ΗΠΑ: Διπλό χτύπημα στην Τουρκία! «Παγώνουν» την πώληση F-35 και προωθούν άρση του εμπάργκο όπλο στην Κύπρο

ΗΠΑ: Διπλό χτύπημα στην Τουρκία! «Παγώνουν» την πώληση F-35 και προωθούν άρση του εμπάργκο όπλο στην Κύπρο | Newsit.com.cy

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατέθεσε χθες νομοσχέδιο για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί για την Κύπρο, με νόμο του 1987. Ανάλογο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη βουλή των αντιπροσώπων από τον Ντέιβιντ Σιτσιλίνε.

«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, και ως προς την καταπολέμηση των τρομοκρατικών προσπαθειών και των προσπαθειών διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής», δήλωσε, καταθέτοντας το νομοσχέδιο, ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

«Με την Κύπρο να επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας και του οικονομικού μας συμφέροντος να αρθεί  αυτό το απαρχαιωμένο από εκ δεκαετιών εμπάργκο όπλων, το οποίο δεν βοηθά πλέον τους στόχους ασφάλειας των ΗΠΑ στη Μεσόγειο», ανέφερε.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιού Τζέρσεϊ πρόσθεσε ότι αυτή η νομοθεσία στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως σταθερής και αξιόπιστης δημοκρατίας και βασικού παράγοντα στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ως αποτέλεσμα τροπολογίας του γερουσιαστή Μενέντεζ στον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα του 2016,  μια κοινή έκθεση του Υπουργείου Άμυνας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Ιούνιο του 2016, ανέφερε ότι, ενώ το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο είχε «μικρό αντίκτυπο»  στους στόχους εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή, συνέβαλε μερικώς στην οικοδόμηση δεσμών της Κύπρου στον αμυντικό τομέα με τη Ρωσία, «μια σχέση που έχει γίνει όλο και περισσότερο ανησυχητική υπό το πρίσμα της αυξανόμενης επιθετικότητας του Κρεμλίνου σε όλο τον κόσμο», όπως αναφέρει ο γερουσιαστής.

«Ως κάποιος που συνεργάζεται πάντα με την ελληνική και την ελληνοκυπριακή κοινότητα», προσθέτει ο κ. Μενέντεζ, «εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι μια μέρα μπορεί να βρεθεί μια διαρκής λύση η οποία θα φέρει μια πραγματική και διαρκή ειρήνη».

Στο λεκτικό του νομοσχεδίου τονίζεται ότι «η ασφάλεια των εταίρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κρίσιμη για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε «πάγωμα» παράδοσης όπλων στην Τουρκία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε τον αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου που περιλαμβάνει και το «πάγωμα» παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία έως ότου συνταχθεί έκθεση από το Πεντάγωνο για το πραγματικό επίπεδο των πραγματικών σχέσεων της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

Αυτό σημαίνει ότι «παγώνει» και η πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία. Απομένει τώρα να συμφωνήσει η Γερουσία και να υπογράψει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ για να ισχύσει ο νόμος. Ψήφισαν υπέρ 351 βουλευτές και κατά μόνο 66, αποτέλεσμα που δείχνει την διακομματική στήριξη στο ίδιο το σχέδιο του νόμου αλλά και στην επιμέρους τροπολογία που αφορά την Τουρκία.

Η εξέλιξη θεωρείται μία μεγάλη νίκη των ελληνικών (HALC), ισραηλινών και  αρμενικών οργανώσεων, που συνεργάστηκαν για να σταματήσει ο εξοπλισμός της Τουρκίας, μέχρι να συνετιστεί, και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες του ΝΑΤΟ, όπως και τους γείτονές της…

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί απόσπασμα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TVONE:

MM