Κύπρος ο «παράδεισος» Ρώσων και Αράβων real estate developers – Αγοράζουν, χτίζουν και πωλούν

Κύπρος ο «παράδεισος» Ρώσων και Αράβων real estate developers – Αγοράζουν, χτίζουν και πωλούν | Newsit.com.cy

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου Μαρίνο Κυναιγείρου, «είναι για πρώτη φορά στα χρονικά που έχουμε αρκετούς αγοραστές με σκοπό την αξιοποίηση οικοπέδων για κτίσιμο διαμερισμάτων, γραφείων κ.ά. Αγοράζουν, κτίζουν και τα πωλούν».

«Βλέπουμε ότι με αφορμή την απόκτηση του διαβατηρίου, δημιουργούν και τις επιχειρήσεις τους. Η μία περίπτωση είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται ως επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και η άλλη ως ιδιοκτήτες ξενοδοχείων», λόγω και της μεγάλης αύξησης του τουρισμού, σημείωσε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγοραστές στοχεύουν σε αγορά εμπορικού οικοπέδου με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχείου. Επίσης, υπάρχει και άλλη αγορά που δεν αφορά απαραίτητα εμπορικά οικόπεδα, αλλά οικόπεδα σε καλές τοποθεσίες, τα οποία αγοράζουν αρκετοί ξένοι με σκοπό να κτίσουν διαμερίσματα για να τα πουλήσουν» εξήγησε ο κ. Κυναιγείρου.

Ενώ, είπε, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η αγορά των Βρετανών και των Ιρλανδών, δεν υπήρχε σε τόσο μεγάλο βαθμό το φαινόμενο Βρετανοί να αγοράζουν οικόπεδα για να κτίσουν και να πωλήσουν σε Βρετανούς, ή Ιρλανδοί για να κτίσουν και να πωλήσουν σε Ιρλανδούς.

«Σήμερα υπάρχουν επενδυτές από αραβικές χώρες και τη Ρωσία που αγοράζουν οικόπεδα, κτίζουν πολυκατοικία για να πουλήσουν και σε τοπικούς αγοραστές και σε πελάτες που προέρχονται από τη χώρα τους. Ενώ στο παρελθόν δεν υπήρχε αυτό το φαινόμενο», επεσήμανε.

Όπως είπε, η ζήτηση για εμπορικά οικόπεδα υπάρχει σε όλες τις πόλεις, με τη Λεμεσό να κρατά τα πρωτεία, παρόλο που οι τιμές είναι σε ψηλά επίπεδα, κάτι που όμως δεν φαίνεται να είναι αποτρεπτικό για τους επενδυτές.

Μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται και σε αγορές εμπορικών κτιρίων από ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της FOX Γιώργο Μουσκίδη, οι κύριοι αγοραστές μεγάλων ακινήτων δεν ψάχνουν ιδιαίτερες αποδόσεις, το κάνουν για σκοπούς απόκτησης διαβατηρίου, αλλά από την άλλη θέλουν να είναι σίγουροι ότι εάν αγοράσουν κάτι σήμερα, μετά από τρία χρόνια θα μπορούν να το πωλήσουν σε μια λογική τιμή.

Χαρακτηριστική όμως είναι και η περίπτωση επενδυτικού ταμείου το οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Μουσκίδης, ασχολείται κυρίως με πραγματικές επενδύσεις και αναζητεί κτίρια για αγορά, τα οποία θα ενοικιάζει.

Όπως αναφέρει, υπάρχουν αρκετά εμπορικά ακίνητα προς πώληση έναντι σημαντικών ποσών, όμως εξαρτάται πάντοτε από τις απαιτήσεις του αγοραστή.

Υπάρχουν, πρόσθεσε, και περιπτώσεις που ζητούν να αγοράσουν ακίνητα από τράπεζες για να τα πάρουν σε καλή τιμή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θέλουν να αγοράσουν δάνεια από τράπεζα που έχει υποθηκευμένα ακίνητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

MM