Ανακοινώθηκαν οι ενεργειακό κολοσσοί για τα τεμάχια 6, 8 και 10 – Δηλώσεις Λακκοτρύπη

Ανακοινώθηκαν οι ενεργειακό κολοσσοί για τα τεμάχια 6, 8 και 10 – Δηλώσεις Λακκοτρύπη | Newsit.com.cy

Αμα τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου ο ΥΠΕΜΠ Γιώργος Λακκοτρύπης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με τις εταιρείες-κολοσσούς στον τομέα της ενέργειας, με τις οποίες η Κ.Δ. προχωρά σε διαπραγματεύσεις, αλλά και στα επί της διαδικασίας, απαντώντας εκ παραλλήλου και σε συναφή ζητήματα, όπως η πορεία εκμετάλλευσης του τεμαχίου «12» / «Αφροδίτη», αλλά και το κατά πόσον οι εξελίξεις στο Κυπριακό δύνανται να επηρεάσουν την πορεία εκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Λακκοτρύπη το Υπ. Συμβούλιο στο πλαίσιο το 3ου γύρου αδειοδότησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά σε διαπραγμάτευση με τους εξής ενεργειακούς κολοσσούς στα κυπριακά τεμάχια:

– Στο «6» από κοινού η Ιταλική ENI, με την γαλλική TOTAL
– Στο «8» η ENI θα δραστηριοποιηθεί μόνη της (2 αρχικές προτάσεις)
– Στο «10» η αμερικανική EXXON MOBIL από κοινού με την QATAR PETROLEUM (3 αρχικές προτάσεις)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗ ΑΠΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ:

Σε διαπραγμάτευση για το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ με την κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL, για το τεμάχιο 8 με την εταιρεία ΕΝΙ και για το τεμάχιο 10 με την κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum θα προχωρήσει η Κυβέρνηση μετά από σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης, έρευνας υδρογονανθράκων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα λαμβάνοντας υπόψη τη δική μου εισήγηση, που ήταν βασισμένη στην εισήγηση της τεχνοκρατικής συμβουλευτικής επιτροπής, να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους εξής αιτητές:

Για το τεμάχιο 6 με την κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL, για το τεμάχιο 8 με την εταιρεία ΕΝΙ και για το τεμάχιο 10 με την κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο όρισε διαπραγματευτική ομάδα της οποίας θα ηγούμαι με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και στην οποία θα συμμετάσχει αριθμός τεχνοκρατών και εξωτερικών συμβούλων για να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση. Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση είναι επιτυχής και νοουμένου ότι θα ληφθεί έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσουμε σε υπογραφές των συμβολαίων αναλογικού καταμερισμού. Σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουμε με τον πρώτο επιλαχόντα στα τεμάχια όπου υπάρχει».

Ερωτηθείς για το τεμάχιο 10 είπε ότι «το γεγονός ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από τεχνικής όσο και οικονομικής άποψης για το συγκεκριμένο τεμάχιο μας αφήνει αισιόδοξους για τις προοπτικές του. Βεβαίως με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει θα πρέπει να γίνουν γεω4τρήσεις για να αποδειχθεί και το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου, αλλά το γεγονός ότι έχουμε λάβει αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα των υδρογονανθράκων μας αφήνει συγκρατημένα αισιόδοξους».

Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ο κ. Υπουργός είπε ότι «θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, από την απόσταση που θα διανύσουν οι δύο πλευρές στη διαπραγμάτευση. Θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου».

Σε ερώτηση τι θα διαλαμβάνει η διαπραγμάτευση είπε «όλους τους όρους που έχετε δει -και είναι δημοσιευμένο το έγγραφο του διαγωνισμού – οι όποιοι ήταν στη βάση των κριτηρίων αξιολόγησης και με τους οποίους πήραμε σήμερα την απόφαση. Η προσπάθεια θα είναι να βελτιωθούν αυτοί οι όροι τόσο οι τεχνικοί, οικονομικοί όσο και νομικοί πάνω στο συμβόλαιο».

Σε ερώτηση πότε θα γίνουν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχουμε ουσιαστικά το κάθε συμβόλαιο έρευνας αναλογικού καταμερισμού είναι χρονικής διάρκειας επτά ετών η οποία χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη δύο χρόνια και η τρίτη είναι δύο χρόνια». Πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς είπε ότι «ένα από τα βασικά κριτήρια της τεχνικής αξιολόγησης ήταν ο αριθμός και η ταχύτητα των γεωτρήσεων της κάθε εταιρείας ή κοινοπραξίας».

Σε ερώτηση είπε ότι για το τεμάχιο 12 «βρισκόμαστε στο στάδιο συζήτησης των εταιρειών μεταξύ τους για τη σύναψη συμβολαίων πώλησης. Είναι το πλέον ουσιαστικό επόμενο βήμα να γίνει για να προχωρήσουμε σε δεσμευτικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής».

Κληθείς να πει αν ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό επηρεάζουν τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «βλέπετε ότι προχωράμε με βάση τον προγραμματισμό μας διότι η βασική μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα και αν είναι δυνατόν περαιτέρω ανακαλύψεις, κάτι που θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε καλύτερο το ενεργειακό δυναμικό. Από κει και πέρα, άλλο η στρατηγική μας για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ άλλο οι διαδικασίες για το Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες θα αναμένουν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ΤOTAL το 2017, ο κ. Υπουργός είπε ότι «η κάθε γεώτρηση που γίνεται στην περιοχή μας, είτε πετυχημένη είτε αποτυχημένη, δίνει πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια μας να ερμηνεύσουμε τη γεωλογία της κυπριακής ΑΟΖ. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι συζητήσεις που έχουμε με την αιγυπτιακή πλευρά για να λάβουμε τα γεωλογικά στοιχεία της γεώτρησης του Zohr, που δεν μας αφορούν άμεσα, αλλά θα μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα ως προς τη γεωλογία της περιοχής μας. Έτσι, εκείνα τα στοιχεία και η γεώτρηση που προγραμματίζεται εντός του δεύτερου τριμήνου του 2017 από την TOTAL στο τεμάχιο 11 θα είναι πολύ σημαντική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΝΙ: Ενθαρρυντικές οι προοπτικές για κοιτάσματα στο γ’ γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ

MM