Ψηφιοποιήθηκε ο «Φάκελος της Κύπρου» – Αντίγραφο στην Αθήνα

Ψηφιοποιήθηκε ο «Φάκελος της Κύπρου» – Αντίγραφο στην Αθήνα | Newsit.com.cy

Την ψηφιοποίηση του φακέλου ανακοίνωσε ο κ. Συλλούρης, την Τετάρτη κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης συνόδου της ενδεκάτης βουλευτικής περιόδου.

Στο πλαίσιο του απολογισμού, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι στην προσπάθεια για αλλαγή των κανονισμών λειτουργίας της Βουλής, μεταξύ άλλων θα αλλάξει η ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία θα περιλαμβάνει προγραμματισμό σε συνεργασία του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα κατατεθέντα νομοθετήματα, πινάκιο, χρονολογικό στο νομοθετικό έργο, τοποθέτηση και αυτεπάγγελτα θέματα.

Πρόσθεσε πως στο ίδιο πλαίσιο θα προσπαθήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Γενικό Εισαγγελέα να βρεθεί συνταγματικά συμβατή φόρμουλα ώστε οι αρμόδιοι υπουργοί να παρουσιάζονται στη Βουλή (δε συνεδρία επιτροπής) για να απαντούν δια ζώσης στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.

Σε ό, τι αφορά τη μείωση του αριθμού των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών είπε πως το θέμα ταλαιπωρείται και ανακοίνωσε ότι η Βουλή θα κλείσει με την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού και θα επαναρχίσει τις εργασίες της μετά την ανάδειξη του Προέδρου που θα κυβερνήσει την επόμενη πενταετία.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε περαιτέρω ότι η παρουσία των Βουλευτών στις συνεδρίες της Ολομέλειας πλησιάζει το ποσοστό του 100%.

Μεταξύ των πλέον σημαντικών νόμων που ψήφισε η Βουλή κατά την πρώτη σύνοδο της παρούσας βουλευτικής περιόδου, ο Πρόεδρος της Βουλής παρέθεσε τη δέσμη των νόμων για το ΓΕΣΥ.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της εισαγωγής νέων εργαλείων και πρακτικών αναμένεται ότι οι δημοσιογράφοι, οι Βουλευτές και το ευρύτερο κοινό θα έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στο κοινοβουλευτικό έργο και σε όλες τις συναφείς πληροφορίες και στοιχεία.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στην κοινοβουλευτική διπλωματία ειδικότερα έχει εισαχθεί η προσέγγιση της οικονομικής διπλωματίας και προς αυτή την κατεύθυνση έχει εκδοθεί ενημερωτικό εγχειρίδιο στα ελληνικά “Επενδύσεις στην Κύπρο: Πλεονεκτήματα και Διαδικασίες” που αναμένεται να αξιοποιηθεί σε κοινοβουλευτικές αποστολές στο εξωτερικό και θα αποσταλεί και σε διάφορους φορείς και υπηρεσίες.

Ο κ. Συλλούρης παρατήρησε ότι προκύπτει από την καταγραφή των πεπραγμένων της υπό αναφορά συνόδου, ότι το έργο του κοινοβουλίου ήταν αυξημένο σε σχέση με το έργο που παρήχθη σε προγενέστερες συνόδους και επεσήμανε ότι στην καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος των κοινοβουλευτικών επιτροπών και της Ολομέλειας έχει συμβάλει και η καθιέρωση του πρωινού της Παρασκευής ως ημέρα συνεδρίας της Ολομέλειας του σώματος.

Παραθέτοντας τα στοιχεία, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η διάρκεια των συνεδριάσεων της Ολομέλειας συγκριτικά με τις τέσσερις προηγούμενες συνόδους διπλασιάστηκε, φτάνοντας τις εκατόν έντεκα (111) ώρες σε συνολικά τριάντα εννέα (39) συνεδριάσεις.

Πρόσθεσε ότι παρατηρείται μικρότερος αριθμός συνεδριάσεων, αλλά αυξημένος αριθμός ωρών, γεγονός που καταδεικνύει ότι κατά την απελθούσα σύνοδο οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας αξιοποιήθηκαν με τον πλέον παραγωγικό τρόπο και ως εκ τούτου το κοινοβουλευτικό έργο υπήρξε ουσιαστικότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής η παρουσία των Βουλευτών στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια της υπό αναφορά συνόδου, ξεπέρασε το 90% και σημείωσε ότι ποσοστό 26,43% των απουσιών των βουλευτών είναι δικαιολογημένες και οφείλονται αποκλειστικά σε υπηρεσιακή απουσία τους σε κοινοβουλευτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Πρόσθετα, ανέφερε, 12% του συνολικού αριθμού των απουσιών είναι επίσης δικαιολογημένες και οφείλονται σε προσωπικούς λόγους, γεγονός που διαπιστώνεται μέσα από την πρακτική που έχει καθιερωθεί πλέον σύμφωνα με την οποία Βουλευτής που πρόκειται να απουσιάσει από την Ολομέλεια του σώματος θα πρέπει να απευθυνθεί με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και να δικαιολογήσει την απουσία του είτε αυτό αφορά προσωπικό λόγο, είτε αυτό αφορά υπηρεσιακό λόγο.

Ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι ο στόχος του είναι να καταστήσει αποτελεσματικότερη και παραγωγικότερη κάθε συνεδρίαση της Ολομέλειας με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού και της συχνότητας των συνεδριάσεων.

Αναφορικά με το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, είπε πως έχει αποτέλεσμα την ευκολότερη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου και την πιο αξιόπιστη καταμέτρηση των ψήφων.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι με το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας καθίσταται επίσης δυνατή και η ονομαστική καταγραφή της ψήφου του κάθε Βουλευτή σε κάθε ψηφοφορία.

Διευκρίνισε ακόμα ότι στο παρόν στάδιο τα στοιχεία αυτά τηρούνται στα αρχεία της Βουλής ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να δίδονται και στη δημοσιότητα γι’ αυτό και μελετούνται τρόποι ώστε να καταστεί δυνατό.

Για το έργο των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές πραγματοποίησαν ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό συνεδριάσεων, που ανήλθε συνολικά στις 684 κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν και προωθήθηκαν στην Ολομέλεια για ψήφιση 216 νομοσχέδια, εκ των οποίων ψηφίστηκαν τα 210, τα τέσσερα 4 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Επιπρόσθετα, εξετάστηκαν και προωθήθηκαν στην Ολομέλεια 120 προτάσεις νόμου, εκ των οποίων ψηφίστηκαν οι 40, οι 2 ως κατεπείγουσες.

Επιπλέον κατατέθηκαν 104 κανονισμοί και εγκρίθηκαν 118, εκ των οποίων οι 6 αφορούν σχέδια υπηρεσίας.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι ο ωφέλιμος χρόνος συνεδριάσεων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία της Βουλής, διαπιστώνεται ότι η παρουσία Βουλευτών είναι αυξημένη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε στη Βουλή για επανεξέταση, 4 ψηφισθέντες νόμους. Η 1 αναπομπή έγινε αποδεκτή από τη Βουλή, ενώ 3 απορρίφθηκαν. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε το δικαίωμα Αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο σε δύο (2) περιπτώσεις.

Στα πλαίσια της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου ενεγράφησαν για συζήτηση στο Κεφάλαιο Τέταρτο της ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας του σώματος 3 νέα θέματα, εκ των οποίων συζητήθηκε κι έληξε το ένα 1. Ταυτόχρονα 1.324 θέματα ενεγράφησαν ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, εκ των οποίων τα 73 διαγράφηκαν.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου υποβλήθηκαν κατά την υπό αναφορά περίοδο από τους Βουλευτές 1.038 ερωτήσεις και λήφθηκαν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς 897 απαντήσεις, από τις οποίες οι 200 αφορούσαν ερωτήσεις προηγούμενων συνόδων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η γραφειοκρατία, η αλληλοκάλυψη, η πολυπλοκότητα και ο χρόνος που αναλώνεται σε σχέση με τα αποτελέσματά, απασχολούν ιδιαίτερα το σώμα και την ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που έχει συσταθεί για την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής, η οποία μελετά τρόπους για απάμβλυνση του προβλήματος. Πρόσθεσε πως ο στόχος είναι ο θεσμός να καταστεί αποτελεσματικότερος και για το σκοπό αυτό μελετούνται ανάλογοι θεσμοί σύγχρονων κοινοβουλίων.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της Βουλής, ο κ. Συλλούρης σημείωσε τους νόμους για τη ποινικοποίηση της διαπλοκής και τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων με αποτέλεσμα η Κύπρος να αξιολογηθεί από την GRECO ως χώρα που σημείωσε σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό. Πρόσθεσε πως η Κύπρος αναφέρθηκε ως χώρα που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλα κράτη που βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο συμμόρφωσης και στην έκθεση πεπραγμένων της GRECO για το έτος 2016, γίνεται ειδική αναφορά στην Κύπρο ως “success story”, όσον αφορά την εφαρμογή των εισηγήσεων που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις αξιολόγησης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως το νομοθετικό σώμα προχωρά στη δημιουργία Νομικού και Νομοτεχνικού Τμήματος και στην επιμόρφωση λειτουργών της Βουλής. Επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. Πρόσθεσε πως μετά την έγκριση του αναθεωρημένου Κανονισμού της Βουλής να αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ώστε να συμφωνηθεί και υλοποιηθεί ένας καινούριος σχεδιασμός με στόχο την καλύτερη νομοθέτηση.

Στα πεπραγμένα της Βουλής για την πρώτη Σύνοδο της Βουλευτικές περιόδου, ο κ. Συλλούρης τόνισε την ιστορικής σημασίας επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαου Βούτση, που στα πλαίσια ειδικής συνεδρίας της Ολομέλειας του σώματος, παρέδωσε το υλικό του Φακέλου της Κύπρου.

Σημείωσε ότι το Πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής που υπεγράφη οδήγησε στον τερματισμό μιας εθνικής εκκρεμότητας και συνέτεινε στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των στενών δεσμών μεταξύ των δύο κοινοβουλίων. Στα ίδια πλαίσια συγκροτήθηκαν δύο Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων από τα δύο κοινοβούλια για την καταγραφή, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση του πιο πάνω υλικού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς και επιστημονικούς σκοπούς. Στόχος είναι αυτές οι πληροφορίες να καταστούν προσβάσιμες στο κοινό.

Ανακοίνωσε επίσης πως στις 14 Αυγούστου ολοκληρώθηκε από τη Βουλή η διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων και εγγράφων και αντίγραφο του ψηφιοποιημένου υλικού θα παραδοθεί στην Βουλή των Ελλήνων από τον ίδιο, αφού διευθετηθεί μετάβαση του στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης στη ευρωπαϊκή και διεθνή δράση του κοινοβουλίου, την κοινωνική όψη της Βουλής με τις εργασίες της Βουλής των Γερόντων, της Βουλής των Παιδιών, τη Σύνοδο των Νέων Αντιπροσώπων και την Ειδική Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών, στις εκδηλώσεις και τις εκδόσεις της Βουλής, σημειώνοντας πως προωθείται η διαδικτυακή αυτονόμηση της Βουλής,

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το πόθεν έσχες, ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι ο ίδιο καταψήφισε τους σχετικούς νόμους, επειδή όπως ανέφερε είχε διαπιστώσει τα κενά και είχε αντιληφθεί πως θα αναφύονταν προβλήματα.

Είπε πως μετά την ψήφιση του νόμου ως Πρόεδρος της Βουλής είχε υποχρέωση να εφαρμόσει το νόμο. Ανέφερε ότι ζητήθηκαν γνωματεύσεις κατά πόσο μπορούσε να λάβει τεχνοκρατική βοήθεια από ελεγκτές ή λογιστές, η οποία ήταν αρνητική.

Παρατήρησε πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφαίρεσε τμήματα του νόμου, είπε πως ο στόχος του νόμου ήταν να εξυπηρετηθεί η διαφάνεια, παρατηρώντας ότι κάποια μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι επέλεξαν να ασκήσουν κριτική στα περιουσιακά στοιχεία των Βουλευτών.

Επεσήμανε επίσης ότι για τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των συζύγων δεν ήταν η Βουλή που ζήτησε γνωμάτευση αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο, και σημείωσε πως η στάση που τήρησε δεν ήταν επειδή τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν στα 30 χωράφια στα κατεχόμενα που κληρονόμησε και το μισό εργοστάσιο, αλλά για να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες όλων των μελών του Κοινοβουλίου.

Εξέφρασε την άποψη πως ενδεχομένως το ορθό να είναι να μην δημοσιοποιούνται τα περιουσιακά στοιχεία και απλά να διενεργείται έλεγχος για αθέμιτο πλουτισμό.

Είπε επίσης πως συμφωνεί με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για δραστική μείωση του καταλόγου ορισμένων δημόσια εκτεθειμένων προσώπων, ενώ ερωτηθείς αν κατά τις βελτιώσεις που θα γίνουν στη νομοθεσία θα ήταν ορθό αντί για δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων να διενεργείται υποχρεωτικά έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων και όχι μετά από καταγγελία όπως είναι σήμερα, παρέπεμψε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έξαλλος με Άντρη Αναστασιάδη! «Δεν χαμογελάς δίπλα στη σύζυγο του Ερντογάν» [pic]

Κυπριακό: «Τα Βαρώσια θα ανοίξουν σύντομα»

MM