Σκάνδαλο μεγατόνων! Συγκάλυψη βρετανικής κυβέρνησης για πρόβλημα με πυρηνικό πύραυλο

Σκάνδαλο μεγατόνων! Συγκάλυψη βρετανικής κυβέρνησης για πρόβλημα με πυρηνικό πύραυλο | Newsit.com.cy

Σοβαρό τεχνικό πρόβλημα κατά τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου του αποτρεπτικού πυρηνικού συστήματος Trident αποκρύφθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένας πύραυλος τύπου Trident II D5, που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων εφόσον είναι οπλισμένος με πυρηνική κεφαλή, αντιμετώπισε ένα άκρως ανησυχητικό τεχνικό σφάλμα μετά από την εκτόξευσή του από βρετανικό υποβρύχιο ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, μόλις εβδομάδες πριν την κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την ανανέωση ή όχι του πυρηνικού συστήματος Trident για την αποτροπή πυρηνικών επιθέσεων κατά της Βρετανίας.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, που τότε βρισκόταν σε αναβρασμό λόγω του δημοψηφίσματος για το Brexit, επέβαλε «μπλακάουτ» ενημέρωσης, όπως αναφέρουν οι Sunday Times.

Η αιτία του τεχνικού σφάλματος παραμένει απόρρητη, ωστόσο πηγή της εφημερίδας στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό αναφέρει ότι ο μη οπλισμένος πύραυλος ίσως παρέκκλινε της σχεδιασμένης πορείας του προς τη θάλασσα της δυτικής Αφρικής κατευθυνόμενος τελικά προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς το έδαφος των ΗΠΑ.

Η εκτόξευσή του έγινε από το υποβρύχιο HMS Vengeance, ένα από τα τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια της Βρετανίας. Η πηγή έκανε λόγο για «μεγάλο πανικό στο ύψιστο επίπεδο της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων». Επρόκειτο για την πρώτη δοκιμή πυραύλου του πυρηνικού αποτρεπτικού συστήματος της χώρας εδώ και τέσσερα χρόνια.

Το περιστατικό συνέβη λίγες ημέρες πριν η Τερέζα Μέι αναλάβει την πρωθυπουργία. Ωστόσο, ήταν εκείνη που στις 18 Ιουλίου ανέλαβε ως επικεφαλής της κυβέρνησης να πείσει τους βουλευτές για τη σκοπιμότητα της ανανέωσης του στόλου των πυρηνικών υποβρυχίων του συστήματος Trident έναντι 40 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ερωτηθείσα επιμόνως κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο BBC το πρωί της Κυριακής αν γνώριζε τότε για το περιστατικό, η κ. Μέι απέφυγε να απαντήσει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

MM