ΜΟΚΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυξάνονται κατακόρυφα οι διαδικτυακές απάτες με «money mules»

ΜΟΚΑΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυξάνονται κατακόρυφα οι διαδικτυακές απάτες με «money mules» | Newsit.com.cy

Η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) ενημερώνει το κοινό ότι έχουν αυξηθεί οι διαδικτυακές απάτες με τη χρήση μεσαζόντων γνωστών ως «money mules».

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, από τους οποίους ζητείται να διαθέσουν κάποιο προσωπικό τους λογαριασμό σε ένα τοπικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τη μεταφορά χρημάτων και μετά τη λήψη των χρημάτων στο λογαριασμό τους, οι μεσάζοντες έχουν οδηγίες να προχωρήσουν στην ανάληψη τους σε μετρητά και στη συνέχεια να τα αποστείλουν σε ένα τρίτο πρόσωπο χρησιμοποιώντας, συνήθως, εταιρείες μεταφοράς χρημάτων”.

Οι μεσάζοντες εντοπίζονται από τους απατεώνες, συνήθως, με τη χρήση αγγελιών μέσω διαδικτύου για θέσεις εργασίας ως «πράκτορες επεξεργασίας πληρωμών», «πράκτορες μεταφοράς χρημάτων», «ντόπιοι πράκτορες» και άλλες παρόμοιες θέσεις.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι “ως επί το πλείστον δεν είναι σε γνώση τους ότι συμμετέχουν στο ξέπλυμα παράνομων εσόδων ενώ τα ποσά που μεταφέρονται στο λογαριασμό των μεσαζόντων δεν είναι μεγάλα και συνήθως δεν υπερβαίνουν τα €10,000”.

Για τις υπηρεσίες τους λαμβάνουν προμήθεια έως και 10% του ποσού που έχουν μεταφέρει και με τον τρόπο αυτό, οι απατεώνες έχουν τη δυνατότητα να ξεπλύνουν έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες τους, μέσω τραπεζικών λογαριασμών που δεν ανήκουν στους ιδίους, καλύπτοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα ίχνη τους.

Σύμφωνα με την ΜΟΚΑΣ αύξηση αυτών των περιπτώσεων παρατηρείται σε όλες τις χώρες.

Η ΜΟΚΑΣ παροτρύνει το κοινό “να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό σε τέτοιες περιπτώσεις ενώ θα πρέπει να είναι επιφυλακτικό όταν συναντά προτάσεις εργασίας μέσω διαδικτύου με ασαφές αντικείμενο που περιλαμβάνουν εμβάσματα σε ξένη χώρα”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προς ποινικοποίηση οι εταιρείες τύπου πυραμίδας

Αυτή είναι η νέα ηλεκτρονική απάτη μέσω e-mail – Τι να προσέξετε

Προσοχή! Εξαπατούν με sms όσους έχουν κινητά λέγοντας ότι έχουν κερδίσει χρήματα σε διαγωνισμό

Κάντε «Διαγραφή Φίλου»! Σάλος στο Facebook με τον λογαριασμό-μαϊμού της ΑΗΚ

Συναγερμός! Νέος ιός παγιδεύει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και «έξυπνα» κινητά – Ζητάει €2.000 για να τα ξεμπλοκάρει – Πώς να προστατευθείτε

MM