Γ.Γ. ΠΟΒΕΚ: Αναρχία στην αγορά και σύγχυση στους καταναλωτές για τις εκπτώσεις

Γ.Γ. ΠΟΒΕΚ: Αναρχία στην αγορά και σύγχυση στους καταναλωτές για τις εκπτώσεις | Newsit.com.cy

Πρόσθεσε ότι μετά την κατάργηση του χρονικού καθορισμού για εκπτώσεις και ξεπουλήματα «εξυπακούεται ότι ο κάθε καταστηματάρχης μπορεί να εξαγγέλλει εκπτώσεις όποτε το επιθυμεί και δεν διώκεται ποινικά, αφού η σχετική νομοθεσία δεν υφίσταται πια».

«Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει κατά την άποψή μας μια αναρχία και ακόμα και με την απλή έννοια ότι ο καταναλωτής αντικρίζει καθημερινά μπροστά του και ακούει και βλέπει διάφορα για διαφημίσεις περί εκπτώσεων, γεγονός που και τον ίδιο τον καταναλωτή τον προβληματίζει και τον συγχύζει», είπε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ.

Ο κ. Κουρσάρης είπε ότι «πέραν αυτού του γεγονότος και της ανομοιομορφίας, της σύγχυσης και του χάους για τον καταναλωτή, εξακολουθεί να υπάρχει και ο σωστός επαγγελματίας με την έννοια ότι εφαρμόζει τους σωστούς κανόνες των ξεπουλημάτων και των εκπτώσεων δηλαδή δεν χρησιμοποιεί αθέμιτες εμπορικές προοπτικές».

Σημείωσε ότι σωστός επαγγελματίας είναι αυτός που «δεν χρησιμοποιεί αθέμιτες εμπορικές προοπτικές, δεν χρησιμοποιεί παραπλανητική διαφήμιση και εφαρμόζει την πρόνοια του Νόμου σύμφωνα με την οποία πρέπει να αναγράφεται στο εμπόρευμα η προηγούμενη τιμή πώλησης, καθώς και η νέα τιμή μετά την έκπτωση, όπως την καθορίζει ο εμπορευόμενος».

Ο κ. Κουρσάρης τόνισε πως «είναι αθέμιτη πρακτική να αλλοιώνεται η αρχική τιμή, ώστε η έκπτωση να φαίνεται ότι είναι περισσότερη, κάτι το οποίο ρυθμίζεται και δια Νόμου ώστε ο καταστηματάρχης να αναγκάζεται να αναγράφει στο κάθε προϊόν την αρχική τιμή αγοράς προ της έκπτωσης».

Ανέφερε ότι «όσοι δεν συμμορφώνονται με την σχετική Νομοθεσία και ακολουθούν αθέμιτη πρακτική αλλοιώνοντας την αρχική τιμή, διώκονται ποινικά γιατί ο Νόμος για την αναγραφή της αρχικής τιμής είναι ακόμη σε ισχύ».

Για την ΠΟΒΕΚ αθέμιτες πρακτικές είναι και διαφημίσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που αναφέρονται σε 50%, σε καταιγισμό τιμών ή κατεδάφιση τιμών.

«Όλα αυτά κατά την άποψή μας είναι αθέμιτες πρακτικές», είπε ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ, προσθέτοντας ότι «η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου πρέπει να εξετάζει το θέμα της παραπλανητικής διαφήμισης αλλά και το ίδιο το Υπουργείο Εμπορίου μέσω του Τμήματος Προστασίας Καταναλωτών».

Για τις καταναλωτικές συνήθεις στην Κύπρο, ο κ. Κουρσάρης είπε ότι η εικόνα παραμένει η ίδια με τον καταναλωτή να δίνει σημασία στην τιμή του προϊόντος και όχι στην ποιότητα, κάτι που δεν αποβαίνει πάντα προς όφελος του καταναλωτή διότι αυτό που έχει μεγίστη σημασία είναι η ποιότητα και η καλύτερη εξυπηρέτηση.

Καθυστερήσεις σε έργα και εμπορευόμενοι
—————————-
Εξάλλου, ερωτηθείς για τα κατασκευαστικά έργα επί της Λεωφόρου Λάρνακος στην Αγλαντζιά, ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ είπε ότι «υπάρχουν αρκετές φωνές δικαιολογημένες από καταστηματάρχες διότι υπάρχουν καθυστερήσεις και δεν υπάρχει ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Δηλαδή, συνέχισε, «των ιδίων των επηρεαζόμενων, του Δήμου Αγλαντζιάς, του Τμήματος Δημοσιών Έργων και του εργολάβου στον οποίο ανατέθηκε η διαπεραίωση του έργου».

Ο κ. Κουρσάρης είπε ότι «για να μην παρουσιαστούν τα ίδια έντονα προβλήματα έχουμε ως ΠΟΒΕΚ αρχίσει τις επαφές για να προλάβουμε τα έργα που προγραμματίζονται στην Λεωφόρο Καλλιπόλεως διότι έχουμε πικρή την εμπειρία από τα όσα διαδραματίστηκαν στις Λεωφόρους, Σταυρού και Τσερίου».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «αυτό που προβάλλουμε και είναι μία από τις κύριες εισηγήσεις που προβάλλονται είναι όπως επιτέλους το κράτος να αποζημιώνει τους εμπορευόμενους για την εκτέλεση έργων κοινής ωφελείας, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να επιβιώσουν».

MM