Το «West Capella», φεύγει το «Saipem» έρχεται – Αναδιάταξη μέσων στην ΑΟΖ

Το «West Capella», φεύγει το «Saipem» έρχεται – Αναδιάταξη μέσων στην ΑΟΖ | Newsit.com.cy

Η κυπριακή ΑΟΖ διέρχεται σε μια μεταβατική περίοδο όσον αφορά στο πρόγραμμα γεωτρήσεων των συμβαλλομένων με την Κ.Δ. εταιρειών, καθώς το West Capella κατόπιν ολοκλήρωσης της γεώτρησης στο «Ονισήφορος Δυτικό 1», αποχώρησε την περασμένη Παρασκευή, με πρώτο ενδιάμεσο σταθμό την Τενερίφη, όπου θα υποστεί συντήρηση και ανεφοδιασμό ενώ εν συνεχεία θα προχωρήσει σε νέα γεώτρηση. Όπως ήταν προγραμματισμένο εξ αρχής η TOTAL έπρεπε να αποδεσμεύσει το γεωτρύπανο περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπερ και εγένετο.

Εκ παραλλήλου, το γνωστό μας επίσης πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12000 αποχωρούσε από τα πεδία της Αγκόλα όπου ναυλοχούσε τους τελευταίους μήνες, όπου επίσης θα μετασταθμεύσει στην Τενερίφη για συντήρηση, προσθήκη ειδικού εξοπλισμού και ανεφοδιασμό, με τελικό προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ, για διενέργεια γεώτρησης για τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό ΕΝΙ.

Το Saipem 12000, είναι πλωτό γεωτρύπανο τελευταίας –έκτης– γενιάς με προηγμένο σχεδιασμό και τεχνολογίες για γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο είναι εξοπλισμένο και για ερευνητικές αλλά και για αναπτυξιακές γεωτρήσεις σε κοιτάσματα σε θάλασσες με βάθος μέχρι και 3.658 μέτρα και μπορεί να φτάσει σε συνολικό βάθος μέχρις και 10.668 μέτρα. Διαθέτει εγκαταστάσεις για διαμονή και φιλοξενία μέχρι και 200 ατόμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του έγκριτου δημοσιογράφου Πέτρου Θεοχαρίδη στο άρθρο του για την εφημέριδα «ΦΙΛΕΛΕΘΕΡΟΣ» η γεώτρηση της ENI αναμένεται περί το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου.

Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φ», η ΕΝΙ έχει καθορίσει και μάλιστα έχει ονοματίσει και τους στόχους των επόμενων δύο γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, με το ίδιο –πρόκειται για τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 2, όπως και τον στόχο «Ερατοσθέτης Νότιο» στο τεμάχιο 8 και μαζί με την ΤΟΤΑΛ στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6, χωρίς απαραίτητα να είναι αυτή η σειρά των γεωτρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη στο άρθρο του αναφέρει πως με βάση το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της ΕΝΙ και έναντι των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της Κ.Δ. δια συμβολαίων για τα τεμάχια 2,3,6,8 και 9, προβλέπονται δύο δεσμευτικές ερευνητικές γεωτρήσεις στα Τεμάχια 2, 3 και 9, με βάση τα ανανεωμένα συμβόλαια του Β’ Γύρου Αδειοδοτήσεων, όπως και με βάση τις υποχρεώσεις του Γ’ Γύρου Αδειοδοτήσεων, δηλαδή, μία ερευνητική γεώτρηση στο έντονα αμφισβητούμενο από την Άγκυρα τεμάχιο 6 και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις (συν πιθανότατα μία) στο τεμάχιο 8.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, ήδη έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις προς παραχώρηση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων για τις πρώτες δύο ή τρεις γεωτρήσεις, με κάθε γεώτρηση να είναι διάρκειας περίπου πέντε εβδομάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με 3 γεωτρήσεις η ENI από Νοέμβριο στην ΑΟΖ – Μεγάλο στοίχημα το αμφισβητούμενο «6»

ΥΠΑΜ Ιταλίας: Σημαντική η παρουσία της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ

Χααρέτζ: Η Αίγυπτος ανοίγει το δρόμο για εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ

MM