Δολοφονία Κασόγκι: Βρέθηκαν βαλίτσες με ρούχα του – Sky News: «Τεμαχισμένο το πτώμα του στον κήπο του πρόξενου»

Δολοφονία Κασόγκι: Βρέθηκαν βαλίτσες με ρούχα του – Sky News: «Τεμαχισμένο το πτώμα του στον κήπο του πρόξενου» | Newsit.com.cy

Το ύποπτο αυτοκίνητο αφέθηκε στο πάρκινγκ λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου στις 2 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, στην Τουρκία έφτασε η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χασπέλ για να έχει επαφές με τις τουρκικές αρχές για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η ομάδα έρευνας της Τουρκίας πήγε στο πάρκινγκ στο Σουλτάνγκαζι όπου είναι σταθμευμένο το όχημα της Σαουδικής Αραβίας με διπλωματικές πινακίδες, το οποίο εντοπίστηκε χθες.

Στο μεταξύ, μετά το Sputnik και το Sky News επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο μετέδωσε ότι βρέθηκε το πτώμα του Κασόγκι, αναφέροντας μάλιστα ότι βρέθηκε τεμαχισμένο στον κήπο της οικίας του Προξένου της Σαουδικής Αραβίας και ότι το κεφάλι είναι σε μη αναγνωρίσιμη κατάσταση.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει ντοκουμέντο σύμφωνα με το οποίο ο σύμβουλος του πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας έδινε εντολές μέσω Skype στους εκτελεστές του Κασόγκι. Ο σύμβουλος του πρίγκηπα προσέβαλε μάλιστα τον Κασόγκι και ζήτησε να του φέρουν το κεφάλι του.

Πολλά τα ερωτήματα χωρίς απαντήσεις για τη δολοφονία Κασόγκι

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας της G7, των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, διατύπωσαν τη λύπη τους σήμερα καθώς «οι εξηγήσεις που δόθηκαν» σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι «αφήνουν πολλά ερωτήματα χωρίς απαντήσεις».

«Η επιβεβαίωση του φόνου» από τις σαουδαραβικές αρχές «είναι ένα πρώτο βήμα (…) όμως οι εξηγήσεις που δόθηκαν αφήνουν πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση» τονίζεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, όπου απευθύνουν έκκληση για μια έρευνα «ενδελεχή, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία από τη Σαουδική Αραβία, σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές». «Οι υπεύθυνοι αυτής της δολοφονίας πρέπει να λογοδοτήσουν.

Η Σαουδική Αραβία πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα μπορέσει να επαναληφθεί ποτέ» υπογραμμίζουν οι υπουργοί της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ) και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Μακάβριες λεπτομέρειες για τις συνθήκες της δολοφονίας είδαν το φως της δημοσιότητας με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News να κάνει λόγο για μέρη σώματος του δημοσιογράφου που βρέθηκαν θαμμένα στον κήπο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες αυτές, εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «έχει γνώση αυτών των πληροφοριών, που είναι βαθύτατα ανησυχητικές». «Ο εντοπισμός της σορού του Κασόγκι είναι ένα από τα ερωτήματα για τα οποία αναμένουμε μια απάντηση και περιμένουμε επομένως τα αποτελέσματα της τουρκικής έρευνας» συμπλήρωσε.

Η ΕΕ επισημαίνει τις πάρα πολλές «σκιές» στην υπόθεση Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι είπε σήμερα ότι λυπάται, διότι υπάρχουν πάρα πολλές «σκιές» που συνεχίζουν να καλύπτουν τις συνθήκες θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι. «Οι αντιδράσεις από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αφήνουν πολλές σκιές» δήλωσε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης επί αυτού του θέματος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Eνας συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων πραγματοποιήθηκε όμως εμείς γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα σε σχέση με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν» υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία έκρινε πως έγινε «ένα πρώτο βήμα προς την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών».

«Δεν θέλουμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους, θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπέρ της ελευθεροτυπίας στη Σαουδική Αραβία, στο σύνολο της περιοχής του Κόλπου και παντού στον κόσμο» τόνισε, ζητώντας να διεξαχθεί «μια ταχεία, ξεκάθαρη και διαφανής έρευνα» από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. «Το έγκλημα που διαπράττεται εναντίον ενός μονάχα δημοσιογράφου, όπου κι αν είναι αυτό, είναι ένα έγκλημα εναντίον της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης, (…) ένα έγκλημα εναντίον όλων μας» επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι. «Οι αντιδράσεις της ΕΕ από τώρα θα εξαρτηθούν από τις σαουδαραβικές αρχές».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να απαντήσει, κατά την επίσκεψή του στην έκθεση Euronaval 2018, όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη διακοπή της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, όπως έχει ζητήσει η Γερμανία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Η ατζέντα μου δεν υπαγορεύεται από τα μέσα ενημέρωσης, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ασχολούμαι με ένα άλλο θέμα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα με το οποίο ασχολούμαστε. Καμία. Καμία. Επομένως, δεν θα απαντήσω. Λυπάμαι. Αυτό θα συνεχιστεί για όσο διάστημα είμαι στη θέση που βρίσκομαι. Είτε σας αρέσει, είτε σας δυσαρεστεί» απάντησε εμφανώς δυσαρεστημένος ο Γάλλος πρόεδρος.

MM