Υιοθέτησαν 8χρονη για να την κακοποιούν σεξουαλικά – Απίστευτο γραφειοκρατικό μπάχαλο «έθαψε» την υπόθεση!

Υιοθέτησαν 8χρονη για να την κακοποιούν σεξουαλικά – Απίστευτο γραφειοκρατικό μπάχαλο «έθαψε» την υπόθεση! | Newsit.com.cy

Μια νέα ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου δημοσιεύεται και φέρνει στο φως για ακόμα μια φορά τις εντονότατες παθογένειες, αλλά και πασιφανή αναλγησία του κρατικού μηχανισμού και των αρμοδίων λειτουργών του σε τόσο ευαίσθητες υποθέσεις. Κάπως έτσι φαίνεται να ανοίγει και πάλι ο φάκελος υιοθεσίες και στο ευρύτερο πλαίσιο που τις διέπει, μέσω του εφιάλτη διαρκείας που βίωσε μια 8χρονη στα χέρια του πατριού της.

Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, δια του πορίσματός της  αδειάζει ουσιαστικά τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες, όπως τονίζει στα συμπεράσματά της, επέδειξαν πως η «απαράδεκτη αδράνεια των ΥΚΕ ως προς την άμεση κινητοποίηση για προστασία του παιδιού συνεχίστηκε, παρ’ όλο ότι ενημερώθηκαν από την ΕΨ του σχολείου για την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού».

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ

Το ανήλικο τότε κοριτσάκι υιοθετήθηκε το 2000 από ζευγάρι Ελληνοκυπρίων, σε ηλικία 8 ετών, μέσω του συστήματος των διακρατικών υιοθεσιών. Οι θετοί γονείς προέρχονται από ένα μάλλον χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και διέμεναν σε χωριό της επαρχίας Πάφου και οι δύο όντας απόφοιτοι σχολείων μέσης εκπαίδευσης.

Η καταγγελία προς τις Αρχές σημειωτεόν υποβλήθηκε από την ίδια την ενήλικη πλέον κοπέλα, σε κατ’ ιδίαν συνάντησή της με Λειτουργό του Γραφείου της Επιτρόπου Λήδας Κουρσουμπά στις 14/01/2014. Στην κατ’ ιδίαν συζήτησης που είχε με Λειτουργό του Γραφείου, ανέφερε ότι ως παιδί βίωνε, από τα αρχικά ήδη στάδια της υιοθεσίας της, ενδοοικογενειακή βία -λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία- και από τους δύο γονείς, ενώ παράλληλα αφέθηκε να εννοηθεί από την κοπέλα πως βία ασκούσε και ο άνδρας προς την σύζυγό του και θετή μητέρα της.

Όπως αναφέρεται στην τρυφερή ηλικία των μόλις 11 ετών ξεκίνησε να βιώνει τον εφιάλτη διαρκείας, με στυγνή σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση από τον θετό της πατέρα, με σεξουαλικά αγγίγματα στο σώμα και τα γεννητικά όργανα, ενώ αυτός έμπαινε στο μπάνιο την ώρα που εκείνη λουζόταν, ενώ υπέκειτο συνεχώς σε λεκτική και σεξουαλική βία.

Η ίδια υποστήριξε ότι η σεξουαλική της κακοποίηση σταμάτησε όταν έγινε 18 χρόνων και με τη βοήθεια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας εγκατέλειψε το σπίτι – κολαστήριο.

Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ 

Σύμφωνα με την παραπονούμενη, οι επισκέψεις της Λειτουργού Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΛΥΚ) στο σπίτι τους ήταν μάλλον αραιές, παρά το γεγονός πως το κορίτσι τηλεφωνικώς είχε αναφέρει σε διάφορες περιπτώσεις προς τις ΥΚΕ κακοποίησή της, τουλάχιστον ψυχολογική, λεκτική και σωματική, πιθανότατα δεν κατήγγειλε την σεξουαλική φύση της. Όπως ισχυρίστηκε, στις αραιές επισκέψεις της στην οικογένεια, η λειτουργός είχε συναντήσεις, αρχικά, με τους γονείς και εν συνέχεια με το κορίτσι, χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην ήδη διαμορφωμένη παραβατική κατάσταση.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια, μετά από κάθε επίσκεψη της ΛΚΥ η βία κάθε μορφής εναντίον της κλιμακωνόταν περισσότερο.

Σε ηλικία 13 ετών, συγγενείς του ζεύγους παρατήρησαν στη συμπεριφορά της σημάδια τα οποία τους οδήγησαν να την πάρουν σε Ψυχίατρο Νοσοκομείου. Το κορίτσι φέρεται να ανέφερε και εκεί στον Ψυχίατρο την κακοποίηση την οποία βίωνε.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας δημιούργησαν προσωπικό φάκελο για την παραπονούμενη μόλις τον Νοέμβριο του 2008, ήτοι οκτώ έτη μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών υιοθεσίας, μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε στις Υπηρεσίες από το σχολείο της Χ.Χ. για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση του παιδιού από τους γονείς της.

Όπως αναφέρει το πόρισμα της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας αναφέρουν ότι από την επίσκεψη της παραπονούμενης τον Μάιο του 2008, δε διαφάνηκε να υπάρχει σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού, ωστόσο σημειώνουν ότι η ανήλικη βίωνε καταπίεση και ρατσιστική συμπεριφορά, ενώ ένιωθε ότι οι γονείς της δεν την είχαν αποδεχτεί ουσιαστικά ως παιδί τους και φοβόταν ότι τελικώς θα τη έδιωχναν.

Οι Υπηρεσίες αναφέρουν ότι, ενώ ζητήθηκε από τους γονείς όπως προγραμματίσουν νέο ραντεβού για περαιτέρω παρακολούθηση του παιδιού για σκοπούς στήριξης και βελτίωσης των διαπροσωπικών τους σχέσεων, όπως επίσης και συνέχιση της συνεργασίας του με Κλινικό Ψυχολόγο, αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Όπως ανέφεραν στην Επίτροπο, η καταγγελία διερευνήθηκε, αλλά δε διαπιστώθηκε σεξουαλική κακοποίηση της. Οι ΥKE μάλιστα δεν επιβεβαιώνουν ότι δέχτηκαν συγκεκριμένη αναφορά για σεξουαλική κακοποίησή της από τους γονείς της στο στάδιο αυτό. Από κει και ύστερα ξεκινά ένα απίστευτο γραφειοκρατικό μπάχαλο μεταξύ αρμοδίων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας, καθώς οι ΥΨΥ δεν αναφέρουν οποιαδήποτε επικοινωνία των ΥΚΕ μαζί τους κατά το στάδιο αυτό, σε σχέση με τους ισχυρισμούς της μικρής περί σεξουαλικής κακοποίησής της, ενώ ούτε η Αστυνομία έχει οποιαδήποτε αναφορά για παρόμοια καταγγελία στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Η ανήλικη εξάλλου, είχε παρουσιάσει μεταξύ άλλων και κτυπήματα στο πρόσωπο, ωστόσο, όπως σημειώνει το πόρισμα της Επιτρόπου, στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 25/11/2008, οπότε και άνοιξε ο φάκελος της παραπονούμενης από τις ΥΚΕ, μέχρι και την ενηλικίωσή της, στις 25/11/2010, η υποστήριξη που έλαβε η ίδια και η οικογένειά της από τις ΥΚΕ περιορίστηκε στο πλαίσιο αριθμού επισκέψεων της υπεύθυνης Κοινωνικής Λειτουργού (σε μια περίπτωση η επίσκεψη έγινε μαζί με την Επόπτριά της) στην οικογενειακή εστία ή τηλεφωνικών επικοινωνιών με την παραπονούμενη ή τους γονείς της.

Αυτό, όπως επισημαίνει το πόρισμα, παρά το γεγονός ότι, ήδη, από την πρώτη καταγραφή στον φάκελο της, υπάρχουν στοιχεία που παραπέμπουν σε μια μάλλον προβληματική -αν όχι δυσλειτουργική- σχέση της με τους θετούς γονείς της, η οποία εμπεριείχε στοιχεία βίας – τουλάχιστον ψυχολογικής και σωματικής.

Χοντρό «άδειασμα» Επιτρόπου στις Υπηρεσίες

Παρακάτω παρατίθενται αυτούσια τα συμπεράσματα της Επιτρόπου σχετικά με το ότι οι ΥΚΕ, μέσα από τις διαδικασίες που ακολούθησαν και τις επιλογές στις οποίες προέβησαν, απέτυχαν παταγωδώς να διασφαλίσουν στο πλαίσιο των διακρατικών υιοθεσιών, ένα υγιές και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον στην τότε 8χρονη Χ.Χ.. Η υιοθεσία επιβάλλεται να εξυπηρετεί πρωτίστως και κατά προτεραιότητα το συμφέρον του παιδιού, όπως επιτακτικά επιβάλλει το άρθρο 21 της Σύμβασης (paramount consideration). Οι διακρατικές υιοθεσίες παρουσιάζουν επιπλέον ιδιαιτερότητες, οι οποίες επιτάσσουν όπως οι Αρμόδιες Αρχές ενεργούν με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και είναι επιπρόσθετα υποστηρικτικές στη θετή οικογένεια.

Στην προκειμένη περίπτωση, ήξεραν ότι το παιδί, στη σχετικά μεγάλη ηλικία των 8 ετών, μετακινήθηκε σε ένα ξένο για το ίδιο, γλωσσικό και πολιτισμικό περιβάλλον και επιπρόσθετα, κουβαλούσε το βάρος της γονικής εγκατάλειψης, που το υποχρέωνε να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ορφανοτροφείο.

Οι ΥΚΕ, όχι μόνο δεν προσάρμοσαν τις ενέργειες και τις επιλογές στις ιδιαιτερότητες του κοριτσιού, αλλά επέδειξαν επαγγελματική αναποτελεσματικότητα, όσον αφορά την καταρχήν αξιολόγηση των γονεϊκών δεξιοτήτων και την καταλληλότητα του οικογενειακού πλαισίου στο οποίο θα τοποθετείτο το παιδί. Πέραν τούτου, οι ΥΚΕ, για οκτώ και πλέον χρόνια, από τη στιγμή της ολοκλήρωσης της υιοθεσίας μέχρι που υποχρεώθηκαν να συνεργαστούν με την οικογένεια ως αποτέλεσμα της καταγγελίας του σχολείου, ουδέποτε επανήλθαν προκειμένου να αξιολογήσουν κατά πόσο η τοποθέτηση του παιδιού υπήρξε επαρκής ή/και η οικογένεια χρειαζόταν στήριξη.

Η απαράδεκτη αδράνεια των ΥΚΕ ως προς την άμεση κινητοποίηση για προστασία του παιδιού συνεχίστηκε, παρ’ όλο ότι ενημερώθηκαν από την ΕΨ του σχολείου για την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού, προσθέτει η Επίτροπος.

Η Επίτροπος σημειώνει, επίσης, απουσία συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπηρεσιών, που προκύπτει σε αρκετά σημεία της όλης διερεύνησης.

Με πληροφορίες από SigmaLive

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διάλογοι φρίκης του πατέρα-βιαστή με την 13χρονη κόρη του: «Παπά τι κάμνεις;» – «Καλύτερα με μένα παρά…»

Ποινή «χάδι» για τον εξευτελιστικό βιασμό 15χρονης! «Την ανέβασε σε ντεπόζιτο, τη δάγκωνε στο στήθος»

Απόλυτη διαστροφή! Ο πατέρας βίαζε την 18χρονη έγκυο κόρη του ενώ υπέφερε από αποκόλληση πλακούντα

Σεξουαλική κακοποίηση 12χρονης: Αποκαλύψεις-φωτιά! «Ο παιδεραστής μπαινόβγαινε στο σχολείο»

Αυτός είναι ο 44χρονος ραδιοφωνικός παραγωγός που κόμπαζε για τον βιασμό της 11χρονης κόρης της συντρόφου του [pic]

Ανατριχιάζουν οι αρρωστημένες «ορέξεις» της λειτουργού σχολείου! Το ανήλικο «δόλωμα» που διέγειρε ερωτικά τον σύζυγό της

Τον «πρόδωσε» το σημάδι στο πέος – Στην φυλακή ο 40χρονος για τη σεξουαλική εκμετάλλευση της 11χρονης ανηψιάς του

MM