Απάντηση Ερντογάν σε Τραμπ για Ιερουσαλήμ: «Έκτακτη Ισλαμική Διάσκεψη»

Απάντηση Ερντογάν σε Τραμπ για Ιερουσαλήμ: «Έκτακτη Ισλαμική Διάσκεψη» | Newsit.com.cy

Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες το πρωί με τους προέδρους της Μαλαισίας, του Ιράν, του Κατάρ και της Ινδονησίας ενώ συνεχίζει τις επαφές και με άλλους ηγέτες. “Η Ιερουσαλήμ δεν μπορεί από ιστορικής, θρησκευτικής και νομικής απόψεως να ανακηρυχθεί πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είναι αντίθετο με τους διεθνείς κανόνες. Η ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα είναι ένα σοβαρό λάθος ενάντια στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Σε καμιά από τις αποφάσεις του ΟΗΕ δεν έγινε αποδεχτή η κατοχή ή η προσάρτηση της Ιερουσαλήμ”, ανέφερε ο Ιμπραχήμ Καλίν.

Πάντως πληροφορίες της προεδρίας αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος στις τηλεφωνικές συνομιλίες ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα σημάνει μεγάλη καταστροφή για τις διαπραγματεύσεις της ειρηνευτικής διαδικασίας επίλυσης του μεσανατολικού ζητήματος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Ερντογάν τόνισε ότι για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή πρέπει να αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των ορίων του 1967. Υπενθύμισε ότι η προσάρτηση της Ιερουσαλήμ, την οποία έκανε το Ισραήλ το 1980, απορρίφθηκε από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ προσθέτοντας ότι η Ιερουσαλήμ, μια ιερή πόλη για τους μουσουλμάνους, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τις μουσουλμανικές χώρες.

Όπως είπε, κάθε πρωτοβουλία για αλλαγή του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ θα αντιμετωπιστεί με έντονη αντίδραση του ισλαμικού κόσμου και θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

MM