Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού στο Ισραήλ εκπαιδεύονται νυχθημερόν στο νεότευκτο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης

Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού στο Ισραήλ εκπαιδεύονται νυχθημερόν στο νεότευκτο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης | Newsit.com.cy

Η κυπριακή αποστολή στο Ισραήλ έχει πλέον τον έλεγχο του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης, το οποίο καθελκύστηκε στις 18/9 στην Χάιφα, όπου εδράζεται και η κατασκευάστρια εταιρεία, στην παρουσία του υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη και το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί άμεσα προς επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ και των εκεί διεξαγόμενων ερευνών και γεωτρήσεων, καθώς το «ΑΛΑΣΙΑ», το σκάφος που μας δώρισε το Σουλτανάτο του Ομάν βρίσκεται σε ακινησία υποφέροντας από έλλειψη ανταλλακτικών.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Βάσο Βασιλείου σε άρθρο του για την εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», πλέον επί του περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης εκπαιδεύονται Κύπριοι αξιωματικοί και άνδρες της Εθνικής Φρουράς, με την εκπαίδευση να ολοκληρώνεται σε περίπου ένα μήνα από σήμερα. Εν συνεχεία πλέον στο σκάφος θα πλεύσει προς την Κύπρο, ενώ στο Ισραήλ βρίσκονται ήδη 25 μέλη του πληρώματος, όπου αρχικά υπολογιζόταν ότι θα παρέμεναν για περίπου 25 μέρες.

Tο Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (P61), αγοράστηκε επί υπουργείας Φώτη Φωτίου στο ΥΠΑΜ, μέσω διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ και κατασκευάστηκε από τα Ισραηλινά Ναυπηγεία στη Χάιφα. Η καθέλκυση του εν λόγω σκάφους αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί από το ΥΠΑΜ για αναβάθμιση των ικανοτήτων του Πολεμικού μας Ναυτικού. Εξάλλου, πέραν του υφιστάμενου κατά την καθέλκυση οπλισμού, το περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης δύναται να φέρει μεγάλη ποικιλία άλλων οπλικών συστημάτων όπως κατευθυνόμενους πυραύλους, ενώ διαθέτει και υπερσύγχρονα συστήματα επιτήρησης και επισήμανσης θαλάσσιων, επίγειων και εναέριων στόχων.

Το εν λόγω σκάφος που έχει χαρακτηρισθεί ως περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης, αλλά με αναβαθμισμένες ικανότητες, έχει εκτόπισμα 430 τόνων, ένα συνολικό μήκος 62 μέτρων, με μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 30 μέλη του πληρώματος. Το ταχύπλοο είναι εξοπλισμένο με πολλαπλά εξελιγμένα συστήματα, μεταξύ των οποίων δύο πολυβόλα, προηγμένο ραντάρ, ηλεκτροοπτικά συστήματα πλοήγησης, συστήματα επικοινωνιών που περιλαμβάνουν δορυφορικές επικοινωνίες κ.λπ. Το πλοίο μπορεί να διενεργήσει περιπολίες ανοικτής θάλασσας/επιτήρηση της ΑΟΖ και επιχειρήσεις αποτροπής θαλάσσιας τρομοκρατίας, το λαθρεμπορίου ή/και άλλων παράνομων θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Επίσης το εν λόγω Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης δύναται να χρησιμοποιηθεί και ως πλατφόρμα ανάπτυξης δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, αλλά και με ανάληψη αποστολών έρευνας και διάσωσης.
Το πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (P61) το οποίο έχει τη δυνατότητα να φέρει μεγάλη γκάμα οπλικών συστημάτων περιλαμβανομένων κατευθυνόμενων πυραύλων, διαθέτει και υπερσύγχρονα συστήματα επιτήρησης και επισήμανσης θαλάσσιων, επίγειων και εναέριων στόχων.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το πλοίο είναι εξοπλισμένο με πολλαπλά εξελιγμένα συστήματα, μεταξύ των οποίων δύο πολυβόλα Rafael Typhoon, προηγμένο ραντάρ και συστήματα πλοήγησης, συστήματα επικοινωνιών, που περιλαμβάνουν δορυφορικές επικοινωνίες, καθώς και υπερσύγχρονο σύστημα διοίκησης και ελέγχου πυρός. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το σκάφος είναι συμβατό με τους διεθνείς κανονισμούς σταθερότητας και πλοήγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης που αποκτήσαμε από το Ισραήλ

Χαλασμένο και παροπλισμένο θα παραμείνει το περιπολικό που μας χάρισε το Ομάν

Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου: Με Tavor, Accuracy Int. και τον «Βέλγο βετεράνο» του Αφγανιστάν [pics]

MM