Κρεσέντο προκλητικότητας από Τσαβούσογλου: «Ξεκινάμε τώρα έρευνες γύρω από την Κύπρο» – Βαριά σπόντα για Ιταλούς και την ΕΝΙ

Κρεσέντο προκλητικότητας από Τσαβούσογλου: «Ξεκινάμε τώρα έρευνες γύρω από την Κύπρο» – Βαριά σπόντα για Ιταλούς και την ΕΝΙ | Newsit.com.cy

Φυσικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις πολυδιαφημισμένες έρευνες της Τουρκίας πέριξ και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ από αναφέρθηκε με λίαν υποτιμητικό τρόπο για τους Ιταλούς και την γεώτρηση της Eni που δεν έλαβε χώρα ποτέ, στο τεμάχιο 3, και τον στόχο «Σουπιά», μετά την επιβολή της πολιτικής των κανονιοφόρων εκ μέρους της Άγκυρας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα γράφει ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ερωτήθη και για τη θεωρία πως 18 νησιά έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα και ουσιαστικά τελούν υπό κατοχή, με τον κ. Τσαβούσογλου να απαντά προς τις βολές της αντιπολίτευσης εν μέσω προεκλογικού πυρετού: «Όχι μόνο στη δική μας περίοδο αλλά και μετά την κρίση των Ιμίων (σ.σ. Kardak τα αποκάλεσε) δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ισχύον καθεστώς όπως και στο νομικό καθεστώς των νησιών. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ακόμα και για κάποια έρευνα δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Δεν έχει παραχωρηθεί ούτε ένα κομμάτι βράχου».

Έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου

Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συνεχίζοντας το προκλητικό του παραλήρημα ανέφερε πως όχι μόνο δεν γίνεται δεκτή η παραμικρή υποχώρηση στο Αιγαίο, αλλά το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο, ανακοινώνοντας εκ παραλλήλου ότι «ξεκινάμε έρευνες τώρα γύρω από την Κύπρο. Τώρα η Τουρκία έχει δικό της πλοίο γεώτρησης. Η Τουρκία έχει δυνατότητες. Τους περασμένους μήνες ξέρετε πως εμποδίστηκαν κάποιες γεωτρήσεις όπως αυτή των Ιταλών. Δεν θα αφήσουμε να χαθούν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ από την άποψη οικονομικών συμφερόντων όπως φυσικού αερίου, πετρελαίου και φυσικού πλούτου γύρω από την Κύπρο».

Ο Τσαβούσογλου για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Σε άλλη συνέντευξη του, νωρίτερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κάνει αναφορά στους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Και είχε εξαπολύσει εκ νέου απειλές κατά της χώρας μας.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είχε υποσχεθεί πως θα έδινε τους οκτώ στην Τουρκία. Αλλά πως αυτό δεν έγινε μετά από παρέμβαση της Δύσης. «Γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες πολιτικοί ήθελαν να τους δώσουν. Αλλά η Δύση άσκησε μεγάλη πίεση στην ελληνική δικαιοσύνη», υποστήριξε.

Και κάπου εκεί εξαπέλυσε και την ξεκάθαρη απειλή: «αν η Ελλάδα δεν μας τους δώσει αύριο και η δική μας στάση σε τέτοια θέματα θα είναι πολύ διαφορετική». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε προφυλακίσει κάποιους της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C αλλά σε σχέση με το πραξικόπημα τήρησε διαφορετική θέση.

MM