Κυπριακό: Εθνικό Συμβούλιο με απαισιοδοξία και αποχώρηση Χριστόφια – Διάγγελμα ΠτΔ στον λαό και «μεσοβέζικη» φόρμουλα Έιντε [vids]

Κυπριακό: Εθνικό Συμβούλιο με απαισιοδοξία και αποχώρηση Χριστόφια – Διάγγελμα ΠτΔ στον λαό και «μεσοβέζικη» φόρμουλα Έιντε [vids] | Newsit.com.cy

Ξεκίνησε περί τις 10:00 π.μ. η συνεδρία το Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Σώμα για την πρόταση που υπέβαλε προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά την τελευταία τους συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι, με πρώτους να αποχωρούν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και ολίγον μετά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ακολουθούμενοι εν συνεχεία και από τους υπόλοιπους ηγέτες. Οι πλειοψηφία των αρχηγών προέβη σε ιδιαίτερα καυστικές δηλώσεις ως προς την αλλαγή στάσης του ΠτΔ, ο καθείς από την δική του σκοπιά, αναφορικά με την ακολουθούμενη τακτική στο Κυπριακό.

Ωστόσο, η συνεδρία δεν ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς μέσα σε μόλις πέντε λεπτά(!) από την έναρξή της απεχώρησε διαμαρτυρόμενος ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Αφορμή της αποχώρησης Χριστόφια από το Εθνικό, ήταν η παύση του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας, Αντρέα Κυριάκου, καθώς και οι προσπάθειες του κυρίου Χριστόφια να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το τελευταίο χρονικό διάστημα, που έπεσαν τελικά στο κενό.
Δηλωσεις Χριστόφια για την αποχώρησή του:
Σταδιακά απεχώρησαν και οι υπόλοιποι αρχηγοί από το Εθνικό προβαίνοντας σε δηλώσεις αναφορικά με ένα επικείμενο αδιέξοδο (Γ. Λιλλήκας, Αβ. Νεοφύτου, Α. Κυπριανού, Πόλυς Παλλήκαρος [Αλληλεγγύη], Γ. Περδίκης):
Νωρίτερα, δεύτερος μετά τον κ. Σιζόπουλο έκανε δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος:
Πρώτος έκανε δηλώσεις ο κ. Σιζόπουλος:


Νωρίτερα…

Στη σημερινή συνεδρία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριακού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Επίσης συμμετείχαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας. Στη συνεδρία του Εθνικού παρακάθισαν επίσης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας (για μόλις ‘5 λόγω αποχώρησης) και ο πρώην ΠτΔ Γιώργος Βασιλείου.
Ρεπορτάζ για το Εθνικό Συμβούλιο:

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ
Αναμένεται ότι αργότερα, περί τις 20:30 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει και τον κυπριακό λαό για την πρότασή του, την οποία, σε πρόσφατες δηλώσεις του χαρακτήρισε ως μια «συγκροτημένη και συγκεκριμένη πρόταση» που, αν γίνει αποδεχτή από τον Τ/κ ηγέτη, τότε μπορεί να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος θα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις «πολύ συγκεκριμένες» σε σχέση με το περιεχόμενο, το σκεπτικό και το στόχο της πρότασης καθώς και τα δεδομένα που αυτή δημιουργεί.

Χθες, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσολγου, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» έκανε λόγο για μια τελευταία ευκαιρία λύσης στο Κυπριακό, επιμένοντας παράλληλα στην πάγια τουρκική θέση για λύση με εγγυήσεις και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων.

Οι θέσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών εξηγούν γιατί δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής το Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τα όσα υποστηρίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εν λόγω συνέντευξη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι αν υιοθετηθεί η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας δυνατό να δημιουργηθούν προοπτικές για θετικό αποτέλεσμα και να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο.

Εξάλλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος έκανε λόγο για μια «συγκροτημένη και συγκεκριμένη πρόταση» που αν γίνει αποδεχτή από τον Τ/κ ηγέτη τότε μπορεί να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό πριν από τις προεδρικές εκλογές. «Αν γίνει αποδεκτή, μπορεί να δημιουργήσει τις προοπτικές, ώστε ανεξάρτητα πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά πολύ συντομότερα από τους προγραμματισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μπορέσουμε να έχουμε λύση», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κυπριακό – Χριστοδουλίδης: «Βλέπει» αμηχανία Άγκυρας στην πρόταση Αναστασιάδη

Κυπριακό – Έιντε: Χωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη – Ακιντζί

Κυπριακό – Κοτζιάς: Οι προτάσεις μας για Ασφάλεια – Εγγυήσεις είναι στο τραπέζι

Κυπριακό: Η προκλητική συνέντευξη Τσαβούσογλου – Χριστοδουλίδης: «Γι’ αυτό δεν φτάνουμε σε λύση»

Κυπριακό: Σε ετοιμότητα η Λευκωσία για προτάσεις Έιντε από Τουρκία – Η ερμηνεία του Προεδρικού για τη νευρικότητα Ακιντζί

MM