Μαζικές διαδηλώσεις και κυβερνητικές προειδοποιήσεις για βίαιη καταστολή στο Ιράν

Μαζικές διαδηλώσεις και κυβερνητικές προειδοποιήσεις για βίαιη καταστολή στο Ιράν | Newsit.com.cy

«Εκείνοι που καταστρέφουν τα κοινά αγαθά, που πιστεύουν στην αναρχία και δρουν στην παρανομία θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και να πληρώσουν το τίμημα. Θα αντιδράσουμε εναντίον της βίας και εκείνων που προκαλούν τον φόβο και τον τρόμο», δήλωσε ο Ραχμανί Φαζλί, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ilna, που πρόσκειται στην πτέρυγα των μεταρρυθμιστών, «80 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Αράκ (κέντρο), ενώ τρεις, ή τέσσερις, άλλοι τραυματίσθηκαν» στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στην πόλη χθες βράδυ.

«Διάφοροι επιχείρησαν να επιτεθούν κατά δημοσίων κτηρίων, όμως δεν το κατόρθωσαν, και η πόλη βρίσκεται υπό έλεγχο», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο πρακτορείο, αποφεύγοντας όμως να δηλώσει την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τις εικόνες που διαδόθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας. Ωστόσο είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα των εικόνων αυτών.

Παράλληλα αποκαταστάθηκαν οι συνδέσεις ίντερνετ και της κινητής τηλεφωνίας που είχαν διακοπεί χθες βράδυ.

Στο μεταξύ, αρκετές δεκάδες Ιρανοί αντιφρονούντες διαδήλωσαν χθες στο Παρίσι και το Βερολίνο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπατριώτες τους που διαμαρτύρονται τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν για τη διαφθορά και τον πληθωρισμό.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, περίπου 40 Ιρανοί συγκεντρώθηκαν σε μικρή απόσταση από την πρεσβεία του Ιράν, ζητώντας μεταξύ άλλων να σταματήσει η «ανάμιξη» της Τεχεράνης στη Συρία και τον Λίβανο.

«Μια από τις διεκδικήσεις που φτάνουν απ` όλες τις πόλεις (σ.σ. του Ιράν) είναι ακριβώς αυτή: Εγκαταλείψτε τη Συρία, σταματήστε τις παρεμβάσεις στον Λίβανο ή τη Γάζα, πρέπει να ασχοληθούμε με εμάς» είπε στο Γαλλικό Πρακτορίο ο Αφσίν Αλαβί, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Αντίστασης (CNRI) που εδρεύει στο Παρίσι.

Όπως υποστήριξε, οι πρόσφατες διαδηλώσεις αγγίζουν «μια ευρύτερη βάση της ιρανικής κοινωνίας (…) ανθρώπους της μεσαίας τάξης αλλά κυρίως τη στρατιά των ανέργων, των πεινασμένων που υπέφεραν οικονομικά από τις συνέπειες της διαφθοράς».

Το CNRI είναι ένας πολιτικός συνασπισμός ιρανικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης. Η γνωστότερη από αυτές είναι οι Μουτζαχεντίν του Λαού, που χαρακτηριζόταν «τρομοκρατική οργάνωση» μέχρι το 2008 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι το 2012 από τις ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ιράν ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί στη χώρα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή οργανώθηκαν πολλές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων και στη Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Τεχεράνη. Χθες, περίπου 50-70 φοιτητές διαδήλωσαν έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Λίγο αργότερα όμως, εκατοντάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με τη σειρά τους έξω από το πανεπιστήμιο.

Ο αριθμός των αντικυβερνητικών διαδηλωτών περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά από το 2009 που οργανώνονται τέτοιες κινητοποιήσεις σε τόσες πολλές πόλεις του Ιράν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την προειδοποίησή του προς τις ιρανικές αρχές, με αφορμή τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι «τα καταπιεστικά καθεστώτα ποτέ δεν αντέχουν στον χρόνο».

«Όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο καλός λαός του Ιράν θέλει μια αλλαγή και ότι, εκτός από την τεράστια στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ, αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ηγέτες (του Ιράν) είναι ο ιρανικός λαός» έγραψε σε ένα μήνυμά του στο Twitter, επαναλαμβάνοντας ένα απόσπασμα από την ομιλία που είχε εκφωνήσει στις 19 Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Το μήνυμα αυτό συνοδευόταν από ένα βίντεο της ομιλίας του. «Τα καταπιεστικά καθεστώτα ποτέ δεν αντέχουν στον χρόνο και θα έρθει η ημέρα που ο λαός του Ιράν θα πρέπει να επιλέξει. Ο κόσμος παρακολουθεί!» συνέχισε, σε δεύτερο μήνυμά του.

Την Παρασκευή, πάντα στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε την ιρανική Κυβέρνηση «να σέβεται τα δικαιώματα του λαού, ιδίως το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου».

Νωρίτερα, η Τεχεράνη απέρριψε αυτές τις «καιροσκοπικές» δηλώσεις. «Ο ιρανικός λαός δεν αποδίδει καμία αξία στις καιροσκοπικές δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων και του Τραμπ», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Γασεμί.

MM