Εορταστικές εκδηλώσεις για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ | Newsit.com.cy

Απευθυνόμενος στους επίσημους προσκεκλημένους του, μεταξύ αυτών ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, η κόρη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης προέτρεψε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσιγκτον.

«Μεταφέρετε τις πρεσβείες σας στην Ιερουσαλήμ διότι είναι το σωστό που πρέπει να κάνετε», τόνισε ο Νετανιάχου. «Μεταφέρετε τις πρεσβείες σας στην Ιερουσαλήμ διότι αυτό θα δώσει ώθηση στην ειρήνη και για αυτό ακριβώς δεν μπορείτε να βασίσετε την ειρήνη σε θεμέλια ψεμάτων».

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έκριναν την Κυριακή πως παραμένει εφικτή η ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, παρά τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Η ειρηνευτική διαδικασία ασφαλώς δεν είναι νεκρή», εκτίμησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox. «Εργαζόμαστε σκληρά», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε πως «ελπίζουμε να καταλήξουμε σε μια επιτυχή λύση και εκεί».

Οι ΗΠΑ αναμένεται σήμερα Δευτέρα να εγκαινιάσουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, εξέλιξη που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Το Ισραήλ γνωστοποίησε ότι και οι 86 χώρες με διπλωματικές αποστολές στη χώρα προσκλήθηκαν στην εκδήλωση, οι 33 επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν. Μεταξύ αυτών οι εκπρόσωποι από τη Γουατεμάλα και την Παραγουάη, που θα ανοίξουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ αργότερα αυτόν τον μήνα. Επιπλέον παρέστησαν εκπρόσωποι από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Τσεχία, ενώ απουσίαζαν εκπρόσωποι πολλών χωρών της δυτικής Ευρώπης.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού εδώ και 3000 χρόνια, είναι η πρωτεύουσα του κράτους μας εδώ και 70 χρόνια και θα παραμείνει για πάντα η πρωτεύουσά μας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου. «Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η πρωτεύουσα του Ισραήλ όποια κι αν είναι η ειρηνευτική συμφωνία που φαντάζεστε», σημείωσε, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης.

«Με τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας αναγνωρίζεται η πραγματικότητα έπειτα από μια περίοδο πολύ μακράς αναμονής, είναι επίσης απαραίτητη για την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την ειρήνη στην περιοχή» υπογράμμισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν, που βρίσκεται επίσης στην Ιερουσαλήμ.

«Κατά τραγικό τρόπο, η αμερικανική Κυβέρνηση επέλεξε να συμμεριστεί τις αξιώσεις περί αποκλειστικότητας του Ισραήλ για μια πόλη που υπήρξε ιερή για όλες τις θρησκείες» ανακοίνωσε από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στις ΗΠΑ.

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας «δίνει ζωή σε μια θρησκευτική διαμάχη αντί της αξιοπρεπούς ειρήνης», τονίζεται.

MM