Αμερικανικό «δάκτυλο» βλέπει η Ρωσία πίσω από τις απελάσεις – Διάψευση από ελληνικές διπλωματικές πηγές

Αμερικανικό «δάκτυλο» βλέπει η Ρωσία πίσω από τις απελάσεις – Διάψευση από ελληνικές διπλωματικές πηγές | Newsit.com.cy

Αμερικανικό «δάκτυλο» βλέπει το Κρεμλίνο πίσω από την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα νωρίτερα κάλεσε για το θέμα αυτό τον Έλληνα πρέσβη στην Μόσχα, προκειμένου να τον ενημερώσει και για τις επόμενες κινήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το sputnik, πρόκειται για μια αντιρωσική απόφαση η οποία έχει υποκινηθεί από την Ουάσινγκτον.

Αναφέρει επίσης ότι η πρακτική αυτή είναι εντελώς παράλογη, μιας και δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα όσα ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά, δηλαδή, ότι οι διπλωμάτες προσπάθησαν να αναμιχθούν στο θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το Τass επίσης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει αβάσιμες τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών και ενέχει ο κίνδυνος να πληγούν σοβαρά οι διμερείς σχέσεις.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας

Απολύτως αβάσιμους χαρακτηρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί άσκησης αμερικανικών πιέσεων στην υπόθεση απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν μια δυσκολία να αντιληφθούν ότι ένα μικρό κράτος μπορεί και είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εθνικά του συμφέροντα. Δυσκολεύτηκαν να αντιληφθούν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο εμπορικός μας στόλος στη διεθνή οικονομία και τα συμφέροντα που έχει η χώρα για να υπερασπιστεί αυτόν τον ρόλο».

Οι συγκεκριμένες πηγές υπογραμμίζουν ότι η ρωσική πλευρά δυσκολεύεται, επίσης, να αντιληφθεί το δικαίωμα της Ελλάδας «να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην περιοχή και όλο βλέπουν τρίτες δυνάμεις από πίσω. Και δυσκολεύονται επίσης στην προκειμένη να αντιληφθούν ότι δεν αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτες δυνάμεις στα εσωτερικά μας».

Νωρίτερα, κλήθηκε στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας Πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, όπου του μεταφέρθηκε η δυσφορία της ρωσικής πλευράς για την απόφαση της Αθήνας. Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά δεν παρείχε αποδείξεις για τους λόγους απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών και ότι πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση «κρύβεται η Ουάσιγκτον.

MM