Συστάσεις του ΣτΕ προς τις Β.Β. της Κύπρου για την πρόληψη των βασανιστηρίων

Συστάσεις του ΣτΕ προς τις Β.Β. της Κύπρου για την πρόληψη των βασανιστηρίων | Newsit.com.cy

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του ΣτΕ, η έκθεση αξιολογεί τους όρους κράτησης σε αστυνομικούς σταθμούς στις Βάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Βάσης στη Δεκέλεια. Εξετάζει επίσης σε συντομία την κατάσταση των μεταναστών που κρατούνται σε αυτούς τους χώρους.

Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου, η Επιτροπή δεν έλαβε ισχυρισμούς για τη μεταχείριση από τους αστυνομικούς και οι κρατούμενοι φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται καλά.

Ωστόσο, όσον αφορά την Αστυνομία, η Επιτροπή στην έκθεση επισημαίνει καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε δικηγόρο, μακρές περιόδους κράτησης στο Αστυνομικό τμήμα στο Κολόσσι και κακές συνθήκες κράτησης στο Αστυνομικό τμήμα της Δεκέλειας. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Αστυνομία δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιεί το υπόστεγο των αεροσκαφών F16 ως χώρο κράτησης, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την κράτηση μικρών παιδιών και βρεφών εκεί.

Όσον αφορά την Δεκέλεια, η Έκθεση εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη φύση της στέγασης, την έλλειψη οργανωμένων δραστηριοτήτων και το εντελώς ανεπαρκές καθεστώς για κρατούμενους που εκτίουν μακρά ποινή, καθώς και την έλλειψη ιατρικού απορρήτου και μη ασφαλούς διανομής φαρμάκων. Συνιστά να διεξαχθεί πλήρης επανεξέταση ως προς το εάν η διευκόλυνση παραμένει βιώσιμη στο πλαίσιο του σημερινού μοντέλου λειτουργίας της.

Όσον αφορά τη στρατιωτική κράτηση, η Επιτροπή στην έκθεση συνιστά να καταγραφεί πλήρως η θέση και οι κινήσεις των ατόμων που κρατούνται από την Ενωμένη Αστυνομική Μονάδα Κύπρου (Cyprus Joint Police Unit).

Η Επιτροπή τονίζει επίσης τις ανησυχίες σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο, τη λειτουργία του συστήματος καταγγελιών και το καθεστώς για τους κρατουμένους. Ζητά επίσης πληροφορίες σχετικά με οποιοδήποτε σχέδιο για την επαγγελματική στελέχωση των Υπηρεσιών Επιμέλειας. Η έκθεση δημοσιεύθηκε μαζί με την απάντηση των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βάσεων.

MM