Γεν. Εισαγγελέας: Η ΜΟΚΑΣ θα διερευνήσει πληροφορίες για ξέπλυμα από το γραφείο Αναστασιάδη

Γεν. Εισαγγελέας: Η ΜΟΚΑΣ θα διερευνήσει πληροφορίες για ξέπλυμα από το γραφείο Αναστασιάδη | Newsit.com.cy

Όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, «έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυτο μια πληροφορία – ένα άρθρο – σύμφωνα με το οποίο ουσιαστικά αποδίδετο στον κ. Αναστασιάδη και το γραφείο του ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ήρθε σε μια ώρα όπου βαλλόμαστε άδικα από παντού ότι στην Κύπρο γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Ο κ. Κληρίδης πρόσθεσε ότι «ήταν κάτι πολύ σημαντικό αφού αφορά έναν από τους κύριους υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητο».
Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι ενώ συνομιλούσε για το θέμα με την προϊσταμένη της ΜΟΚΑΣ και πριν τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων, επικοινώνησε μαζί του ο κ. Αναστασιάδης και του είπε ότι ο ίδιος ζητά να διερευνηθεί το γεγονός.

«Καταλήξαμε ότι θα ήταν ορθότερο να το ζητήσει με γραπτή επιστολή προς την προϊσταμένη της ΜΟΚΑΣ την κ. Παπακυριακού και με τη συνεργασία της οποίας θα βλέπαμε το θέμα. Πράγματι έστειλε επιστολή, συνοδευόμενη από πολλά έγγραφα και σε συνεννόηση μαζί μου η κ. Παπακυριακού όρισε δύο ανακριτές από την ΜΟΚΑΣ με οδηγίες να διερευνήσουν το θέμα άμεσα» είπε οκ. Κληρίδης.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ήταν η καλύτερη λύση που μπορούσε να δοθεί αφού βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου βαλλόμαστε από παντού για θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και είχαν ιδιαίτερη σημασία οι κατηγορίες ενός από τους σημαντικότερους αν όχι του σημαντικότερου υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Σε παρατήρηση ότι πριν από αυτό το δημοσίευμα υπήρξαν και άλλα δημοσιεύματα για υπόθεση 50 εκατ. δολαρίων, ο κ. Κληρίδης απάντησε ότι «δεν το έχω δει, εγώ έχω δει εκείνο το δημοσίευμα που έχει ημερομηνία 31 Ιανουαρίου και μιλά για δάνεια μαμούθ από ρωσική τράπεζα ξεπλύματος για τον κ. Αναστασιάδη».

Ερωτηθείς κατά πόσον η έρευνα θα περιοριστεί σε αυτήν την περίπτωση, απάντησε «αυτό έχω υπόψη μου και σε αυτό το δημοσίευμα εάν δεν κάνω λάθος αναφέρεται ουσιαστικά η επιστολή του κ. Αναστασιάδη παρόλο που αρχίζει την επιστολή του λέγοντας ότι τον τελευταίο μήνα υπήρξαν κακόβουλοι ισχυρισμοί για εμπλοκή εταιρειών παροχής υπηρεσιών του δικηγορικού μου γραφείου σε ύποπτες τάχα συναλλαγές και συνεχίζει με αυτό το δημοσίευμα».

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης, μαζί με την επιστολή του, έστειλε σωρεία εγγράφων που αναφέρονται και σε άλλα δημοσιεύματα.

Ερωτηθείς εάν τα έγγραφα μπορεί να αναφέρονται και στην περίπτωση των 50 εκατ. δολαρίων, είπε «σαφέστατα ναι, αυτό λέει στην επιστολή του ότι επισυνάπτει σωρεία δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε κατηγορίες εναντίον του και ζητά αυτές οι κατηγορίες να διερευνηθούν στο σύνολό τους».

Σε ερώτηση κατά πόσον η έρευνα θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές όπως ζητά εξάλλου και ο κ. Αναστασιάδης, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε «ελπίζω ότι θα έχουμε αποτελέσματα μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου που είναι οι εκλογές».

Ερωτηθείς εάν θα ανακοινωθεί το πόρισμα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον εκ πρώτης όψεως υπάρχει κάτι επιλήψιμο, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το «να αρχίσω να προδικάζω το αποτέλεσμα της ανάκρισης θα ήταν τουλάχιστον επιπολαιότητα εκ μέρους μου».

Σε παρατήρηση ότι φέρεται να εμπλέκεται μια τράπεζα που έχει καταδικαστεί από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι μια άλλη δοσοληψία της τράπεζας μπορεί να είναι εξίσου επιλήψιμη.
«Αλίμονο – εάν ένας άνθρωπος καταδικαστεί για διάρρηξη – εάν όλες τις διαρρήξεις τις αποδίδουμε στο ίδιο αυτό πρόσωπο» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σοκ – 3 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο ετησίως
Νέες προτάσεις Βγενόπουλου
Γιατί όλοι οι άνθρωποι δεν πονάμε το ίδιο;
– Απλήρωτοι για δύο μήνες συμβασιούχοι καθηγητές και δάσκαλοι

MM