Παραινέσεις Γκουτέρες σε Ιράν να διακόψει τη βοήθεια προς Χεζμπολάχ

Παραινέσεις Γκουτέρες σε Ιράν να διακόψει τη βοήθεια προς Χεζμπολάχ | Newsit.com.cy

«Απευθύνω έκκληση στις χώρες της περιοχής που διατηρούν στενές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ να ευνοήσουν τη μεταμόρφωσή της από ένοπλη οργάνωση σε πολιτικό κόμμα και μόνο», τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες σε έγγραφο που παραδόθηκε προ ημερών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αντίγραφο του οποίου περιήλθε την Τετάρτη στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αυτό θα ήταν «προς το συμφέρον του Λιβάνου» και «της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιφέρεια», κρίνει.

Ο Γκουτέρες δεν αναφέρεται ονομαστικά στο Ιράν, πάντως αυτή είναι η χώρα της περιοχής που αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή της Χεζμπολάχ.

Ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ είναι το ισχυρότερο ένοπλο κίνημα του Λιβάνου και παίκτης βαρέων βαρών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας: κέρδισε, σε συνεργασία με κόμματα που έχουν συμμαχήσει μαζί της, τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν στον Λίβανο την 6η Μαΐου.

Η παράταξη, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ, έχει τη σταθερή υποστήριξη της Τεχεράνης και είναι η μόνη που δεν κατέθεσε τα όπλα μετά τον εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο (1975-1990), αυξάνοντας στην πορεία των ετών την επιρροή της στην περιοχή.

Η διατήρηση από τη Χεζμπολάχ «σημαντικών και εξελιγμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων πέραν του ελέγχου της κυβέρνησης του Λιβάνου παραμένει ένα θέμα που εγείρει σοβαρή ανησυχία», αναφέρει ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες ζητεί επίσης από το ισχυρό κίνημα και «κάθε άλλο ενδιαφερόμενο μέρος» να «μην εμπλέκονται σε οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του Λιβάνου».

«Η γενικευμένη παρουσία οπλισμού πέραν του κρατικού ελέγχου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ισχυρών ένοπλων οργανώσεων, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Λιβανέζων πολιτών», συμπληρώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Προτρέπω την Κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν τη Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες οργανώσεις να αποκτούν όπλα και να οικοδομούν παραστρατιωτικές δυνατότητες εκτός του ελέγχου του κράτους», υπογραμμίζει το κείμενο του Γκουτέρες.

MM