Ταξιδιωτική οδηγία προς Κυπρίους λόγω εξελίξεων με Ιερουσαλήμ

Ταξιδιωτική οδηγία προς Κυπρίους λόγω εξελίξεων με Ιερουσαλήμ | Newsit.com.cy

Σημειώνεται ότι η Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ραμάλα έχει αναστείλει προσωρινά τις εργασίες της.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή/και ανάγκης για προξενική αρωγή, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ, καθώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών στα πιο κάτω τηλέφωνα, ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν έχουν εντοπίσει ή επικοινωνήσει με εκεί οικείους τους.

EMBASSY OF THE REPUBLIC OF CYPRUS IN THE STATE OF ISRAEL
Chancery:
61, Dizengoff street
Top Tower 14th floor
Tel Aviv 6433233
Israel
Tel.: + 972 3 92 730 00, + 357 22 65 1080 (Direct from Cyprus)
Fax: + 972 3 62 90 535
Λειτουργός Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών (εκτός ωρών εργασίας)
Tηλέφωνο: +35799660129
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: dutyofficer@mfa.gov.cy

Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών
Τηλέφωνο: +35722801000, +35797775998
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: cycc@mfa.gov.cy

Η ΕΕ προειδοποιεί για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι αποκάλυψε ότι η ίδια και οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ είχαν προειδοποιήσει ως προς την έντονη αντίθεσή τους, τον Αμερικανό ομόλογό τους Ρεξ Τίλερσον, για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, στη συνάντηση που είχαν μαζί του την περασμένη Τρίτη.

Μιλώντας σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, η κ. Μογκερίνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία της ΕΕ για την απόφαση Τραμπ, η οποία, όπως είπε, ενδέχεται να οδηγήσει σε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από τη σημερινή για τη Μέση Ανατολή.

«Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ για την Ιερουσαλήμ έχει μια πολύ ανησυχητική δυναμική επίπτωση. Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη συνάφεια και η ανακοίνωση έχει τη δυναμική να μας στείλει πίσω, σε ακόμα πιο σκοτεινές εποχές από αυτές που ήδη ζούμε», είπε ο Ύπατη Εκπρόσωπος.

«Η ΕΕ έχει μια ξεκάθαρη και ενιαία θέση. Θεωρούμε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση για τη διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης βασίζεται στα δύο κράτη, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο, του κράτους του Ισραήκ και του κράτους της Παλαιστίνης», τόνισε.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να σέβονται τη διεθνή συναίνεση στο θέμα της Ιερουσαλήμ, ώσπου το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε ότι αυτή η δύσκολη στιγμή καθιστά αναγκαία μια ακόμα πιο μεγάλη δέσμευση για την ειρήνη», επεσήμανε.

«Η πλέον επείγουσα δράση αυτή τη στιγμή είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης επί του εδάφους», είπε, καλώντας τον Τραμπ να αναλογιστεί τις εξελίξεις, και προειδοποιώντας ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί τώρα είναι να υπάρξει κλιμάκωση. «Ότι συμβαίνει στην Ιερουσαλήμ επηρεάζει όλη την περιοχή και όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος θα συναντηθεί αύριο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Σαφάντι, ενώ μίλησε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς χθες τηλεφωνικά, και υποσχέθηκε να βοηθήσει περαιτέρω στην επίλυση της κρίσης και να διευκολύνει τον απευθείας διάλογο σε ένα διευρυμένο φόρουμ, με συμμετέχουσες χώρες όπως η Αίγυπτος και η Νορβηγία.

MM