Η θετική όψη του ΤΕΠΑΚ: Πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα στη Λογοθεραπεία στην Κύπρο

Η θετική όψη του ΤΕΠΑΚ: Πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα στη Λογοθεραπεία στην Κύπρο | Newsit.com.cy

Πρωτοστατώντας στον Τομέα των Επιστημών Διαταραχών Επικοινωνίας, το ΤΕΠΑΚ θα  προσφέρει κλινικές υπηρεσίες σε άτομα κάθε ηλικίας που παρουσιάζουν διαταραχές επικοινωνίας. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες στην κλινική, που βρίσκεται στο χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου της Λεμεσού, απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά,  που παρουσιάζουν διαταραχές όπως αναπτυξιακή απραξία, ειδική γλωσσική διαταραχή, γενετικά σύνδρομα, διαταραχές σίτισης και κατάποσης, αφασία, διαταραχές φώνησης, κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες, κώφωση.

Σκοπός των υπηρεσιών, αναφέρει ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, είναι η διάγνωση και η θεραπεία, δηλαδή η ολοκληρωμένη αξιολόγηση λόγου και ομιλίας ώστε να προσδιορίζεται η παρουσία, ο τύπος και η σοβαρότητα των δυσκολιών και το δυνητικό όφελος από τη θεραπευτική αγωγή, και ακολούθως θα εφαρμόζονται θεραπευτικές παρεμβάσεις οι οποίες θα βασίζονται στα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα στο πεδίο της λογοθεραπείας. Η κλινική θα δέχεται το κοινό αλλά και παραπομπές από γιατρούς, εκπαιδευτικούς, άλλους επαγγελματίες συναφών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας από όλη την Κύπρο.

Η κλινική διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για διάφορους τύπους έρευνας που θα αφορά τα κλινικά πεδία της λογοθεραπείας (αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπευτική παρέμβαση) χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξυπηρετεί άτομα με δυσκολίες επικοινωνίας και προγράμματα πρώιμης παρέμβασης.
Μέσω της κλινικής,  είναι δυνατή η διεξαγωγή έρευνας αιχμής στον κλάδο της Αποκατάστασης με σκοπό την προσέλκυση εξωτερικής ερευνητικής χρηματοδότησης (εθνική και διεθνή). Σημειώνεται ότι η κλινική στεγάζει τα ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος συμπεριλαμβανομένου του ΘΕΜΕΛΙΑΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΘΕΡΑΠΟ), του Εργαστηρίου Έρευνας και Αποκατάστασης Νευρολογικών Διαταραχών Επικοινωνίας (ΕΑΝΔΕ), του εργαστηρίου ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΟΓΟΥ (ΔΙΑΘΛΟ) και του Εργαστηρίου Επικοινωνίας Λόγου και Γλώσσας (ΕΠΙΛΟΓΟ). 
 
Η Κλινική θα αποτελεί φορέα κατάρτισης, παρέχοντας στους φοιτητές του Τμήματος Αποκατάστασης ένα μοντέλο καλής πρακτικής για την κλινική τους εξάσκηση, το οποίο ενσωματώνει την εκπαιδευτική/θεωρητική γνώση με την κλινική εκπαίδευση. Πέραν από την κοινωνική προσφορά, η κλινική θα αποτελεί το μοναδικό δημόσιο φορέα για ολοκληρωμένη κατάρτιση στην επικοινωνιακή αποκατάσταση, με αναγνωρισμένο Πτυχίο Αποκατάστασης στην Κατεύθυνση Λογοθεραπείας.

Ενότητες
MM