Κατάθεση Ζαράμπ: Ένορκος αποκοιμήθηκε… εν μέσω αποκαλύψεων

Κατάθεση Ζαράμπ: Ένορκος αποκοιμήθηκε… εν μέσω αποκαλύψεων | Newsit.com.cy

Στη χθεσινή τρίτη μέρα της κατάθεσής του, ο Τουρκο-Ιρανός έμπορος χρυσού που συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές παραδεχόμενος την ενοχή του σε 7 κατηγορίες, μίλησε για συναντήσεις που είχε στις αρχές του 2013 ο κατηγορούμενος Γενικός Διευθυντής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν (ο οποίος φυγοδικεί), σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, με ιρανική αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε και ο Ιρανός Υπουργός Πετρελαίου. Ήταν την περίοδο που οι ΗΠΑ είχαν αλλάξει το καθεστώς των κυρώσεων, απαγορεύοντας την ανταλλαγή πετρελαίου με χρυσό.

Ήταν τότε που με τη βοήθεια του μοναδικού παρόντα κατηγορουμένου, Χακάν Ατίλα, χρησιμοποιήθηκαν πλαστά έγγραφα, που έδειχναν αγοραπωλησία τροφίμων. Ο Ατίλα δεν ήταν παρών στη συνάντηση αυτή.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε συντομότερα την Παρασκευή, καθώς υπήρχαν δύο διαδικαστικά θέματα να λυθούν χωρίς την παρουσία των ενόρκων. Το πρώτο αφορούσε ένορκο ο οποίος αποκοιμήθηκε στη διάρκεια της εξέτασης και όταν ο δικαστής Μπέρμαν άκουσε το ροχαλητό του θύμωσε και τον έδιωξε. Το δεύτερο αφορούσε μάρτυρες υπεράσπισης του Ατίλα που θέλουν να παρουσιάσουν στο δικαστήριο οι συνήγοροί του, όμως οι αμερικανικές αρχές δεν εγγυώνται ότι δεν πρόκειται να διωχθούν. Ο δικαστής κάλεσε τις δύο πλευρές να βρουν σύντομα λύση στο θέμα. Μία επιλογή που είναι πιθανή, αν δεν τους δοθεί ασυλία από τον Εισαγγελέα, είναι να καταθέσουν μέσω κλειστού κυκλώματος.

Η τέταρτη μέρα της δίκης διεξήχθη υπό την σκιά της παραδοχής της ενοχής του τέως συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Φλιν, για τον οποίο υπήρξε καταγγελία ότι ήταν παρών σε συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους οι οποίοι πρότειναν την απαγωγή του Φετουλάχ Γκιουλέν και μεταφορά του στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν δώσει κάποια ένδειξη οι Εισαγγελείς ότι υπάρχει διασύνδεση των δύο υποθέσεων, αν και πριν τη συμφωνία του Φλιν με τον ειδικό ανακριτή είχε μεταδοθεί από το δίκτυο NBC ότι ο κ. Μιούλερ ερευνούσε πιθανή σχέση του τέως συμβούλου εθνικής ασφαλείας με αυτή την υπόθεση.

Την ίδια στιγμή υπήρξε καταγγελία από ρεπόρτερ της εφημερίδας New York Times η οποία καλύπτει δημοσιογραφικά τη δίκη, ότι οι λογαριασμοί της στο Twitter και το Instagram κατελήφθησαν για 15 περίπου λεπτά από χάκερς οι οποίοι έδρασαν από την Τουρκία.

MM