Γιούνκερ και Μέι παρουσίασαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας ΕΕ – ΗΒ

Γιούνκερ και Μέι παρουσίασαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας ΕΕ – ΗΒ | Newsit.com.cy

Ακόμα και μετά το brexit, οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν τα ίδια απαράλλακτα δικαιώματα σε εργασία, σπουδές, οικογενειακή επανένωση, κοινωνική ασφάλιση, όπως έχουν και σήμερα. Τα δικαιώματα αυτά επεκτείνονται και στα παιδιά τους, «όπου και όποτε και αν έχουν γεννηθεί» (ακόμα και αν έχουν γεννηθεί μετά την έξοδο, εκτός ΗΒ).

Η Τερέζα Μέι εξήγησε ότι οι πολίτες αυτοί θα έχουν τα δικαιώματά τους προσδιορισμένα στο βρετανικό δίκαιο και θα τα εγγυώνται τα βρετανικά δικαστήρια.

Όπως διευκρινίστηκε από τον Ζ.Κ.Γιούνκερ, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει να έχει την τελική δικαιοδοσία. Οι πολίτες της ΕΕ που μένουν στο ΗΒ, θα συνεχίσουν να μπορούν να προσφεύγουν σε αυτό.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε το ΗΒ θα συνεχίσει να πληρώνει όλες ανεξαιρέτως τις οικονομικές του υποχρεώσεις στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού, μέχρι και την ολοκλήρωση των σχετικών πληρωμών (το 2022), αλλά και αργότερα (συντάξεις και μισθοί προσωπικού).

Σε σχέση με τη Β.Ιρλανδία/ Ιρλανδία, το ΗΒ δεσμεύθηκε στην αποφυγή του να υπάρξει ένα «σκληρό σύνορο», είπε ο Γιούνκερ και η Τ. Μέι δεσμεύθηκε ότι αποστείλει επιστολή στους πολίτες της Β. Ιρλανδίας για να εξηγήσει τις εξελίξεις.

«Σήμερα το Πρωί, η πρωθυπουργός Μέι και εγώ, είχαμε μια συνάντηση ανασκόπησης της προόδου από τη συνάντησή μας τη Δευτέρα. Δεν θα σας κρύψω ότι ανάμεσα στη Δευτέρα και σήμερα το πρωί είχαμε πολλές συνομιλίες, εγώ με την πρωθυπουργό (του ΗΒ), εγώ με τον πρωθυπουργό (της Ιρλανδίας), η πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό και θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρωθυπουργό για την αποφασιστικότητά της. Θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω τον Μισέλ Μπαρνιέ και τον Ντ.Ντέιβις για την σκληρή και αποτελεσματική δουλειά των τελευταίων εβδομάδων», είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Η Τ.Μέι διαβεβαίωσε ότι η κοινή έκθεση (με τα αποτελέσματα των συνομιλιών) έχει την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης και σε αυτή τη βάση, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι έχουμε πρόοδο (breakthrough). Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «συμβιβασμό», μετά από μια μακρά και επίπονη διαδικασία. «Όπως σε κάθε διαπραγμάτευση, οι δύο πλευρές έπρεπε να ακούσουν η μια την άλλη, να προσαρμόσουν τη θέση τους και να συμβιβαστούν, κάτι που ήταν δύσκολο», είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Την Τετάρτη το Κολέγιο των Επιτρόπων, έδωσε εντολή στον Ζ.Κ.Γιούνκερ την εντολή να διαπραγματευτεί το κλείσιμο της έκθεσης συμβιβασμού.  Η κατάληξη έπρεπε να γίνει σήμερα και όχι την επόμενη εβδομάδα για να υπάρξει χρόνος στους 27 να προετοιμαστούν για τη δεύτερη φάση.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αλλά Γιούνκερ εμφανίστηκε βέβαιος πως αυτό θα συμβεί.

«Η κοινή έκθεση δεν είναι η συμφωνία απόσυρσης», τόνισε ο Γιούνκερ. «Η συμφωνία απόσυρσης θα καταρτιστεί μετά και πρέπει να ψηφιστεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο».

Η Κομισιόν επιθυμεί μια μελλοντική στενή σχέση σε ζητήματα όπως το εμπόριο, έρευνα, ασφάλεια και άλλα ζητήματα. Η Τερέζα Μέι έκανε λόγο για μια βαθιά και στενή συνεργασία για το μέλλον.

MM