Υπόθεση Ερωτοκρίτου: To Ανωτάτο απέρριψε τις εφέσεις και των «4»

Υπόθεση Ερωτοκρίτου: To Ανωτάτο απέρριψε τις εφέσεις και των «4» | Newsit.com.cy

Την ετυμηγορία του ανακοίνωσε μετά τις 11:30 το Ανώτατο δικαστήριο ως προς τις εφέσεις των τεσσάρων καταδικασθέντων στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ήτοι του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους, του Παναγιώτη Νεοκλέους, Ανδρέα Κυπρίζογλου και φυσικά του ιδίου του παυθέντος Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Μέχρι στιγμής συγκεκριμένα για τον παυθέντα Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου απερρίφθη η έφεσή του που αφορούσε σε μη δίκαιη δίκη, καθώς και στο ότι θα έπρεπε να χαίρει ασυλίας.

Επίσης το Ανώτατο δικαστήριο απέρριψε κι όλους τους λόγους εφέσεων του Ανδρέα Κυπρίζογλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην απόφασή του πως «Ο Ανδρέας Κυπρίζογλου είχε συμμετοχή στη συνωμοσία».

Παράλληλα, απερρίφθησαν όλοι οι λόγοι εφέσεων Παναγιώτη Νεοκλέους, ακόμα και επί της ποινής φυλάκισης, με αναφορά σε αντιφατική στάση του επί του θέματος με το e mail. Επίσης, απερρίφθησαν και όλοι οι λόγοι εφέσεων του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους.

Αναφορικά με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, το δικαστήριο ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Είχε εγκληματική συμπεριφορά… ευτελή κίνητρα και επιδόθηκε σε κολάσιμες πράξεις», απορρίπτοντας την έφεση επί της ποινής.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Την 1η Μαρτίου το Μόνιμο Κακουργιοδικείο επέβαλε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ποινής φυλάκισης 3,5 ετών στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού και ποινή φυλάκισης 1,5 έτους στην κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Στον Παναγιώτη Νεοκλέους, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού και στον Ανδρέα Κυπρίζογλου επιβλήθηκε ποινή 1,5 έτους στην κατηγορία της συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Στο δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους, επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο €70.000 στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού. Μόνο για την ποινή του Ανδρέα Κυπρίζογλου προβλέφθηκε αναστολή της ποινής φυλάκισης, ενώ οι ποινές φυλάκισης για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου συντρέχουν.

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου πολλάκις έχει αναφέρει την πρόθεσή του, εφόσον η απόφαση του Ανωτάτου τυχόν δεν θα είναι ικανοποιητική, να προσφύγει στο ΕΔΑΔ.

Οι λόγοι εφέσεων

Δικηγορικό Γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους:

– Η απόφαση δικαστηρίου είναι λανθασμένη διότι βασίστηκε σε ενέργειες προσώπων εκτός κατηγορητηρίου
– Δεν υπήρξε μαρτυρία, στη βάση της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους, να επιτρέπει συμπερίληψη του στο κατηγορητήριο.
– Πρόσωπα για τα οποία έγινε αναφορά, δεν συμπεριελήφθησαν στο κατηγορητήριο ως άτομα τα οποία εμπλέκονταν στη διάπραξη αδικημάτων.

Παναγιώτης Νεοκλέους:

– Απουσία μαρτυρίας η οποία να καταδεικνύει την όποια εμπλοκή του Παναγιώτη Νεοκλέους στην υπόθεση αγωγής της εταιρείας Providencia και κατ’ επέκταση θα αποδείκνυε την εμπλοκή του Παναγιώτη Νεοκλέους στην όλη υπόθεση όπως εξελίχθηκε.
– Συγκεκριμένο τεκμήριο που κατατέθηκε στην υπόθεση. Πρόκειται για email το οποίο αφορούσε αγωγή κατά της εταιρείας για την υπόθεση Providencia. Το εν λόγω email, ως συνηθίζεται, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπεράσπιση Νεοκλέους, θα ετύγχανε χειρισμού από την υπάλληλο της εταιρείας. Το email δεν περιέπεσε στην αντίληψη της υπαλλήλου, η οποία εν συνεχεία, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την πιο πάνω υπάλληλο της διαχειριστικής εταιρείας, ζήτησε όπως αποσταλεί εκ νέου, πράγμα το οποίο και έγινε. Το εν λόγω email αφορούσε τεκμήριο για την κατηγορία, η οποία εκ των υστέρων συμπεριλήφθηκε στο κατηγορητήριο και ήταν αυτή της απόπειρας εξαπάτησης της Τράπεζας Κύπρου.
Δεν μπορεί να εξαπατηθεί η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τον Αλέκο Μαρκίδη, από κάποιον -και στην παρούσα φάση από τον Παναγιώτη Νεοκλέους-, αφού δεν ήταν καν διάδικος στην εν λόγω υπόθεση.
– Ελλιπείς ανακρίσεις σ’ ό,τι αφορά στις καταγγελίες που υπήρχαν ενώπιον των Αρχών, για κλοπή της εταιρείας Providencia.

Ρίκκος Ερωτοκρίτου:

Οι λόγοι έφεσης της υπεράσπισης Ερωτοκρίτου στηρίζονται στην ασυλία που έπρεπε να είχε ο τέως Βοηθός Εισαγγελέας αλλά και στη δίκαια δίκη.

– Στις 26 Οκτωβρίου η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που συνήλθε υπό πενταμελή σύνθεση, απέρριψε σήμερα την έφεση που καταχώρησε ο τέως Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, κατά της απόφασης του Εφετείου να απορρίψει την αίτησή του για έκδοση προνομιακού εντάλματος habeas corpus με την οποία επεδίωκε την άμεση αποφυλάκισή του.

– Ο βασικός ισχυρισμός που προέβαλε η υπεράσπιση τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ήταν ότι κατά το χρόνο έναρξης της ποινικής δίωξης εναντίον του κατείχε το αξίωμα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και άρα απολάμβανε «πλήρους ασυλίας». Τον ισχυρισμό αυτό απέρριψε ο Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής στο στάδιο των αγορεύσεων των δύο πλευρών.

Ανδρέας Κυπρίζογλου

– Κατά την αγόρευση του ιδίου (επέλεξε ο ίδιος να χειριστεί την αγόρευσή του), ανέφερε ότι από τις πράξεις του εξέλειπε η «ένοχη διάνοια». Υποστήριξε ότι, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι από τις κλασσικές περιπτώσεις όπου χωρεί η Εμπλοκή Εφετείου. Αναφερόμενος στα πρωτόδικα ευρήματα του Δικαστηρίου, σημείωσε ότι, η εμπλοκή του στην υπόθεση δεν είναι τέτοια που να του αποδίδεται συμμετοχή σε συνωμοσία.

Με πληροφορίες από sigmalive/ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

MM