Συναγερμός στις ΗΠΑ! Εκρηκτικοί μηχανισμοί στα σπίτια των Κλίντον – Ομπάμα και σε CNN [vids]

Συναγερμός στις ΗΠΑ! Εκρηκτικοί μηχανισμοί στα σπίτια των Κλίντον – Ομπάμα και σε CNN [vids] | Newsit.com.cy

Η αρχή έγινε τη Δευτέρα με ύποπτο πακέτο που τοποθετήθηκε τη Δευτέρα στο σπίτι του Τζορτζ Σόρος, χρηματοδότη του Δημοκρατικού Κόμματος, σε προάστιο βόρεια της Νέας Υόρκης. Χθες παρόμοιος μηχανισμός εστάλη στο σπίτι του ζεύγους Κλίντον (με αποδέκτη τη Χίλαρι Κλίντον), στην Τσαπάκουα της Νέα Υόρκης και σήμερα στην κατοικία του Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, Ωστόσο στην περίπτωση των δύο πρώην προέδρων, όλο το ταχυδρομείο τους ελέγχεται από τη Μυστική Υπηρεσία, οπότε ουδέποτε τέθηκε η ζωή τους σε κίνδυνο.

Οι αρχές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τους μηχανισμούς, ωστόσο έγινε γνωστό ότι ο μηχανισμός που εστάλη στο σπίτι του Τζορτζ Σόρος ήταν κατασκευασμένος από σιδεροδωλήνα μήκους 6 ιντσών, ο οποίος ήταν γεμισμένος με εκρηκτική ύλη. Μετά τον σχετικό έλεγχο για αποτυπώματα και για άλλα στοιχεία, ο μηχανισμός καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη.

Οι ομοσπονδιακές αρχές ερευνούν την υπόθεση και θεωρούν ότι έχουν να κάνουν με έναν αποστολέα (μεμονωμένο άτομο ή οργάνωση) του οποίου τον σκοπό ακόμη αγνοούν.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί την υπόθεση σοβαρή και καταδίκασε τις βίαιες – όπως τις χαρακτήρισε – επιθέσεις που επιχειρήθηκαν εναντίον των δύο πρώην προέδρων, και ενάντια δημόσια πρόσωπα, διαβεβαιώνοντας ότι οι ένοχοι θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη. Ανέφερε επίσης ότι ο  Πρόεδρος Τραμπ τηρείται ενήμερος.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα ύποπτα δέματα είχαν σταλεί σε αξιωματούχους του λευκού Οίκου και του Πενταγώνου, δεν έγινε ωστόσο γνωστό αν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν οι ίδιοι μ’ αυτούς που ανακαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα ή διαφορετικοί.

Ύποπτα δέματα σε Ομπάμα, Κλίντον, εκκένωση κτίριου όπου στεγάζεται το CNN

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ εντόπισαν δύο ύποπτα δέματα που είχαν ως παραλήπτες τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την πρώην Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε σήμερα η Μυστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα δέματα αυτά απευθύνονταν σε «πρόσωπα που προστατεύονται» από την υπηρεσία. Το ένα είχε σταλεί στην κατοικία της Κλίντον στην κομητεία Γουεστσέστερ της Νέας Υόρκης και εντοπίστηκε την Τρίτη ενώ το δεύτερο, με παραλήπτη τον Ομπάμα, βρέθηκε νωρίς σήμερα το πρωί κατά τον έλεγχο της αλληλογραφίας του πρώην Προέδρου, στην Ουάσινγκτον.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα τις «ποταπές» πράξεις που είχαν στόχο τον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον μετά τον εντοπισμό ύποπτων δεμάτων, που περιείχαν ενδεχομένως εκρηκτικούς μηχανισμούς, και απευθύνονταν στον πρώην Πρόεδρο και την πρώην Υπουργό Εξωτερικών. Αυτές οι πράξεις «είναι τρομερές, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως οι δυνάμεις της τάξης λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατέψουν κάθε πρόσωπο που απειλείται από «αυτούς τους δειλούς».

Στο μεταξύ, πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση διέψευσε αναφορές νωρίτερα σήμερα για εντοπισμό ύποπτου πακέτου το οποίο απευθυνόταν στον Λευκό Οίκο. Δεν υπήρξε ύποπτο πακέτο που να απευθύνεται στον Λευκό Οίκο, δήλωσε.

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι η συσκευή που βρέθηκε κοντά στο σπίτι του πρώην Προέδρου Μπιλ Κλίντον και της συζύγου του, στα προάστια της Νέας Υόρκης, είναι παρόμοια με εκείνη που είχε τοποθετηθεί σε ένα γραμματοκιβώτιο έξω από το σπίτι του Τζορτζ Σόρος στις αρχές της εβδομάδας.

Κατά τη διάρκεια του συνήθους ελέγχου τα δέματα αυτά κρίθηκαν «ύποπτα» καθώς θεωρήθηκε ότι θα μπορούσαν να περιέχουν εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Οι παραλήπτες δεν τα έλαβαν, ούτε υπήρξε κίνδυνος να τα λάβουν», πρόσθεσε η Μυστική Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση αυτή. Η αστυνομία της Τσαπάκουα, του προαστίου όπου βρίσκεται το σπίτι του ζεύγους Κλίντον, ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές βοηθούν το FBI, τη Μυστική Υπηρεσία και τις αστυνομικές αρχές της κομητείας Γουστσέστερ στην έρευνά τους για το δέμα που στάλθηκε στην πρώην υπουργό. «Το ζήτημα διερευνάται από τις ομοσπονδιακές αρχές», ανέφερε, παραπέμποντας για περισσότερες διευκρινίσεις στο FBI.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το συγκρότημα του Time Warner Center στην πόλη της Νέας Υόρκης εκκενώνεται, καθώς υπήρξαν αναφορές για εντοπισμό ενός ύποπτου μηχανισμού, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ένα ύποπτο δέμα βρέθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 10 το πρωί, τοπική ώρα. Δημοσιογράφος του CNN έγραψε στο Twitter ότι εκκενώνονται και τα στούντιο του δικτύου που στεγάζονται στους δίδυμους ουρανοξύστες, στη δυτική πλευρά του Κολόμπους Σερκλ.

MM