Καταλονία – Εκλογές: Οι αυτονομιστές διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία

Καταλονία – Εκλογές: Οι αυτονομιστές διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία | Newsit.com.cy

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 99,8%, τα τρία κόμματα των αυτονομιστών εξασφάλιζαν οριακά, με τις 70 έδρες από τις 135 της τοπικής Βουλής, την απόλυτη πλειοψηφία, μολονότι καταλαμβάνουν δύο λιγότερες έδρες από ό,τι το 2015.

«Ο Πουτζντεμόν πρόεδρος, πρόεδρος!», ξέσπασαν οι υποστηρικτές του ηγέτη που καθαίρεσε η Μαδρίτη μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα. «Το ισπανικό κράτος νικήθηκε. Ο Ραχόι και οι σύμμαχοί του έχασαν!», τόνισε με ικανοποίηση λίγη ώρα αργότερα από τις Βρυξέλλες, όπου έχει αυτοεξοριστεί, ο ηγέτης της αυτονομιστικής καταλανικής δεξιάς, το ψηφοδέλτιο του οποίου κατετάγη πρώτο στο στρατόπεδο των αυτονομιστών, κάνοντας λόγο για ένα αποτέλεσμα «που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας».

Το αποτέλεσμα της Πέμπτης αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, που όχι μόνο δεν κατάφερε να αποθαρρύνει τους αυτονομιστές, αλλά ξαναβρίσκει μπροστά του τον ίδιο αντίπαλο, η στρατηγική του οποίου είναι να δείξει στην Ευρώπη ότι προσπαθεί να φιμωθεί ο καταλανικός λαός και να κερδίσει υποστηρικτές, κάτι πάντως που δεν καταφέρνει. Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι έχασε τις οκτώ από τις 11 έδρες του στην Καταλονία, προς όφελος κυρίως του κόμματος Ciudadanos (κεντροδεξιά), που ευελπιστεί εξάλλου να κερδίσει έδαφος πέραν της επαρχίας.

Πάντως η πραγματικότητα στην Καταλονία είναι αρκετά πιο περίπλοκη απ` ό,τι υποδεικνύει ο συσχετισμός δύναμης των αυτονομιστών και των υποστηρικτών της παραμονής στην Ισπανία στην τοπική Βουλή, που παρέμεινε σχεδόν απαράλλακτος σε σύγκριση με εκείνον των τελευταίων εκλογών, καθώς οι αυτονομιστές… μετρήθηκαν λιγότεροι. Χάρη στο ιδιότυπο εκλογικό σύστημα στην Καταλονία, το οποίο ωφελεί τις αγροτικές περιοχές, όπου έχουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη, οι αυτονομιστές διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να εξασφαλίσουν τις περισσότερες ψήφους: το 47,6% των Καταλανών ψήφισε τα αυτονομιστικά κόμματα, όμως το 52% αυτά που τάσσονται εναντίον της απόσχισης.

Οι Καταλανοί ψηφοφόροι, που χθες κατέρριψαν το ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής σε μια εκλογική αναμέτρηση στην επαρχία (82%) ανέδειξαν μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην επαρχία το φιλελεύθερο, κεντροδεξιό κόμμα Σιουδαδάνος, το οποίο τάσσεται εναντίον της ανεξαρτησίας. Μολαταύτα αν καταφέρουν να συνεννοηθούν και να σχηματίσουν μια συμμαχία, οι αυτονομιστές θα ξαναπάρουν τα ηνία σε αυτή την επαρχία, που η Μαδρίτη έθεσε υπό τον απευθείας έλεγχό της επικαλούμενη για πρώτη φορά το Άρθρο 155 του Συντάγματος για να παύσει την τοπική κυβέρνηση και να διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο που ανακήρυξε μονομερώς τη θνησιγενή ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο Πουτζντεμόν παρακολουθούσε την καταμέτρηση από τις Βρυξέλλες, όπου έχει καταφύγει μαζί με τέσσερις πρώην υπουργούς της περιφερειακής κυβέρνησης, σε μια μάταιη προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλην όμως η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την κυβέρνηση της Μαδρίτης, χαρακτηρίζει την κρίση εσωτερική υπόθεση της χώρας και τάσσεται υπέρ της τήρησης της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία, κάτι που έσπευσε να υπενθυμίσει χθες το βράδυ.

Η θέση της ΕΕ για την Καταλονία είναι «καλώς εγνωσμένη» και «δεν θα αλλάξει», τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι εκλογές κηρύχθηκαν την 27η Οκτωβρίου από τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι, ο οποίος έθεσε την Καταλονία υπό την κηδεμονία της Μαδρίτης, διέλυσε την τοπική Βουλή και την τοπική κυβέρνηση, όλα τα μέλη της οποίας διώκονται από την ισπανική δικαιοσύνη για εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος επειδή χρησιμοποίησαν χρήματα από τα κρατικά ταμεία για να προωθήσουν την υπόθεση της καταλανικής ανεξαρτησίας. Ο Ραχόι ήθελε έτσι να σκοτώσει πριν βγει από το αυγό κάθε απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας που ουσιαστικά προαναγγέλθηκε πριν από δύο χρόνια, όταν οι αυτονομιστές κέρδιζαν τις εκλογές του 2015.

Δεν αλλάζει θέση έναντι Καταλονίας, λέει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν θα αλλάξει» θέση για το ζήτημα της Καταλονίας μετά τις τοπικές εκλογές της Πέμπτης, κατά τις οποίες οι αυτονομιστές θριάμβευσαν αφού κέρδισαν ξανά την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η θέση μας για το ζήτημα της Καταλονίας είναι καλώς εγνωσμένη κι επαναλαμβάνεται τακτικά και σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα αλλάξει. Σε ό,τι αφορά την τοπική εκλογική διαδικασία, δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνουμε», τόνισε στο AFP ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Το ευρώ υποχωρεί ελαφρά μετά το αποτέλεσμα στην Καταλονία

Το ευρώ υποχωρεί κατά τις πρώτες συναλλαγές στις αγορές συναλλάγματος οι οποίες έχουν ανοίξει στην Ασία, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλονία, τη νίκη των αυτονομιστικών κομμάτων, που σηματοδοτεί ένα βαρύ πλήγμα για τη Μαδρίτη.

Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% στο 1:1,1837 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ υποχώρησε έως και το 1:1,1817. Με το 99% των ψήφων καταμετρημένο μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου τοπικού κοινοβουλίου στην Καταλονία, οι αυτονομιστές καταλαμβάνουν απόλυτη πλειοψηφία, συνολικά 70 έδρες επί συνόλου 135.

O Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ για τις εκλογές στην Καταλονία

«Ακόμα και μια εθνικιστική κυβέρνηση πια, δεν θα επιδιώξει ανεξαρτησία», δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ισπανός Ευρωβουλευτής Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ πριν το άνοιγμα των καλπών στην Καταλονία.

Ο Γενικός Γραμματέας της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας κομμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε στο ΚΥΠΕ και εξέφρασε μεταξύ άλλων την άποψη πως «κανείς μεν δεν μπορεί να δει το μέλλον αλλά στην περίπτωσή αυτή σας λέω ότι αυτές οι εκλογές θα έχουν ενδιαφέρον», καθώς «το 40% των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες σε αυτές τις εκλογές, πρόκειται να ψηφίσουν για πρώτη φορά».

Ο Γενικός Γραμματέας όμως έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι «σε μέρη όπου υπήρχε μεγάλος εθνικισμός, ειδικά εκείνοι που ψηφίζουν για μια κανονική (normal) κυβέρνηση, ο κόσμος είναι συνήθως φοβισμένος ως προς το να μην αναγνωριστεί», αναφέρει και συμπληρώνει «τώρα όμως η συμμετοχή φαίνεται ότι αυξάνεται τώρα στο 80%».

«Κανείς δεν τολμά να πει ποιον θα ψηφίσει και σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι δεν εμπιστεύονται να το πουν σε κανέναν», αναφέρει. Σημειώνει δε ότι «η κατάσταση διεγείρει πάρα πολλά συναισθήματα και είναι δύσκολο να πω τι θα γίνει, αλλά το πιο πιθανό είναι ένα αποτέλεσμα με μικρή διαφορά». «Όλοι θα πουν ότι έχουν κερδίσει».

«Νομίζω όμως ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να εκλεγεί μια εθνικιστική κυβέρνηση, η οποία όμως δεν θα επιδιώξει εκ νέου την ανεξαρτησία», εκτιμά ο έμπειρος πολιτικός.

Ερωτηθείς γιατί κατά την άποψή του όλοι οι υπαίτιοι του αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος είναι ακόμα ελεύθεροι, ο Αντ.Λ.Ιστουρίθ αναφέρει: «επειδή οι εισαγγελείς στην Ισπανία δεν ήθελαν να συνεχίσουν με το ευρωπαϊκό ένταλμα, έτσι όλοι οι `δράστες` είναι ελεύθεροι να μετακινούνται στην Ευρώπη. Δεν νομίζω όμως ότι θέλουν να επιστρέψουν στην Ισπανία».

«Εναπόκειται στους δικαστές βέβαια», διευκρινίζει, «αλλά πιστεύω ότι είναι σαφές ότι οι δικαστές στην Ισπανία είναι πολύ ανεξάρτητοι και αν ένας δικαστής αποφασίσει ότι για οποιοδήποτε λόγο θέλει να στείλει στη φυλακή τον Πουζδεμόντ δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε γι `αυτό», ξεκαθαρίζει ο Γ.Γραμματέας.

«Έτσι όμως ο Πουζδεμόν αντιμετωπίζει μια τρομερή για αυτόν πραγματικότητα: στην Ισπανία κανείς δεν τον διώκει, η κυβέρνηση δεν τον διώκει, αλλά όταν επιστρέψει, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει και το έργο των δικαστών».

Ερωτηθείς για το αν ο ίδιος ο Πουζδεμόν εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο, ο Γ.Γραμματέας αναφέρει: «όχι σε ένα, σε πολλά».

«Η Καταλονία κάτω από την προηγούμενη διοίκηση είχε πολύ μεγάλα κέρδη, ανάπτυξη στη βιομηχανία και την οικονομία, πήρε τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης και η σχέση της με την Μαδρίτη ήταν καλή. Αμέσως μετά ήρθε μια νέα κυβέρνηση από την αριστερά σε συνδυασμό με τους εθνικιστικές, κατέστρεψε την καταλανική οικονομία και τώρα η Καταλονία δεν γνωρίζω πόσα δισεκατομμύρια χρέη έχει μέσα και έξω από την Ισπανία. Μετά δε από πολλά χρόνια άρχισαν να σκάνε τα σκάνδαλα της ένα ένα», σημειώνει ο Αν.Λ.Ιστουρίθ.

«Το πρώτο κόμμα αυτό των εθνικιστών δεν υπάρχει σήμερα, τα γραφεία του βρίσκονται υπό κατάσχεση και μετά τα τόσα πολλά σκάνδαλα και τις υπεξαιρέσεις για εμπορικούς λόγους, άλλαξαν το όνομα τους σε `pdkat` για να αποφύγουν την περαιτέρω ζημιά καθώς το παλιό τους όνομα δεν ήταν πια ελκυστικό», εξηγεί ο Αντόνιο Λόπεζ Ιστουρίθ.

«Όλοι τους βρίσκονται ενώπιον του δικαστηρίου τώρα για μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς», αναφέρει, «Υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού και της ξαφνικής έκρηξης των παράνομων δημοψηφισμάτων; Ας αφήσουμε τους αναγνώστες να συνδέουν τα σημεία και να γεμίσουν τα κενά», καταλήγει ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ.

MM