Ερντογάν: Νέο ντελίριο απειλών για Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με αποδέκτες ΗΠΑ και Ε.Ε. – «Δεν υποχωρούμε!»

Ερντογάν: Νέο ντελίριο απειλών για Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με αποδέκτες ΗΠΑ και Ε.Ε. – «Δεν υποχωρούμε!» | Newsit.com.cy

Για τρίτη φορά ο Ερντογάν μέσα σε 6 ημέρες ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει ποτέ τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Άγκυρα σε συγκέντρωση των στελεχών του κόμματός του. Είχαν προηγηθεί οι αναφορές του σε συγκέντρωση οπαδών του και σε κοινοβουλευτική ομάδα του AKP.

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το νομικό δίκαιο αποτελεί επιλογή του ιδιοκτήτη του. “Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το προστατεύσουμε αυτό. Αν δεν συμπεριφερόμασταν με αυτό τον τρόπο από παλιά, δεν θα επιδεικνύαμε τη στάση η οποία σήμερα προσδίδει κύρος στη χώρα μας στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Αυτή τη στάση την πετύχαμε όχι μόνο εστιάζοντας σε κάποιους στη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα με κόστος ήρθαμε αντιμέτωποι με τις πιο ισχυρές οικονομικά και στρατιωτικά χώρες του κόσμου» ανέφερε.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «και στην Παλαιστίνη, τη Βοσνία, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και σε πολλά άλλα ζητήματα κάναμε την επιλογή μας υπέρ της αρετής, της ηθικής, της συνείδησης και του δικαίου”, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

“Είμαστε υποχρεωμένοι και σήμερα και αύριο να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Για τα ζητήματα που έρχονται στην ατζέντα μας δεν θα λάβουμε βιαστικές αποφάσεις χωρίς να κοιτάξουμε πρώτα τη συνείδησή μας”, κατέληξε.

Τα παραπάνω δύναται να ερμηνευθούν και ως έμμεσες προειδοποιήσεις ως και απειλές όχι μόνο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος, αλλά και κατά των διεθνών κολοσσών, όσο και των ισχυρών χωρών που βρίσκονται πίσω από αυτούς, ότι η Τουρκία, έστω και με κόστος, θα φρονίσει, μέσω ενός πλέγματος δικών της συμμαχιών, ήτοι με την Ρωσία και το Ιράν, να αποδομήσει τυχόν ενέργειες σε γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, που θα την εξοβελίζουν από τους γενικότερους σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων για την ευρύτερη περιοχή.

Εντούτοις, η θέση της Τουρκίας καθίσταται ολοένα και πιο επισφαλής αναφορικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή, καθώς έχει αυτοαπομονωθεί από τις περιφερειακές συνεργασίες, τις Τριμερείς κπλ, φροντίζοντας εκ παραλλήλου να επιδεινώνει σταθερά τις διμερείς της σχέσεις με παίκτες-κλειδιά όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, συμπαρασύροντας έτσι και το δικό της ενεργειακό πρόγραμμα, το οποίο καρκινοβατεί, ένεκα και των σοβαρότατων κλυδωνισμών της τουρκικής οικονομίας, καθώς προ δύο εβδομάδων, απεσύρθη μεγάλο μέρος του επιστημονικού προσωπικού, Νορβηγοί στην πλειοψηφία τους, που επάνδρωναν το πλωτό γεωτρύπανο «Fatih» – «Πορθητής».

Νέα «υπενθύμιση» από Κομισιόν στην Άγκυρα

Συγκεκριμένα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ σχετικά με τις προειδοποιήσεις που είχε εκδώσει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τις εταιρίες που συνεργάζονται για τις εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου που υιοθέτησε ειδική παράγραφο για το θέμα, αλλά και την ειδική αναφορά που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε αυτή την παράγραφο.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι το Συμβούλιο είχε υποστηρίξει το δικαίωμα της Κύπρου για την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων στην αποκλειστική της οικονομική ζώνη και είχε προειδοποιήσει την Τουρκία να απέχει από τριβές και απειλές στην περιοχή.

MM