Με νόμο τρεις βαθμίδες ανθυπασπιστών στον στρατό

Με νόμο τρεις βαθμίδες ανθυπασπιστών στον στρατό | Newsit.com.cy

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, στην προσεχή συνεδρία θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας και οι σχετικοί κανονισμοί.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ‘Αμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος άσκησε κριτική στο Υπουργείο Αμυνας για την καθυστέρηση στην κατάθεση των νομοσχεδίων, που μεταφέρθηκε, όπως είπε, στους ώμους των Βουλευτών και της Βουλής. Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τους ανθυπασπιστές, προσθέτοντας ότι δυνατόν να δημιουργήσει προβλήματα και εμπλοκή στην ανέλιξη των αξιωματικών.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος εξέφρασε δυσφορία για την κατάθεση των νομοσχεδίων με υπερβολική καθυστέρηση. Πέρσι στις 2 Δεκέμβρη, ήμασταν υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα ανέλιξης σε ανώτερους βαθμούς. Καλούμαστε και φέτος να ψηφίσουμε υπό πίεση χωρίς την απαραίτητη μελέτη και δικαίως μπορούμε να σκεφτούμε ότι κατατέθηκαν για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου, είπε ότι επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό με τις προηγούμενες εκλογές. Σε κάθε εκλογική διαδικασία τα καταθέτουν 15 ημέρες πριν κανονισμούς και νομοσχέδια για κρίσεις και προαγωγές. Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι ο εκβιαστικός τρόπος με τον οποίο καλείται να ψηφίσει η Βουλή πρέπει να τελειώσει.

Είπε ακόμα ότι αυτή η κατηγορία αξιωματικών είναι αδικημένοι και η νέα νομοθεσία θα αποτελέσει κίνητρο και για ηθική επιβράβευση.

Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως πρέπει να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε ως επιχειρηματίες προς τους πελάτες τους. Αν η Κυβέρνηση έβλεπε τους ψηφοφόρους πολίτες δεν θα συμπεριφερόταν με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι η Κυβέρνηση προώθησε τις προαγωγές των αξιωματικών, που πέραν της δεκαετίας καθηλωμένοι και ανέφερε ότι δύο προηγούμενες Κυβερνήσεις εργάζονταν για αυτούς τους κανονισμούς που θα ρύθμιζαν τις προσλήψεις και τις κρίσεις.

Ανέφερε περαιτέρω ότι η καθυστέρηση υπήρξε λόγω της συνεχούς διαβούλευσης με τους συνδέσμους των υπαξιωματικών και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση με νόμους ανταποκρίνεται στην προσπάθεια για αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς. Είπε, επίσης, ότι οι νέοι νόμοι θα συμβάλουν στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού στο στρατό.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η σπουδή της Κυβέρνησης να επανακαταθέσει νομοθετήματα, που αποσύρθηκαν δύο φορές τώρα, δείχνει προεκλογική σκοπιμότητα.

Πρόσθεσε ότι τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί ήταν έτοιμα από τον Ιανουάριο και κατατέθηκαν τον Νοέμβριο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως όταν συζητήθηκε το θέμα στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, αυτός διατύπωσε εντονότατα κάθετα αρνητική στάση, λέγοντας ότι το κόστος θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια.

Περαιτέρω ανέφερε πως η νομοθεσία που ψηφίστηκε συνεχίζει να ευνοεί κάποιους και άλλους να αδικεί.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως η κατάθεση των νομοσχεδίων συνιστά απρεπή συμπεριφορά από την Κυβέρνηση. «Κρατούσε την υπόθεση για την ώρα των εκλογών», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτή η συμπεριφορά έχει συνέπειες στο κράτος, την πολιτεία και τη δημοκρατία.

Ο Κωστάκης Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ είπε πως πριν 14 χρόνια εκλιπαρούσαμε για νομοθετικό πλαίσιο για τις κρίσεις και τις προαγωγές και από ευθυνοφοβία ουδέν έπραξαν.

Ενότητες
MM