Ακάθεκτος ο Melios Zoo για το «ξεπούλημα» αγρινού: «Αχάπαρος» ο Υπουργός – Κουγιάλης: Έλεγχοι μέχρι να κλείσει! [vid]

Ακάθεκτος ο Melios Zoo για το «ξεπούλημα» αγρινού: «Αχάπαρος» ο Υπουργός – Κουγιάλης: Έλεγχοι μέχρι να κλείσει! [vid] | Newsit.com.cy

Από χθες δεν λέει να κοπάσει η ένταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ανάδειξη της πρόθεσης του Melios Zoo να προχωρήσει στην πώληση διαφόρων αγρίων ζώων, μεταξύ των οποίων και ενός αγρινού. Εν συνεχεία, πέραν της νομικής και ηθικής/δεοντολογικής προέκτασης του τί θεωρείται και τί όχι κατοικίδιο ζώο, εγέρθηκαν εκ νέου ζητήματα περί της νομιμότητας ή μη στην λειτουργία του Melios Zoo. Νωρίτερα ο κ. Μενελάου είχε προβεί σε χαρακτηρισμούς όπως «αχάπαρος» για τον Υπουργό Γεωργίας, Ν. Κουγιάλη, ωστόσο λίγο αργότερα έγινε προσπάθεια να «διασταυρώσουν τα ξίφη» τους από τον αέρα της εκπομπής «ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ» στο ΡΙΚ, με τον Υπουργό όμως να αρνείται να συνομιλήσει μαζί του λέγοντας χαρακτηριστικά «ούτε τον ξέρω, ούτε θέλω να τον μάθω…».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:
Νωρίτερα…
Ο Μενέλαος Μενελάου, ο ιδιοκτήτης του Melios Zoo αντεπιτέθηκε στον Υπ. Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη με σκληρούς χαρακτηρισμούς, μετά και από τον Παγκύπριο σάλο που έχει ξεσπάσει γύρω από την πώληση ενός αγρινού κι άλλων σπάνιων ειδών του ζωικού βασιλείου με σχετική ανάρτηση του «ζωολογικού κήπου» στο Facebook.

Κατόπιν και των σημερινών τοποθετήσεων του Υπουργού δια ραδιοφώνου ότι προτίθεται να κλείσει η πολιτεία τον συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο, καθότι λειτουργεί παρανόμως βάσει προβληματικής αδείας, ο ο κ. Μενελάου αντεπιτέθηκε αποκαλώντας τον Υπουργό «αχάπαρο» συμπληρώνοντας μάλιστα ότι έχει πλήρη επίγνωση του σκληρού χαρακτηρισμού που κάνει χρήση.

Ο κ. Μενελάου αναφέρει πως μέρος των ελαφιών που διαθέτει το πάρκο του, είναι μάλιστα αγορασμένα από το Υπουργείο Γεωργίας, όταν είχε προκηρύξει σχετικές προσφορές, στις οποίες είχε λάβει την ανάλογη έγκριση. Μάλιστα, ο Μενέλαος Μενελάου υποστήριξε ότι κατέχει σχετικές αποδείξεις πληρωμής με τις οποίες αποδεικνύονται οι παραπάνω ενέργειες.

Ο ιδιοκτήτης του Melios Zoo, μίλησε στο Sigmalive, όπου αναφερόμενος στην εισαγωγή άγριων ζώων είπε ότι αυτή έχει γίνει δια της νόμιμης οδού, καθώς αυτά εισήχθησαν ως κατοικίδια. Όταν ερωτήθηκε από το Sigmalive αν θεωρεί και ο ίδιος ότι τα αγρινά και τα ελάφια είναι κατοικίδια, απάντησε ότι απλά ακολουθεί το «γράμμα του νόμου». Αντιθέτως, υποστήριξε ότι υπάρχουν άλλα πάρκα ζώων που εισάγουν παράνομα άγρια ζώα, δηλαδή χωρίς να τα δηλώνουν ως «κατοικίδια».

Βλέπει «πόλεμο» εις βάρος του εξάλλου ο κ. Μενελάου, με δύο αφορμές σύμφωνα με τον ίδιον: 1ον) Ότι δεν έχει προχωρήσει σε απόσυρση αγωγών εναντίον συγκεκριμένων προσώπων και 2ον) Ότι καταφέρνει να εισάγει εδώ και χρόνια τα ζώα, ως κατοικίδια.

Μάλιστα ο κ. Μενελάου ανέφερε πως αυτοί που παρανομούν είναι οι ίδιοι οι λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με την κάλυψη του αρμόδιου Υπουργού Γεωργίας, αφού έχουν μεταβεί στις εγκαταστάσεις του επανειλημμένες φορές στο παρελθόν για να κατασχέσουν και να σκοτώσουν ζώα για τα οποία ο ίδιος κατείχε όλες τις απαραίτητες άδειες.

Γι’ αυτό και εις βάρος τους εκκρεμούν ακόμη αγωγές που έχει καταχωρήσει στα δικαστήρια, οι οποίες εκκρεμούν για χρόνια στα δικαστήρια καθώς οδηγούνται από τη μία αναβολή στην άλλη.

Πριν ένα μήνα προχώρησε, όπως είπε, σε νέα μεγάλη καταγγελία που αφορά και πάλι στη θανάτωση ζώων με στοιχεία που έχει προσκομίσει στον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και στην Επίτροπο Διοικήσεως.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΓΙΑΛΗ: ΕΛΕΓΧΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ

Σε νεότερη παρέμβασή του ο Ν. Κουγίαλης από την συχνότητα του Active 107,4&102,3 και έντονα ενοχλημένος από τα όσα εις βάρος του εκστόμισε ο Μέλιος Μενελάου, είπε ότι «Ο κύριος Μέλιος θα κλείσει και το δηλώνω κατηγορηματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα», ήταν η χαρακτηριστική του απάντηση.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι μέχρι να προχωρήσουν σε κλείσιμο των εγκαταστάσεων του «Melios Zoo», λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών θα μεταβαίνουν από σήμερα και κάθε μέρα από αυτό το σημείο και έπειτα στο χώρο του επιχειρηματία για σκοπούς ελέγχου, δημιουργώντας έτσι ένα στενό κλοιό γύρω του.

Ο Νίκος Κουγιάλης χαρακτήρισε τον Μέλιο Μενελάου προκλητικό, καλώντας τον να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παραβαίνει τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο παρεδέχθ ότι υφίσταται μια «γκρίζα ζώνη» στην κείμενη νομοθεσία για το διαχωρισμό των ζώων που εισάγονται για σκοπούς έκθεσης και σκοπούς πώλησης.

«Υπάρχει πρόβλημα για το τι είναι κατοικίδιο και τι ζωολογικού κήπου και θα ρυθμιστεί αυτό το θέμα με την εισαγωγή ζώων σε κατηγορίες», υπέδειξε ο κ. Κουγιάλης, υπενθυμίζοντας ότι έχει ζητήσει πριν αρκετό καιρό από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να προετοιμάσουν ένα νέο νομοσχέδιο, ώστε να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά τα παρατράγουδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θύελλα αντιδράσεων για το «ξεπούλημα» αγρινών και ελαφιών από από το Melios Zoo! [pics]

MM