Ηχηρό «ράπισμα» Κληρίδη στην Κυβέρνηση – Νίκη γοήτρου για Ελεγκτή η παράκαμψη του Υπουργικού με διορισμό νέας επιτροπής διερεύνησης

Ηχηρό «ράπισμα» Κληρίδη στην Κυβέρνηση – Νίκη γοήτρου για Ελεγκτή η παράκαμψη του Υπουργικού με διορισμό νέας επιτροπής διερεύνησης | Newsit.com.cy

Η γνωμάτευση της Δευτέρας του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με την (κακο)διαχείριση των οικιακών αποβλήτων, προκάλεσε περαιτέρω πολιτική αναστάτωση με την παρέμβαση του ΠτΔ να είναι ενδεικτική, καθώς τοποθετούμενος επί του θέματος ανέφερε: «η κυβέρνηση, όπως πράττει σε όλα ανεξαιρέτως τα θέματα, θα ανταποκριθεί θετικά στις εισηγήσεις του Γενικού Εισαγγελέα».

Ουσιαστικά η γνωμάτευση Κληρίδη αποτελεί ένα «ηχηρό ράπισμα» προς το Υπουργικό Συμβούλιο και δη τον τρόπο με το οποίο αυτό καθόρισε τον διορισμό και τους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής για την διαχείριση των οικιακών αποβλήτων κατά τα τελευταία χρόνια, στην λογική του «Γιάννης πίνει…Γιάννης κερνάει…». Πλέον δια της γνωματεύσεως του Γεν. Εισαγγελέα, εισηγείται όπως το Υπουργικό Συμβούλιο «ανακαλέσει τον διορισμό και τους όρους της εντολής της διορισθείσας Ερευνητικής Επιτροπής», ούτως ώστε ο ίδιος να επαναδιορίσει νέα ερευνητική εφ’ όλης της ύλης επιτροπή σχετικά με τη διαχρονική διαχείριση των οικιακών αποβλήτων.

Όπως διαβάζουμε στο σημερινό φύλλο του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» κατόπιν της τοποθέτησης του Προέδρου Αναστασιάδη κι εφόσον το Υπουργικό Συμβούλιο προβεί στην ανάκληση του διορισμού της Ερευνητικής, την οποία διόρισε το ίδιο, θα πρέπει πλέον να διορισθεί νέα Ερευνητική Επιτροπή συγκροτηθείσα από τον Γενικό Εισαγγελέα, προς διερεύνηση των γεγονότων από το 2003 και εντεύθεν, καλύπτοντας ουσιαστικά το χρονικό κενό που άφηνε το Υπουργικό Συμβούλιο, εξαιρώντας τον εαυτό της από την έρευνα που είχε το ίδιο διατάξει.

Όλα τα παραπάνω εισπράττονται ως μια νίκη γοήτρου για τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος πρώτος ασχολήθηκε με τα κακώς κείμενα που αναφύονταν, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα αναφορικά με τον διορισμό της «προβληματικής» Ερευνητικής Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε αυτή αναδεικνύονταν ζητήματα ευθυνών και λογοδοσίας καθώς ανάμεσα στους ερευνώμενους θα έπρεπε να ήταν τόσο το παρόν Υπουργικό Συμβούλιο καθώς και μια σειρά αρμοδίων Υπουργών της παρούσας κυβέρνησης ήτοι, Κώστας Πετρίδης, Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης καθώς και ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.

Εξάλλου, στη γνωμάτευσή του ο Γενικός Εισαγγελέας κάνει μνεία και στις αποφάσεις του νυν Υπουργικού, αρχής γενομένης το 2013, αλλά και το 2015, με τις οποίες ανετράπη η μέχρι τούδε ισχύουσα πολιτική, χωρίς ωστόσο εν συνεχεία να ληφθούν τα όποια μέτρα προς επίλυση του προβλήματος. Αυτό εξέθεσε την Κύπρο όμως στον κίνδυνο όπως κληθεί να καταβάλλει υπέρογκο πρόστιμο λόγω αποτυχίας στην διαχείριση της δευτερογενούς καύσιμης ύλης των σκουπιδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξαναχτυπά η Ε.Υ. για τα απόβλητα: Η έρευνα μοιάζει με «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» – «Πάσα» στο Γεν. Εισαγγελέα

Γενικός Ελεγκτής: Εξελίξεις με τον ογκώδη φάκελο του ΣΑΛ

MM