Τουρκία – Καλίν: «Δεν θα επιτρέψουμε βήμα στη Μεσόγειο που δεν λαμβάνει υπόψη εμάς και Τ/κ»

Τουρκία – Καλίν: «Δεν θα επιτρέψουμε βήμα στη Μεσόγειο που δεν λαμβάνει υπόψη εμάς και Τ/κ» | Newsit.com.cy

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «στο θέμα της κυριαρχίας και των χωρικών υδάτων, αυτό που ονομάζεται οριοθέτηση της ΑΟΖ, υπάρχουν μία σειρά όρων που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο».

Ενώ, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει συμφωνία για όλα αυτά, ειδικά η ε/κ πλευρά και πότε πότε η ελληνική πλευρά έκαναν χάρτες οριοθετώντας περιοχές που αξιολογούν ως δικές τους. Όταν το ερευνητικό μας πλοίο το ‘Μπαρμπαρός’ αλλά και ο ‘Πορθητής’ βγαίνουν για παράδειγμα 10 χιλιάδες ή 20 χιλιάδες μέτρα ή 30 χιλιάδες μίλια από τα σύνορά μας, στα ανοιχτά της Μεσογείου, για να κάνουν έρευνες, αυτό το εκλαμβάνουν ως παραβίαση και προσπαθούν να κάνουν κάποια βήματα».

Συνεχίζοντας είπε ότι «για  μας δεν τίθεται λόγος για παραβίαση. Εμείς το έχουμε πει από την αρχή είναι ότι στη ανατολική Μεσόγειο, στις ΑΟΖ γύρω από την Κύπρο να αναπτυχθεί ένα μοντέλο ισότιμου διαμοιρασμού λαμβάνοντας υπόψη τα κοινά συμφέροντα και των δύο πλευρών, και της τουρκικής και της ς/κ. Αλλά δεν είναι δυνατόν να σκεφτεί κανείς ότι ενώ οι Ε/κ κάνουν γεώτρηση δημιουργώντας μια ντε φάκτο κατάσταση θα αγνοηθεί αυτό από την Τουρκία και τους Τ/κ».

Ανέφερε ότι «ανεξάρτητα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Τουρκία ποτέ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα φυσικά της δικαιώματά που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο». «Αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ε/κ πλευρά. Εκεί δεν μπορεί να γίνει  κανένας υπολογισμός, είτε είναι γεώτρηση είτε άλλο χωρίς να ληφθεί υπόψη η Τουρκία και οι Τ/κ. Ούτε με το διεθνές δίκαιο συνάδει ούτε εμείς θα το επιτρέψουμε. Τα πλοία μας, ο ‘Πορθητής’, το ‘Μπαρμπαρός’ θα συνεχίσουν τις γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή. Όπως κάναμε πάντα, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και στο εξής», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ίδρυσης ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε: «Γνωρίζετε ότι γίνονται ποτέ πότε αναπροσαρμογές για την υλικοτεχνική υποστήριξη του στρατού μας που βρίσκεται εκεί. Η βελτίωση των φυσικών όρων και η ενίσχυση δυνάμεων είναι θέματα ρουτίνας άλλωστε. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν ασφαλώς να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις. Άλλωστε γνωρίζετε ότι ο στρατός μας βρίσκεται εκεί με αποστολή να διασφαλίσει την ειρήνη στην Κύπρο γι αυτό και η βελτίωση των φυσικών του όρων είναι προτεραιότητά μας».

Και φυσικά, είπε τέλος, «σε ενδεχόμενο έντασης να βοηθήσει στην εύρεση λύσης. Είναι καθήκον μας η βελτίωση των φυσικών όρων του στρατού μας για να φέρει δις πέρας την αποστολή του».

MM