Καταδίκη της απόφασης Τραμπ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας – Νεκροί και τραυματίες

Καταδίκη της απόφασης Τραμπ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας – Νεκροί και τραυματίες | Newsit.com.cy

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό χθες Παρασκευή, όταν χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Σε όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους.

Ο ΟΗΕ, κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξέφρασε «την ιδιαίτερη ανησυχία του για τον κίνδυνο βίαιης κλιμάκωσης» της έντασης, όπως δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ ειδικός συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής «ημέρας οργής». Ενας δεύτερος Παλαιστίνιος υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι αναχαίτισε μια ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα. Σε απάντηση έπληξε στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά, τραυματίστηκαν από τα πλήγματα αυτά. Ο στρατός διευκρίνισε ότι έπληξε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και μια αποθήκη όπλων. Οι αυτόπτες μάρτυρες επεσήμαναν ότι οι περισσότεροι τραυματίες διέμεναν σε ένα κτίριο δίπλα από το στρατόπεδο. Αργότερα ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι μια ρουκέτα από τη Γάζα έπεσε στην ισραηλινή πόλη Σιντερότ, χωρίς να διευκρινίσει αν προκάλεσε θύματα. Περισσότεροι από 80 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και τη Γάζα από τα πραγματικά πυρά και τις πλαστικές σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών, σύμφωνα με την υπηρεσία διακομιδής της Ερυθράς Ημισελήνου. Δεκάδες ακόμη υπέφεραν από την εισπνοή δακρυγόνων. Τριάντα ένας τραυματίστηκαν την Πέμπτη.

Μετά το τέλος της προσευχής της Παρασκευής στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ, οι πιστοί κατευθύνθηκαν προς τις πύλες της Παλιάς Πόλης φωνάζοντας: «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσά μας» και «Δεν θέλουμε κενά λόγια, θέλουμε πέτρες και καλάσνικοφ». Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών. Στη Χεβρόνα, τη Βηθλεέμ και τη Ναμπλούς δεκάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Στη Γάζα, η Χαμάς, που ελέγχει τον θύλακα και έχει ζητήσει να κηρυχθεί μια τρίτη ιντιφάντα, κάλεσε τους πιστούς να διαδηλώσουν. «Οποιος μεταφέρει την πρεσβεία του στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ θα γίνει εχθρός των Παλαιστίνιων και στόχος των οργανώσεών τους», τόνισε ο Φάτι Χάμαντ, ηγέτης της Χαμάς την ώρα που διαδηλωτές στη Γάζα έκαιγαν αφίσες του Τραμπ. «Κηρύσσουμε ιντιφάντα μέχρι την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και όλης της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.

Οι διαδηλώσεις περιορίστηκαν καθώς έπεφτε η νύχτα.

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν απομονωμένες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνήλθε εκτάκτως την Παρασκευή ύστερα από αίτημα οκτώ χωρών-μελών, για να εξετάσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Πριν ένα ακριβώς χρόνο, με την αποχή των ΗΠΑ, το Σ.Α. είχε υιοθετήσει ψήφισμα στο οποίο υπογράμμισε ότι «δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε αλλαγές στις γραμμές τις 4ης Ιουνίου 1967, συμπεριλαμβανομένων και σε σχέση με την Ιερουσαλήμ, εκτός αυτών που θα συμφωνηθούν από τα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων».

Πέραν της καταδίκης της απόφασης του προέδρου Τραμπ, από όλους τους ομιλητές, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στο Συμβούλιο Ασφαλείας τεσσάρων χωρών μελών της Ε.Ε. (Βρετανία, Σουηδία, Γαλλία, Ιταλία) μαζί με τη Γερμανία, με κοινή δήλωση που διαβάστηκε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, εκφράζουν τη διαφωνία τους με την απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και να μεταφέρουν την πρεσβεία τους εκεί από το Τελ Αβίβ.

«Δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Σ.Α. και είναι μη υποβοηθητική για τις προοπτικές για ειρήνη στην περιοχή».

Τονίζουν ότι το καθεστώς της πόλης πρέπει να αποφασιστεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που θα οδηγήσουν σε ένα τελικό καθεστώς.

«Αποτελεί σταθερή θέση των μελών της Ε.Ε. ότι εντός αυτού του πλαισίου, η Ιερουσαλήμ θα πρέπει τελικά να είναι η πρωτεύουσα και του Ισραηλινού και του Παλαιστινιακού κράτους. Μέχρι τότε δεν αναγνωρίζουμε κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ».

Παραθέτουν σειρά ψηφισμάτων του Σ.Α., αλλά και το διεθνές δίκαιο, βάσει των οποίων η Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί τμήμα των Κατεχομένων Παλαιστινιακών Εδαφών και ότι μία συμφωνία για τα σύνορα των δύο κρατών θα πρέπει να βασίζεται στις γραμμές της 4ης Ιουνίου 1967 με όποιες ισοδύναμες ανταλλαγές εδαφών συμφωνηθούν μεταξύ των πλευρών.

«Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε αλλαγές των συνόρων προ του 1967, συμπεριλαμβανομένων και σε σχέση με την Ιερουσαλήμ, πλην όσων συμφωνηθούν από τα μέρη», αναφέρει η κοινή δήλωση.

Αφού καλούν όλους να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση ηρεμίας και σημειώνουν τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ να υποστηρίξει τη λύση δύο κρατών αν συμφωνηθεί από τα δύο μέρη, προτρέπουν την αμερικανική κυβέρνηση να υποβάλει τώρα λεπτομερείς προτάσεις για μια ισραηλινο-παλαιστινιακή διευθέτηση.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε όλες τις αξιόπιστες προσπάθειες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, βάσει διεθνώς συμφωνημένων παραμέτρων, οδηγώντας σε μια λύση δύο κρατών», καταλήγει η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων.

Η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, επέκρινε τα Ηνωμένα Έθνη, γιατί με τις άδικες επιθέσεις κατά του Ισραήλ, μάλλον προκαλούν ζημιά παρά προωθούν τις προοπτικές για ειρήνη,

«Το Ισραήλ δεν πρόκειται ποτέ ούτε πρέπει ποτέ να εκφοβισθεί σε συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή από οποιαδήποτε συλλογή χωρών που έχουν αποδείξει την αδιαφορία τους για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε η κ. Χέιλι.

Επανέλαβε τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ στην ειρηνευτική διαδικασία και διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν θέση για τα σύνορα ή τα όρια της Ιερουσαλήμ, ούτε υποστηρίζουν οποιεσδήποτε αλλαγές στις διευθετήσεις των ιερών τόπων».

«Οι ενέργειές μας έχουν πρόθεση να βοηθήσουν στην προώθηση της υπόθεσης της ειρήνης. Πιστεύουμε ότι ίσως είμαστε πιο κοντά στο στόχο από ποτέ», πρόσθεσε.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Μεσανατολικό, Νικολάι Μλαντένοφ προειδοποίησε για τον φοβερό κίνδυνο να δούμε αλυσιδωτές μονομερείς αντιδράσεις μετά από αυτό, οι οποίες το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μας απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από την επίτευξη του κοινού στόχου για ειρήνευση.

Ο Ισραηλινός μόνιμος αντιπρόσωπος κάλεσε όλα τα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ ο αντιπρόσωπος της Παλαιστινιακής αρχής τόνισε πως δεν μπορεί ένα από τα μέρη να συνεχίσει να μονοπωλεί την ειρηνευτική διαδικασία, ειδικά δε όταν ενεργεί μεροληπτικά υπέρ της αρχής της κατοχής, εις βάρος του νόμου και των δικαιωμάτων των κατοίκων που βρίσκονται κάτω από κατοχή.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος υπερασπίστηκε την απόφασή του επισημαίνοντας ότι εκπλήρωσε μια προεκλογική του υπόσχεση και επικρίνοντας τους προκατόχους του ότι δεν έπραξαν το ίδιο. «Εγώ τήρησα την προεκλογική υπόσχεσή μου, οι άλλοι όχι!», έγραψε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τραμπ. Με αυτό τον τρόπο κατηγόρησε τους τρεις προκατόχους του, τον Μπιλ Κλίντον, τον Τζορτζ Ου. Μπους και τον Μπαράκ Ομπάμα, ότι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά το θέμα της Ιερουσαλήμ.

Αποδεικνύοντας τα λεγόμενά του με ένα βίντεο, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπενθύμισε τις υποσχέσεις που είχαν δώσει οι προηγούμενοι πρόεδροι, οι οποίοι στη συνέχεια υπαναχώρησαν. Η ανακοίνωση του Τραμπ την Τετάρτη έχει εξοργίσει τον αραβικό κόσμο και έχει αναστατώσει τους δυτικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδιο στην επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων. Το Ισραήλ τη θεωρεί πρωτεύουσά του, όμως οι Παλαιστίνιοι θέλουν για πρωτεύουσα του μελλοντικού τους, ανεξάρτητου κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία προσάρτησε το Ισραήλ το 1967, κατεχόμενη. Επί δεκαετίες η Ουάσινγκτον απέφευγε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Θάνατος στον διάβολο»

Στη Ραμάλα ο σύμβουλος θρησκευτικών θεμάτων του Αμπάς δήλωσε ότι η απόφαση του Τραμπ αποτελεί όνειδος για το ισλάμ και τον χριστιανισμό. «Η Αμερική αποφάσισε να εκλέξει έναν πρόεδρο που έχει προκάλεσε εχθρότητα με όλους τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς», δήλωσε ο Μαχμούντ αλ Χάμπας. Στο Ιράν, που δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το Ισραήλ, διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου φωνάζοντας «Θάνατος στον διάβολο».

Στο Κάιρο, πρωτεύουσα της Αιγύπτου που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και έχει υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο τέμενος αλ Αζχαρ και στον περίβολό του φώναξαν: «Η Ιερουσαλήμ είναι αραβική! Τραμπ, παράφρονα, οι Αραβες είναι παντού!». Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ κζχαρ ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ιορδανία, την Τυνησία, τη Σομαλία, την Υεμένη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, ενώ εκατοντάδες διαμαρτυρήθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Φωτιά» στη Γάζα! Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ – 25 τραυματίες

Στον απόηχο της απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ γεύμα Νετανιάχου με τους 28 ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Χάος στη Δυτική Όχθη – 17 τραυματίες από πλαστικές σφαίρες και πραγματικά πυρά

MM