Ανησυχία και σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ μετά τη δοκιμή του ολέθρου από τη Β. Κορέα – Τραμπ και Κιμ αλληλοαπειλούνται με «σαρωτικά» πλήγματα

Ανησυχία και σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ μετά τη δοκιμή του ολέθρου από τη Β. Κορέα – Τραμπ και Κιμ αλληλοαπειλούνται με «σαρωτικά» πλήγματα | Newsit.com.cy

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια στοχοθέτησαν την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η δοκιμή της Κυριακής.

Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. άντηση σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των εδαφών τους συμπεριλαμβανομένης της νήσου Γκουάμ και των συμμάχων τους, απείλησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, μετά την πραγματοποίηση της έκτης και ισχυρότερης πυρηνικής δοκιμής της χώρας. Παρότι αναφέρθηκε σε μια απάντηση «αποτελεσματική όσο και σαρωτική», μιλώντας έξω από το Λευκό Οίκο μετά τη σύσκεψη των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ και της ηγεσίας του Πενταγώνου, ο κ. Μάτις διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την πλήρη εξολόθρευση της Βόρειας Κορέας. «Όμως όπως είπα, πρόσθεσε, έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές».

Νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε με μήνυμα στο «τουίτερ» ότι θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε κάθε χώρα που διατηρεί εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνάτσιν ανακοίνωσε ότι θα ετοιμάσει νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας που θα φτάσουν μέχρι του σημείου οι ΗΠΑ να διακόψουν πλήρως τις εμπορικές συναλλαγές με κάθε χώρα που διατηρεί εμπορικές σχέσεις με το καθεστώς Κίμ. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, θα προκαλούσε πιθανόν προβλήματα με την Κίνα, μία από τις ελάχιστες χώρες που διατηρεί εμπορικές σχέσεις με την Πιονγκ Γιανγκ.

Αν και σήμερα στις ΗΠΑ είναι επίσημα αργία (Ημέρα των Εργαζομένων) και τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είναι κλειστά, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η αιθιοπική προεδρία του Σ.Α..

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του καταδίκασε την υπόγεια πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την «ακόμη μία παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας, που υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες αφοπλισμού και μη εξάπλωσης των πυρηνικών».

Είπε πως η ενέργεια αυτή αποσταθεροποιεί προφανώς την περιφερειακή σταθερότητα και χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα ως τη μοναδική χώρα που συνεχίζει να παραβιάζει τους κανόνες που απαγορεύουν πυρηνικές δοκιμές.
Τέλος επανέλαβε την πρόσκλησή του προς την ηγεσία της χώρας να σταματήσει παρόμοιες ενέργειες και να συμμορφωθεί πλήρως με τις διεθνείς υποχρεώσεις που πηγάζουν από τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α..

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Σχεδόν 24 ώρες μετά την πυρηνική δοκιμή από το καθεστώς της Πιονγκ Γιάνγκ, σε απάντηση τα ξημερώματα της Δευτέρας (04.09.2017, ώρα Κύπρου) οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι έγινε άσκηση με πραγματικά πυρά, προσομοιώνοντας επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας και χτυπώντας στόχους στην ανατολική Θάλασσα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια στοχοθέτησαν την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η δοκιμή της Κυριακής. Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Δείτε video και φωτο των απαντητικών ασκήσεων της Νότιας Κορέας με ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ…

Εξάλλου, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., καταδικάζουν την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκ Γιανγκ, ενώ στον αντίποδα οι μόνιμοι σύμμαχοι του καθεστώτος, Κίνα και Ρωσία επιδιώκουν να χειριστούν από κοινού το ζήτημα της έντασης που έχει προκύψει στην Κορεατική χερσόνησο, ενώνοντας τις δυνάμεις τους.

MM