρουν οι Έλληνες πολίτες για αυτή την τελευταία προσφορά; Δεν θέλουμε να επηρεάσουμε την ψήφο τους αλλά θέλουμε να τους ενημερώσουμε για όσα έχουμε εμείς προτείνει και τι ξέρουν πραγματικά οι Έλληνες τι πραγματικά είχαμε θέσει στο τραπέζι και αντί να απλουστεύει το μήνυμά της στο ΟΧΙ, την συμβουλεύω να πει την αλήθεια στο ίδιο της τον λαό. 

Η πόρτα μας είναι ανοιχτή δεν είναι το τέλος, δεν έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο, είναι ντροπιαστικό για μένα να επαναλμβάνω την ίδια πρόταση. Μέχρι το τελευταίο λεπτό πολέμησα για μια κοινή λύση, δεν είναι θέμα μόνο ανταλλαγής κάποιων χαρτιών. Δεν είναι ζήτημα αλληλοκατηγηγορίας για το τι έγινε και τι δεν έγινε.

‘Εχω απογοητευτεί ως άνθρωπος από τον κ. Τσίπρα και ως πολιτικός από την στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Live: Κλειστές για 6 μέρες οι ελληνικές τράπεζες – Επιβολή ορίου αναλήψεων στα 60 ευρώ ημερησίως και απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Θα συμβάλλουμε ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Ξέσπασμα οργής και κλάμματα έξω από τράπεζες – Κατέρρευσαν μπροστά από ΑΤΜ μόλις τελείωσαν τα χρήματα (VIDEO)!

Ο λαός στα ΑΤΜ και οι υπουργοί σπάνε πλάκα! Backpack, high five και… capital controls!

MM