Βόρεια Κορέα: Μεταφέρουν διηπειρωτικό πύραυλο σε πεδίο δοκιμών για νέα εκτόξευση – ΗΠΑ: «Ο Κιμ παρακαλάει για πόλεμο»

Βόρεια Κορέα: Μεταφέρουν διηπειρωτικό πύραυλο σε πεδίο δοκιμών για νέα εκτόξευση – ΗΠΑ: «Ο Κιμ παρακαλάει για πόλεμο» | Newsit.com.cy

Ένας βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος πιθανόν είναι διηπειρωτικός εντοπίστηκε να μεταφέρεται προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας, γράφει σήμερα η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily, επικαλούμενη μια πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών την οποία δεν κατονομάζει.

Η μεταφορά του πυραύλου άρχισε τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στις δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται πεδία δοκιμών του προγράμματός της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων. Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

Χθες το υπουργείο ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πως θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή.

Εν τω μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας άρχισε γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών σήμερα, προειδοποιώντας την Πιονγκγιάνγκ εναντίον οποιασδήποτε πρόκλησης στη θάλασσα, ανέφερε η Σεούλ. Τα γυμνάσια άρχισαν 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι προχώρησε στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου.

«Εάν ο εχθρός προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, στη θάλασσα ή υποβρυχίως, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα τον στείλουμε στο βυθό», διεμήνυσε ο πλοίαρχος Τσόι Γιουνγκ-τσαν, διοικητής της 13ης ναυτικής μοίρας, σε μια ανακοίνωση του επιτελείου.

ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αλεπάλληλες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με μια σειρά ηγετών για την διευρυνόμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, με τον Λευκό Οίκο εκ παραλλήλου να ανακοινώνει ότι «όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής απειλής βρίσκονται στο τραπέζι».

Ο Μουν και ο Τραμπ συμφώνησαν στη διάρκεια της συνομιλίας τους να άρουν το όριο βάρους για τις κεφαλές των πυραύλων της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος, γεγονός που θα επιτρέψει στη Σεούλ να πραγματοποιήσει μεγαλύτερης ισχύος πλήγματα σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης. Ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι ο Τραμπ «ενέκρινε επί της αρχής» την κίνηση αυτή.

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι κατήγγειλε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλάει για πόλεμο» και κάλεσε τις 15 χώρες μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας να επιβάλλουν «τις πιο ισχυρές κυρώσεις που είναι δυνατόν» εναντίον της χώρας του.

«Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που επιθυμούν οι ΗΠΑ. Δεν το επιθυμούμε τώρα, αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι χωρίς όρια. Θα υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας και το έδαφός μας», υπογράμμισε η Χέιλι. «Οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν ότι κάθε χώρα που έχει εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα βοηθά τις επικίνδυνες και απερίσκεπτες πυρηνικές φιλοδοξίες της», πρόσθεσε, ενώ νωρίτερα χθες ο Πρόεδρος Τραμπ, μέσω twitter είχε απειλήσει με διακοπές εμπορικών σχέσεων με χώρες οι οποίες ενισχύουν παντοιοτρόπως το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, μια σαφής προειδοποίηση προς την Κίνα πρωτίστως και δευτερευόντως προς την Ρωσία, χώρες που διαχρονικά υποστηρίζουν πολιτικο-στρατιωτικά και οικονομικά την Πιόνγκ Γιάνγκ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Με διαφορετικές προσεγγίσεις παρουσιάστηκαν στη χθεσινή έκτακτη ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας – το οποίο συγκλήθηκε μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας – τα 5 μόνιμα μέλη.

Η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος πρέσβης Νίκι Χέιλι, αφού τόνισε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν «παρακαλά για πόλεμο», παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει τα πλέον ισχυρά μέτρα επιβολής κυρώσεων, ώστε να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

«Η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ήταν μία σαφής ένδειξη ότι ο χρόνος για ημίμετρα από μέρους του ΟΗΕ πρέπει να τερματιστεί. Αρκετά. Η σταδιακή προσέγγιση που έχουμε λάβει παρά τις καλύτερες προθέσεις, δεν έχει λειτουργήσει», είπε η Αμερικανίδα πρέσβης, σημειώνοντας ότι οι μέχρι σήμερα προσπάθειες δεν πέτυχαν να σταματήσουν την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πόλεμο, αλλά να αμυνθούν από τις απειλές της Βόρειας Κορέας, που με δημόσιες δηλώσεις του καθεστώτος απειλούν με πλήγμα αμερικανικά εδάφη, όπως η νήσος Γκουάμ.

Έχοντας τη συμπαράσταση της Γαλλίας και της Βρετανίας, η κ. Χέιλι ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα κυκλοφορήσει νέο προσχέδιο ψηφίσματος, με πρόθεση να τεθεί σε ψηφοφορία τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου. Οι πληροφορίες φέρνουν τις ΗΠΑ και τους στενούς τους συμμάχους να ετοιμάζουν σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, με τις οποίες θα απαγορεύονται: οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, οι πτήσεις του εθνικού της αερομεταφορέα, οι εισαγωγές πετρελαιοειδών και προμηθειών υλικών για την κυβέρνηση και το στρατό, ενώ θα απαγορεύεται σε πολίτες της χώρας να εργαστούν στο εξωτερικό.

Αν και δεν σχολίασαν τις αμερικανικές θέσεις για σκλήρυνση των κυρώσεων, Κίνα και Ρωσία ζήτησαν ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Ο Κινέζος πρέσβης Λιού Ζιέγι είπε ότι η χώρα «δεν θα επιτρέψει ποτέ χάος και πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο», προτρέποντας παράλληλα τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει λανθασμένες ενέργειες που δεν είναι προς το συμφέρον της.

Ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια είπε πως η ειρήνη στην περιοχή είναι σε κίνδυνο, τονίζοντας ότι από μόνες τους οι κυρώσεις δεν θα επιλύσουν την κρίση.

Κίνα και Ρωσία επιμένουν στην προσέγγιση των δύο σημείων που έχουν προτείνει εδώ και καιρό, η οποία προνοεί αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και εγκαθίδρυση ενός ειρηνευτικού μηχανισμού που θα βασίζεται στην αναστολή των πυρηνικών και πυραυλικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας – από τη μια – και αναστολή από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων, από την άλλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προσπαθούν να προλάβουν την καταστροφή! Η Ελβετία βάζει στο ίδιο τραπέζι Τραμπ και Κιμ

MM