Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα – Η απόφαση πριν την πανωλεθρία των… capital controls [vid]

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα – Η απόφαση πριν την πανωλεθρία των… capital controls [vid] | Newsit.com.cy

Η τουρκική λίρα «βούλιαξε» σε ποσοστό 5,2% και έφτασε σε ιστορικό χαμηλό. Περίπου πέντε λίρες το δολάριο. Πρόκειται για νούμερο που μόλις πριν λίγους μήνες θα έμοιαζε αδιανόητο…

«Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα», λέει ο Cristian Maggio, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής στρατηγικής στην Λονδρέζικη TD Securities. «Δεν υπάρχει όριο στο πόσο μακριά μπορεί να πάει η υπόθεση, επειδή μετατρέπεται σε νομισματική κρίση».

Αναπόφευκτα οι Τούρκοι θα ξεκινήσουν να «πουλάνε» επίσης και τότε είναι που θα έρθει μια «ολοκληρωτική έλλειψη αυτοπεποίθησης», συμπληρώνει ο ίδιος.

Μιλούν για capital control!

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Bloomberg μιλά ανοιχτά για ενδεχόμενο capital control στην Τουρκία! Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις μιλούν για τεράστιασ προβλήματα τόσο στις αναλήψεις χρημάτων, όσο και στο συνάλλαγμα.

Δηλαδή οι Τούρκοι πολίτες όχι μόνο θα έχουν περιορισμούς στο όριο των αναλήψεων. Αλλά θα έχουν και μεγάλα προβλήματα στο να μετατρέψουν τουρκικές λίρες σε ευρώ ή άλλα νομίσματα.

Αύξηση επιτοκίων αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας 

Αύξηση των επιτοκίων αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σε έκτακτη συνεδρίασή της με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά να μειωθεί η αξία του δολαρίου από 4.80 τουρκικές λίρες σε 4.58 δίνοντας μια ανάσα στην αγορά της Τουρκίας.

Η σημερινή αύξηση ρεκόρ στην τιμή του δολαρίου ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να λάβει μέτρα ανακόπτοντας την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος παρά την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζητάει συνεχώς μείωση των επιτοκίων επιδιώκοντας ανάπτυξη στην οικονομία.

Σήμερα λόγω της ραγδαίας αύξηση της τιμής του δολαρίου πολλά κέντρα συναλλάγματος έκλεισαν τα ρολά τους και δεν εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους επικαλούμενα την νομισματική κρίση.

MM