Αντιδράσεις και απαντήσεις για τα συμβόλαια καταναγκασμού ηθοποιών του ΘΟΚ να περιοδεύουν στα κατεχόμενα [vid]

Αντιδράσεις και απαντήσεις για τα συμβόλαια καταναγκασμού ηθοποιών του ΘΟΚ να περιοδεύουν στα κατεχόμενα [vid] | Newsit.com.cy

Ως πολιτικός προϊστάμενος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής παρείχε γραπτώς εξηγήσεις προς βουλευτές, αναφορικά με τους λόγους που ο Οργανισμός περιέλαβε στα συμβόλαια των ηθοποιών όρο με τον οποίο υποχρεώνονται θέλοντας και μη να συμμετέχουν σε παραστάσεις που πραγματοποιούνται και στα κατεχόμενα.

Επίσης, και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ, Σταύρος Κυριακίδης έλαβε θέση για τις αντιδράσεις μέσω της εκπομπής του ΡΙΚ «ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ»:

Εξάλλου, το βασικό επιχείρημα του Υπουργού είναι ότι ο νόμος ο οποίος διέπει τον ΘΟΚ ισχύει για ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα, ο υπουργός Παιδείας, με προχθεσινή του επιστολή, πληροφόρησε τη Βουλή τα παρακάτω:
Σύμφωνα με τον περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Νόμο του 1970, κύριος σκοπός του Οργανισμού είναι «η προαγωγή της θεατρικής τέχνης στην Κύπρο και η καλλιέργεια του θεατρικού καλλιτεχνικού συναισθήματος του λαού και των καλλιτεχνικών σχέσεων μεταξύ του κυπριακού θεατρικού κόσμου και του θεατρικού κόσμου της Ελλάδος και των άλλων χωρών». Σύμφωνα δε με τον ίδιο Νόμο και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 6(β) προβλέπει ότι «ο Οργανισμός οργανώνει τακτικάς θεατρικάς περιοδείας ανά τις πόλεις και την ύπαιθρον της Κύπρου και τας παροικίας του Ελληνισμού στην αλλοδαπή». , Κατόπιν των παραπάνω, συνάγεται πως ο νόμος ο οποίος και διέπει τον ΘΟΚ ισχύει σε ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Κράτος δεν ασκεί κανέναν έλεγχο στο υπό κατοχή βόρειο κομμάτι της νήσου.

Την διετία 2015-2016 ο ΘΟΚ μέσω της Τεχνικής Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό μπόρεσε να υλοποιήσει πλήρως τους σκοπούς του, όπως αυτοί καθορίζονται στον περί της λειτουργίας του Νόμο, σε ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοδεύοντας με έργα του στα κατεχόμενα, ανεβάζοντάς τα στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας.

Ο Υπουργός κρίνοντας προφανώς ως θετική την παραπάνω εξέλιξη, θεώρησε ότι θα πρέπει πλέον να συμπεριληφθεί σχετικός όρος στα συμβόλαια των ηθοποιών του ότι «ο Οργανισμός προγραμματίζει περιοδείες σε όλη την Κύπρο και την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και ο ηθοποιός υποχρεούται να συμμετέχει. Πιο συγκεκριμένα, εάν ο Οργανισμός προσκληθεί από τη Δικοινοτική Επιτροπή για τον Πολιτισμό να οργανώσει περιοδεία στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας, ο ηθοποιός υποχρεούται να συμμετέχει», ούτως ώστε σε περίπτωση που προκύψει ξανά η ανάγκη για περιοδεία στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας να υφίσταται η υποχρέωση των ηθοποιών, βάσει της σύμβασης, να συμμετέχουν στην περιοδεία.

Κατά συνέπεια, αναφέρει ο κ. Καδής, η εν λόγω πρόνοια στη σύμβαση των ηθοποιών έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι ο ΘΟΚ θα είναι σε θέση να υλοποιήσει πλήρως τους σκοπούς και στόχους του σε ολόκληρο το έδαφος της Δημοκρατίας, στο οποίο ισχύει και ο Νόμος του, όταν αυτό προκύπτει μέσω της συνεργασίας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο πλαίσιο της Τεχνικής Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό.

Όπως διαβάζουμε στο άρθρο του Μιχάλη Χατζηστυλιανού για την εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», καταληκτικά στην επιστολή του, ο υπουργός Παιδείας υποδεικνύει προς τους βουλευτές ότι ο ΘΟΚ δεν επιθυμεί ο πολιτισμός και το θέατρο να καταστούν αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων, ενώ επιπλέον ενημέρωσε πως επί του παρόντος ο Οργανισμός δεν προγραμματίζει κάποια περιοδεία στα κατεχόμενα. «Σε περίπτωση που υπάρχει πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης, η οποιαδήποτε περιοδεία προγραμματίζεται στο πλαίσιο και κατά τον τρόπο που θα συμφωνηθεί. Ο ΘΟΚ σε καμία περίπτωση δεν επικοινωνεί με καμιά αρχή, η οποία δεν τυγχάνει της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας» υπέδειξε τέλος ο κ. Καδής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακοίνωση ΘΟΚ για το ομοφοβικό «όχι» στη Σωτήρα για το «Cock»

Ομοφοβικό «όχι» στη Σωτήρα – Δεν ανεβαίνει η παράσταση «Cock»

MM