ΑΟΖ: Μετά την Exxon-Mobil στο Προεδρικό έπεσαν υπογραφές με ENI-TOTAL – Τρυπάνι στο «11» τον Ιούλιο [vid]

ΑΟΖ: Μετά την Exxon-Mobil στο Προεδρικό έπεσαν υπογραφές με ENI-TOTAL – Τρυπάνι στο «11» τον Ιούλιο [vid] | Newsit.com.cy

Στο Προεδρικό Μέγαρο και με κάθε επισημότητα, ξεκίνησε από χθες και για πρώτη φορά η υπογραφή σειράς συμβολαίων μεταξύ Κ.Δ. και Ενεργειακών κολοσσών για τα τεμάχια 10, 8 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, με τις ExxonMobil-Qatar Petroleum, ΕΝΙ και της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL, αντιστοίχως.

Με ένα tweet ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέθεσε λακωνικά, αλλά περιεκτικά τις εξελίξεις στην ΑΟΖ:

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ – ΤΕΜΑΧΙΟ «11» – ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Δείτε τα ρεπορτάζ του ΡΙΚ για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ με δηλώσεις Λακκοτρύπη:


Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η διερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως δήλωσε η Αντιπρόεδρος Ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική Έλεανορ Ρόουλι σε ομιλία της κατά την τελετή υπογραφής των συμβολαίων έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής στα τεμάχια 6 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ, στο Προεδρικό. Η κ. Ρόουλι ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία προσβλέπει σε ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 εντός του 2018 στο πλαίσιο της κοινοπραξίας με την εταιρεία ENI.

Στην ομιλία του μετά την υπογραφή των συμβολαίων ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη δέσμευση των εταιρειών ΕΝΙ και Total στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και αερίου δημιουργεί αισιοδοξία για τις προοπτικές της. «Μετά τη χθεσινή υπογραφή του Συμβολαίου για το Τεμάχιο 10, υπογράψαμε σήμερα δύο νέα Συμβόλαια με γνώριμους μας εταίρους. H συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει παγκόσμια η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, μας γεμίζει με αισιοδοξία για τις προοπτικές των υδρογονανθρακικών μας πόρων», ανέφερε.Είπε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ποιότητα των ερευνητικών τους προγραμμάτων το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες ενώνουν δυνάμεις στο τεμάχιο 6, όπως έπραξαν πρόσφατα και στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 11. Όπως είπε, πρόκειται για δύο εταιρείες με μεγάλη τεχνογνωσία στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και εμπειρία στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες υποβάλλοντας φιλόδοξες τεχνοοικονομικά προσφορές στο πλαίσιο του 3ου γύρου, επέλεξαν να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους στην ΑΟΖ της Κύπρου και, κατ’ επέκταση, στην ευρύτερη περιοχή.
Έστειλε παράλληλα το μήνυμα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, συνεχίζοντας ουσιαστικά, με αμείωτη ένταση, να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για διεξοδική εξερεύνηση και αξιοποίηση του υποθαλάσσιού της πλούτου.

Οι σημερινές υπογραφές έγιναν επίσης στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας και με αυτές, όπως είπε, ο κ. Λακκοτρύπης ολοκληρώνεται πλέον και επίσημα ο 3ος γύρος. Η κοινοπραξία των Eni Cyprus Limited και Total E&P Cyprus B.V. αδειοδοτείται για το Τεμάχιο 6, ενώ η Eni Cyprus Limited για το Τεμάχιο 8. Στην ομιλίας του κατά την τελετή ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρο της Eni για τη Νότιο Ευρώπη Κάρλο Βίτο Ρούσο ανέφερε ότι οι σημερινές υπογραφές είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Κύπρο, για τις εταιρείας και για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η υπογραφή των συμφωνιών για τα δύο τεμάχια 6 και 8, ανέφερε, θα επιτρέψει την επαλήθευση για το κατά πόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας όπως σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. «Αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της Κύπρου, για τους εταίρους της κοινοπραξίας και επίσης για ολόκληρη της περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι ο μόνος τρόπος να γνωρίζουν είναι να ξεκινήσουν γεωτρήσεις. Είπε επίσης ότι η ΕΝΙ με τους εταίρους της είναι έτοιμη να το πράξει αυτό το συντομότερο δυνατό.

Μιλώντας για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, η Αντιπρόεδρος Ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, ανέφερε ότι ήταν μια πολύ αποτελεσματική διαδικασία και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συμμετοχή σε αυτόν της εταιρείας. Αναφέρθηκε επίσης στο τεμάχιο 11 για το οποίο η εταιρεία αδειοδοτήθηκε στον β` γύρο και στην γεώτρηση που προγραμματίζεται εντός 2017. «Σύντομα θα αρχίσουμε γεώτρηση στο τεμάχιο 11, όπου έχουμε ένα κοίτασμα που ονομάζεται Ονισήφορος, όπου θα ξεκινήσουμε εργασίες τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την πρώτη αναπαραγωγή της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για το κοίτασμα Ζορ, σε κυπριακά ύδατα. «Για αυτό είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα δραστηριοποιηθούμε σε αυτό το κοίτασμα μαζί με τους συνεργάτες μας από την ENI», ανέφερε. Στη συνέχεια, ανέφερε θα γίνει εκτίμηση του τεμαχίου 6 για το οποίο τα σεισμικά δεδομένα υπάρχουν ήδη και αναμένεται να προχωρήσουν στον εντοπισμό κοιτάσματος εντός 2018.
Η γεώτρηση στο συγκεκριμένο τεμάχιο θα γίνει από την ENI, είπε, εκφράζοντας προσδοκία να δοκιμαστεί περαιτέρω το μοντέλο του Ζορ και σε αυτό το τεμάχιο. «Προσβλέπουμε ιδιαίτερα σε ένα ισχυρό διερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα εντός 2017 και εντός 2018», ανέφερε.

ΤΟ ΤWEET ΤΟΥ ΠτΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΜΕ ENI/TOTAL

Συνεχίζουμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μέσω του κοινωνικού δικτύου twitter, με αφορμή την ολοκλήρωση του 3ου γύρου αδειοδότησης για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ με την υπογραφή σήμερα των συμβολαίων έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ΕΝΙ και Total.

«Ολοκλήρωση Γ` Γύρου Αδειοδότησης και υπογραφή συμβολαίων με @eni και @total για κυπριακή #ΑΟΖ. Συνεχίζουμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς», ήταν η ανάρτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο twitter, o οποίος είχε συνάντηση, στο Προεδρικό, το πρωί, με εκπροσώπους των εταιρειών ΕΝΙ και Total, πριν την τελετή υπογραφής των συμβολαίων.

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙ ΚΑΙ TOTAL ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στο Προεδρικό Μέγαρο διεξήχθη και η τελετή υπογραφής των συμβολαίων της Πέμπτης, επίσης παρουσία των Πρέσβεων Ιταλίας και Γαλλίας, με κύριο χαρακτηριστικό, την παρουσία στην τελετή του επικεφαλής του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης της ENI Λούκα Μπερτέλι. Ο Μπερτέλι, πέραν από το ότι έχει τον κύριο λόγο στις αποφάσεις για τις γεωτρήσεις, είναι και το στέλεχος του Ιταλικού κολοσσού που πρωτοστάτησε στην αλλαγή στόχων και πήρε το βάρος της απόφασης για τη γεώτρηση που με βάση εντελώς διαφορετικές από τις μέχρι τότε συμβατικές γεωλογικές ερμηνείες, έδωσε το κοίτασμα «Ζορ».

Η ΕΝΙ, έτσι κατέχοντας πλέον τα δικαιώματα επί των τεμαχίων 2, 3, 8 και 9 της ΑΟΖ, θα πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις σε στόχους που δεν έχουν ακόμα πλήρως καθοριστεί, με το πρόγραμμά της να καταδεινύει πως οι γεωτρήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν πριν το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους.

Ο Ιταλός ειδικός, όπως και στενοί του συνεργάτες, σε πρόσφατα συνέδρια ειδικών γεωλόγων, έχουν υποδείξει ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων τουλάχιστον δύο πολύ σημαντικοί στόχοι γύρω από τον «Ερατοσθένη», οι οποίοι θα ενταχθούν στις περιοχές της ΕΝΙ με τις συμφωνίες της Πέμπτης, τα οποία παρουσιάζουν πολύ έντονες ομοιότητες με την γεωμορφολογία του «Ζορ», αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν διαθέτουν το μέγεθός του.

Επίσης προ τα τέλη Ιουνίου, με διαχειριστή τη Γαλλική ΤΟΤΑL αναμένεται να πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή και γνώση της ΕΝΙ για την περιοχή και η γεώτρηση στο τεμάχιο «11».

Είναι πασιφανές ότι η Λευκωσία επωφελείται στο έπακρο τα πολιτικά μηνύματα τα οποία θα εκπέμψει μια τέτοια τελετή, με ο, τι αυτό συνεπάγεται για την κρίσιμη περίοδο που έπεται μέχρι και το καλοκαίρι την ώρα που η Άγκυρα δεν παύει να απειλεί και να προκαλεί στην ΑΟΖ. Εξάλλου, πρόσφατες ήταν οι εξ Ελλάδος προειδοποιήσεις, από κύκλους που πρόσκεινται στον Έλληνα ΥΠΑΜ, Πάνο Καμμένο ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα προβοκάτσιας – θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ περί τον μήνα Ιούνιο.

Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε σε δηλώσεις πως το διήμερο αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της. Στον χθεσινό χαιρετισμό μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Ενέργειας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρέτισε την δέσμευση των εταιρειών οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ για την πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης εντός του 2018. Επίσης, ο ΥΠΕΜΠ αναφέρθηκε και στην επιτυχή ολοκλήρωση του Γ’ γύρου αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια «6»,»8″ και «10».

ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ G7 Ο EASTMED

Η προσθήκη της Ιταλίας σε μια άτυπη τετραμερή καταδεικνύει το γεγονός ότι η χώρα αυτή πλέον μετατρέπεται σε παίκτη-κλειδί για την υλοποίηση του σχεδιασμού για τον αγωγό φυσικού αερίου που δυνητικά θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ιταλία διαμέσω και της Κρήτης, ένα έργο ακριβό μεν, ασφαλές δε. Αυτό έγινε ξεκάθαρο από τον Ιταλό υπουργό Ενέργειας στη χθεσινή τετραμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, στην οποία συμμετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, όπου υπεγράφη και η Κοινή Διακήρυξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ο Ιταλός Υπουργός, τόνισε πως ο αγωγός φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ιταλία, εντάσσεται πλέον στον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας του, αφενός για να αποτελέσει το φυσικό αέριο το καύσιμο που θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη σε σειρά σημαντικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών της χώρας και αφετέρου επειδή πρόκειται για τη μόνη υλοποιήσιμη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας, τη στρατηγική επιλογή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, θα τη συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα και στη σύνοδο των G7 στη Ρώμη, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας.

Χθες…
Το ρεπορτάζ του ΡΙΚ με τις δηλώσεις του Υπ. Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπη από το Πρόεδρικό:

Ρεπορτάζ του ΡΙΚ από το Προεδρικό:

Mε ένα tweet ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης λακωνικά ανέφερε πως η Κ.Δ. με σταθερά βήματα υλοποιεί τους ενεργειακούς της στόχους.


Είναι πασιφανές ότι η Λευκωσία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα πολιτικά μηνύματα τα οποία θα εκπέμψει μια τέτοια τελετή, με ο, τι αυτό συνεπάγεται για την κρίσιμη περίοδο που έπεται μέχρι και το καλοκαίρι την ώρα που η Άγκυρα δεν παύει να απειλεί και να προκαλεί στην ΑΟΖ. Εξάλλου, πρόσφατες ήταν οι εξ Ελλάδος προειδοποιήσεις, από κύκλους που πρόσκεινται στον Έλληνα ΥΠΑΜ, Πάνο Καμμένο ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα προβοκάτσιας – θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ περί τον μήνα Ιούνιο.

Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε σε δηλώσεις πως το διήμερο αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της. Στο χαιρετισμό μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Ενέργειας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρέτισε την δέσμευση των εταιρειών οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ για την πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης εντός του 2018. Επίσης, ο ΥΠΕΜΠ αναφέρθηκε και στην επιτυχή ολοκλήρωση του Γ’ γύρου αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια «6»,»8″ και «10».

Κορυφαίας σημασίας και με έντονους συμβολισμούς πολιτικο-διπλωματικούς εθεωρείτο η παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο, εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, της υφυπουργού Εξωτερικών για ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν, η οποία παρότι βρίσκεται στην Κύπρο, ωστόσο εν τέλει δεν παρέστη στην τελετή, με τις ΗΠΑ όμως να εκπροσωπούνται από την Πρέσβειρα, Καθλίν Ντόχερτι. Εξάλλου, διπλωματικές πηγές συνδέουν την παρουσία της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών με το υψηλό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης στις έρευνες της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στο χαιρετισμό του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Ενέργειας, χαιρέτισε τη δέσμευση των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο 10, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχαν το πρωί, για την πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης εντός του 2018. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχή ολοκλήρωση το 3ου γύρου αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια 6,8 και 10.

«Πιστεύουμε ότι σαφώς έχουμε επιτύχει τον στόχο που ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προσελκύσουμε εταιρείες με μεγάλη εμπειρία, για δραστηριοποίηση στην ΑΟΖ μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η στρατηγική σημασία της παρουσίας εταιρειών της εμβέλειας της ExxonMobil και της Qatar Petroleum στην ΑΟΖ της Κύπρου και για πρώτη φορά, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι τεράστια λαμβανομένου υπόψη και του οικονομικού τους βάθους, καθώς και της τεχνογνωσίας που κατέχουν στον τομέα των υδρογονανθράκων και του LNG.

Ανέφερε ακόμα ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που τέθηκε στον 3ο γύρο ήταν η διεξοδική εξερεύνηση της ΑΟΖ της Κύπρου, για εντοπισμό υδρογονανθρακικών αποθεμάτων. Τούτο, πρόσθεσε, αντικατοπτρίστηκε και στη βαρύτητα που δόθηκε στη βαθμολόγηση του τεχνικού μέρους της προσφοράς των αιτητών.

«Πρέπει να πω ότι αυτό ακριβώς έχουμε πετύχει. Δώδεκα ερευνητικές γεωτρήσεις θα ανορυχθούν συνολικά στα νέα αδειοδοτημένα Τεμάχια 6, 8 και 10. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη δέσμευση της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την ανόρυξη της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στο Τεμάχιο 10 το 2018», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι εξίσου σημαντικά για τη Κύπρο θα είναι και τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από την υπογραφή των τριών νέων συμβολαίων. Συνολικά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει ως άμεσα έσοδα €103,5 εκατομμύρια από τα μπόνους υπογραφής των συμβολαίων.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν εργάζεται μόνο για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών πόρων της Κύπρου, αλλά επενδύει και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της. Όπως είπε για τον σκοπό αυτό εξασφαλίστηκαν σημαντικά ποσά ετησίως όσον αφορά στην εκπαίδευση και εξειδίκευση επιτόπιου προσωπικού και των νέων της Κύπρου, καθώς και τη διεξαγωγή ειδικά προσαρμοσμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

«Η επένδυση στο επιτόπιο ανθρώπινο δυναμικό για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσόγειου είναι, θεωρούμε, εκ των ων ουκ άνευ», σημείωσε.

Ευχαριστώντας τους για την εποικοδομητική τους προσέγγιση κατά τον 3ο γύρο και κυρίως, για την εμπιστοσύνη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΑΟΖ της, ο κ. Λακκοτρύπης προσέφερε στους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum, ένα χάλκινο ομοίωμα του Καραβιού της Κερύνειας.

Εκπρόσωποι κοινοπραξίας: Πολλά υποσχόμενη ευκαιρία στην Α. Μεσόγειο

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για το κοινό μας ταξίδι, αλλά συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας», δήλωσε στο δικό του χαιρετισμό ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος του ομίλου της Exxon Mobil Άντριου Σουίγκερ.

Είπε επίσης ότι η εταιρεία μαζί με τον εταίρο της Qatar Petroleum έχουν ένα μακρύ και επιτυχημένο ιστορικό στο τομέα της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

«Έχουμε μια ισχυρή σχέση αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και προσβλέπουμε στη συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση με σκοπό την αξιολόγηση και υλοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες», είπε επίσης. Αναγνώρισε ακόμα ότι η συνεργασία στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι δυνατή λόγω της ισχυρής ηγεσίας που επέδειξε η Κυπριακή Κυβέρνηση και δήλωσε ενθαρρυμένος από το πόσο ανοιχτή και διαφανής ήταν η διαδικασία αδειοδότησης.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί είπε, ότι εξελιγμένες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες θα βοηθήσουν στον καθορισμό των καλύτερων τοποθεσιών για γεωτρήσεις στο τεμάχιο. Στη συνέχεια θα γίνει η προετοιμασία για την πρώτη γεώτρηση εντός του 2018. Μόλις τα αποτελέσματα αξιολογηθούν, πρόσθεσε, θα μάθουν την πλήρη έκταση των δυνητικών κοιτασμάτων.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι αν στεφθεί με επιτυχία το έργο θα αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη στην Κύπρο, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη και ενθάρρυνση από την κυπριακή κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την υπογραφή, εξέφρασε την ικανοποίηση της εταιρείας με τις προοπτικές και την γεωλογία του τεμαχίου 10 και εξέφρασε την προσδοκία της εταιρείας να προχωρήσει με της γεώτρηση το συντομότερο δυνατό.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Petroleum Σιερίντα Αλ-Καάμπι ανέφερε ότι «αυτή η συμφωνία διευρύνει τη διεθνή μας παρουσία στον τομέα των υδρογονανθράκων και στην ανατολική Μεσόγειο για μια, όπως ελπίζουμε, από τις πιο πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στην περιοχή». Ανέφερε επίσης ότι η κοινοπραξία προσβλέπει στην συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια για να επιφέρει το μεγαλύτερο όφελος στη χώρα.

Σημείωσε ότι η όλη διαδικασία αδειοδότησης ήταν εξαιρετική και πολύ επαγγελματική, με διαφάνεια και ακεραιότητα, αλλά ήταν επίσης και ταχύτατη. Όπως ανέφερε δεν έχει ξανασυναντήσει τόσο γρήγορη και επαγγελματική διαδικασία, σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο.

Με βάση το συμβόλαιο, η κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Peroleum δεσμεύεται ότι θα εξασφαλίσει τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα, θα πραγματοποιήσει δύο εξερευνητικές γεωτρήσεις κατά την πρώτη περίοδο αδειοδότησης και θα συνεργαστεί με την Κυβέρνησης της Κύπρου για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση των γνώσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων διαμέσου ειδικά επικεντρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Πριν από την υπογραφή του συμβολαίου οι εκπρόσωποι των εταιρειών είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τετραμερής East Med – Με αναβαθμισμένο και πολυεπίπεδο ρόλο ο Ν. Χριστοδουλίδης στο Ισραήλ

Τετραμερής Eastmed: Αυτά προβλέπει η Κοινή Διακήρυξη

«Πράσινο φως» για την εκμετάλλευση του μεγαλύτερου πεδίου φυσικού αερίου παγκοσμίως

MM