Τζίμι Μοράλες: Θα είναι παρών στη μεταφορά της πρεσβείας της Γουατεμάλας στην Ιερουσαλήμ

Τζίμι Μοράλες: Θα είναι παρών στη μεταφορά της πρεσβείας της Γουατεμάλας στην Ιερουσαλήμ | Newsit.com.cy

Η Χοβέλ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι εκτιμά πως ο Μοράλες «θα μπορέσει να παραστεί στα εγκαίνια της μεταφοράς της πρεσβείας». Σύμφωνα με τη Χοβέλ, η Γουατεμάλα συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για διάφορα διοικητικά και άλλα ζητήματα που συνδέονται με τη μετακίνηση της πρεσβείας.

Ο Μοράλες ανακοίνωσε την 24η Δεκεμβρίου την απόφασή του να μεταφερθεί η πρεσβεία της Γουατεμάλας στην Ιερουσαλήμ, μιμούμενος το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας είπε πως έλαβε την απόφαση αυτή λόγω των «ιστορικών σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών, αψηφώντας τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις εντός κι εκτός της χώρας του, και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να την ανακαλέσει.

Τον Δεκέμβριο, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποφάσισε να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία των ΗΠΑ, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε μια απόφαση που καταδίκαζε την κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον.

Εκτός των ΗΠΑ επτά χώρες, ανάμεσά τους η Γουατεμάλα και η Ονδούρα, ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Μετά την ανακοίνωσή του, ο Πρόεδρος Μοράλες συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Γουατεμάλα εντός του έτους.

MM