Ερντογάν: Αρχηγική εμφάνιση στην Ισλαμική Διάσκεψη με απειλές κατά Ισραήλ και Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Ερντογάν: Αρχηγική εμφάνιση στην Ισλαμική Διάσκεψη με απειλές κατά Ισραήλ και Τραμπ για Ιερουσαλήμ | Newsit.com.cy

Έκκληση απηύθυνε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως υπό κατοχήν πρωτεύουσα της Παλαιστίνης στην ομιλία του κατά την έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που ξεκίνησε το πρωί στην Κωνσταντινούπολη.

“Συναντηθήκαμε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τον `βιασμό` στο ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, της πόλης του τεμένους Ελ Ακσά”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν έχει καμιά ισχύ μια τέτοια απόφαση για την Ιερουσαλήμ, η οποία βρίσκεται υπό κατοχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ το 1980 καμιά χώρα δεν μπορεί να έχει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ έδωσε μόνο στήριξη στο Ισραήλ που κρατάει την Ιερουσαλήμ υπό κατοχή. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι αυτή η απόφαση σημαίνει τιμωρία των Παλαιστινίων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το Ισραήλ είναι κατοχικό κράτος και ταυτόχρονα κράτος τρομοκρατίας, λέγοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι σαν να έδωσε βραβείο σε όλες αυτές τις τρομοκρατικές πράξεις που έκανε το Ισραήλ. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχουν αλείψει βούτυρο στο ψωμί των φανατικών.

“Καλούμε την Αμερική να ανακαλέσει το συντομότερο αυτό το παράνομο βήμα. Απευθύνω έκκληση για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως υπό κατοχή πρωτεύουσας της Παλαιστίνης”, ανέφερε.

Μετά τον Τούρκο Πρόεδρο στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς ο οποίος είπε ότι ο Τραμπ θέλει να δωρίσει την Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ σαν να είναι δικός του νομός. “Σαν να είναι ο μόνος που αποφασίζει σε αυτό τον κόσμο”, είπε ο Αμπάς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έχοντας μαζί τους τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όλους τους μουσουλμάνους και την χριστιανική κοινότητα, «θα κερδίσουν».

“Η Ιερουσαλήμ θα γίνει πρωτεύουσα της Παλαιστίνης στο μέλλον όπως ήταν και παλιά”, ανέφερε ο Μαχμούντ Αμπάς.

Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε να απλώσουν χέρι στην Ιερουσαλήμ

Δεν θα επιτρέψουμε να απλώσουν χέρι στην ιερότητα της Ιερουσαλήμ και το ιστορικό της καθεστώς, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην ομιλία του στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) που συνέρχεται σήμερα εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πρέπει να ενθαρρύνουν τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, ενώ ανέφερε ότι η απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ πληγώνει την συνείδηση της ανθρωπότητας.

“Εμείς δεν θα σιωπήσουμε ποτέ. Αυτός ο εκβιασμός κατήργησε την πιθανότητα ειρήνης και τη βάση για κοινή διαβίωση. Η απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ για μας δεν ισχύει”, ανέφερε.

MM