Γ.Γ. του ΕΛΚ: H Τουρκία «θυσίασε» την επίλυση του Κυπριακού για την νέα της ανατολική στρατηγική,

Γ.Γ. του ΕΛΚ: H Τουρκία «θυσίασε» την επίλυση του Κυπριακού για την νέα της ανατολική στρατηγική, | Newsit.com.cy

Σε αυτή τη νέα στρατηγική θυσίασε και την επίλυση του κυπριακού. Τον απολογισμό αυτόν μεταφέρει μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ, ο οποίος συμμετείχε στις δύο τελευταίες Συνόδους Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, κατά τις οποίες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αλλά και οι αρχηγοί κομμάτων – μελών έλαβαν τις αποφάσεις τους για την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Ο Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ, περιγράφοντας στο ΚΥΠΕ τις συζητήσεις κατά τις Συνόδους Κορυφής του κόμματος, ξεκαθαρίζει στο ΚΥΠΕ ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνάει μέσα από την επίλυση του κυπριακού και εξηγεί ότι καλό είναι να μην περιμένουμε πολλά από μία χώρα η οποία έχει διολισθήσει από τις δημοκρατικές αξίες.

Ο γενικός γραμματέας αναφέρει ότι στην πολιτική συνέλευση του ΕΛΚ προ δύο εβδομάδων “ πέραν πάσας σκιάς αμφιβολίας συζητήσαμε ανοιχτά και επαναβεβαιώσαμε την υποστήριξη προς τις συνομιλίες που διεξάγει ο Νίκος Αναστασιάδης”. “ Η άποψη όχι μόνο του προέδρου του ΕΛΚ αλλά και όλων των προέδρων, πρωθυπουργών και μελών είναι πως ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε αλλά δυστυχώς η Τουρκία είχε μια άλλη ατζέντα για την περιοχή, η οποία είναι δυσάρεστη, πρώτα για την Κύπρο και στη συνέχεια για όλη την Ευρώπη”, αναφέρει ο γενικός γραμματέας. “ Κατά τις τελευταίες συνομιλίες όλοι μας περιμέναμε από την Τουρκία να κάνει μία κίνηση, η οποία δεν ήρθε”, σημειώνει. “

Η εκτίμησή μας είναι πως μόνο μια καλή λύση για την Κύπρο θα βελτιώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η μη λύση επιδεινώνει το αρνητικό αίσθημα κατά της Τουρκίας στην κοινή γνώμη και σε πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ”, αναφέρει ο Ιστουρίθ περιγράφοντας τη θέση των ηγετών της ΕΕ που μετέχουν στο ΕΛΚ και ξεκαθαρίζει: “ αυτό για εμάς είναι και ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα του κυπριακού και ξέρουμε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε κάνει ήδη πολλές σημαντικές παραχωρήσεις και ήθελε πραγματικά να βρεθεί μια λύση, όμως, αυτό που έκανε η Τουρκία, για εμάς δεν ήταν απλά έκπληξη, αλλά απογοήτευση”.

“ Όπως βλέπετε, δε σας ανέφερα μέχρι στιγμής τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι πάντες, και η ΕΕ, βρισκόταν πίσω από την προσπάθεια επίλυσης. Όλα γίνονταν με βάση τους κανόνες και υπήρχε μία εξαιρετική δυναμική, η οποία ήταν πολύ άσχημο που εξαφανίστηκε, όταν ο Ερντογάν για εγωιστικούς λόγους, αρνούμενος να δει μπροστά στο μέλλον, αρνήθηκε να αποσύρει τους 40.000 στρατιώτες από το νησί”, διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας και συμπληρώνει: “ αυτή ήταν ακόμη μια πέτρα στο οικοδόμημα της έλλειψης εμπιστοσύνης που χτίζεται γύρω από την Τουρκία στην Ευρώπη”.

Ο γενικός γραμματέας, επίσης, μετέφερε στο ΚΥΠΕ την άποψη των μελών του ΕΛΚ πως η Τουρκία έχοντας απομακρυνθεί από τη δημοκρατία αναζητεί πια συμμάχους εκτός Δύσης : “ Με ένα τέτοιο καθεστώς, όπως είναι το σημερινό στην Άγκυρα, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, διότι τίποτα δεν αποφασίζεται υπό κανονικούς όρους και με δημοκρατικές διαδικασίες», αναφέρει. «Αν η Τουρκία ήταν δημοκρατία θα μπορούσαμε να προβλέψουμε πια είναι η στρατηγική της, όμως σήμερα ο Ερντογάν απλά επιδιώκει περισσότερη δύναμη και περισσότερη εξουσία με κάθε δυνατόν μέσο». «Δεν παίζεται όμως έτσι αυτό το παιχνίδι», τονίζει. «Εξού και η συνεργασία του με το Ιράν. Ο Ερντογάν είχε πολλές ευκαιρίες να επιδιορθώσει τις σχέσεις του με την ΕΕ, το κυπριακό ήταν μία από αυτές αλλά το κυπριακό θυσιάστηκε προς όφελος της νέας του στρατηγικής», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ. 

Ενότητες
MM