Δημοσίευμα εμπλέκει τον Γεν. Εισαγγελέα στη μεταφορά Νεοκλέους μέσω mail σε Λοϊζίδου – «Δεν είπε την αλήθεια»

Δημοσίευμα εμπλέκει τον Γεν. Εισαγγελέα στη μεταφορά Νεοκλέους μέσω mail σε Λοϊζίδου – «Δεν είπε την αλήθεια» | Newsit.com.cy

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ», εγείρεται ζήτημα ηθικής τουλάχιστον τάξεως για τον Γεν. Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ο οποίος φέρεται προ μηνών να μην λέει την αλήθεια ενώπιον της Βουλής αναφορικά με την εμπλοκή στην υπόθεση μεταφοράς του καταδικασθέντα Παν. Νεοκλέους στο Μέλαθρον Αγωνιστών.  

Τα παραπάνω συνάγονται από τα διαρρεύσαντα e-mails της σε διαθεσίμοτητα τεθείσας εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου για την υπόθεση των ρωσικών e-mails… Το δημοσίευμα της εφημερίδας επικαλείται επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2017 στην οποία ενημέρωνε γραπτώς τη Βουλή ότι ο ίδιος δεν είχε εμπλοκή και απείχε στην υπόθεση μεταφοράς του καταδίκου αφού ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη. Από την άλλη τα emails της κ. Λοϊζίδου που επικαλείται ο «Π» τόσο προγενέστερα όσο και μεταγενέστερα της επιστολής, δείχνουν ότι όχι μόνο ενημερωνόταν για την όλη υπόθεση, αλλά καθοδηγούσε και συμμετείχε στη σύνταξη γνωματεύσεων. 

Tο SigmaLive δημοσιεύει με την σειρά του αποσπάσματα της επιστολής και των e-mails:


Σημειωτέον πως η Επιτροπή Ελέγχου είχε ζητήσει την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το αν είναι νόμιμη η μεταφορά του καταδικασθέντα Νεολέους εκτός φυλακών για θεραπεία και σε άλλη πόλη, με τον ίδιο να αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν δύναται να το πράξει ο ίδιος, αναθέτοντας εν συνεχεία την υπόθεση στην δεύτερη τη τάξει στην Νομική Υπηρεσία, Εισαγγελέα Ελένη Λοϊζίδου.

Εντούτοις, δια της συγκεκριμένης αλληλογραφίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «ΠΟΛΙΤΗ», καταδεικνύει εμπλοκή του Κώστα Κληρίδη στην υπόθεση τόσο πριν την επιστολή στην Επιτροπή Ελέγχου όσο και μετά.

Η Βουλή έχει θεσπίσει από το 1985 νομοθεσία που καθιστά μεταξύ άλλων ποινικό αδίκημα την απόκρυψη της αλήθειας.

Πιο συγκεκριμένα όσο αφορά στην εμπλοκή του Κώστα Κληρίδη στην υπόθεση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι στις 31 Μαΐου 2017, η γραμματειακή λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας, Χριστίνα Σακκά αποστέλλει ηλεκτρονικό μήνυμα στη Λοϊζίδου στο οποίο επισυνάπτει προσχέδιο απαντητικής επιστολής της εισαγγελέα προς τη διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους (με ημερομηνία 30/05/2017) με θέμα «Κατάδικος αρ.9559 Παναγιώτης Νεοκλέους». Το κείμενο που επικαλείται το δημοσίευμα αφορά στη νομιμότητα μεταφοράς του Π. Νεοκλέους στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Παλώδια. Το έγγραφο έφερε ως συντάκτρια την Ελένη Λοϊζίδου. Την ίδια μέρα προωθείται από την εισαγγελέα το προσχέδιο στον Γενικό Εισαγγελέα της επιστολής προς τη διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, ενώ είχε αποθηκευτεί σε μορφή στην οποία μπορούσε να τύχει σύνταξης και διορθώσεων.

Τότε η Λοϊζίδου απευθύνει πρόσκληση στον Κώστα Κληρίδη να κάνει αλλαγές στο κείμενο του προσχεδίου επιστολής προς τη διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών για τη μεταφορά του κρατουμένου. Την ίδια μέρα ο Κώστας Κληρίδης απεύθυνε ηλεκτρονικό αίτημα προς τη Λοϊζίδου για πρόσβαση στο έγγραφο. Η Λοϊζίδου αναφέρει ότι είχε στείλει τη γνωμάτευση για ενημέρωση και όχι για διόρθωση.

Τέλος, σύμφωνα με τον «Πολίτη», την 1η Ιουνίου 2017, ο Γενικός Εισαγγελέας στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα στην Λοϊζίδου από το κινητό του τηλέφωνο σε σχέση με το έγγραφο που είχε ετοιμαστεί για την υπόθεση Νεοκλέους και αναφέρει: «Ελένη σε παρακαλώ να διορθώσεις αυτό που λέγεις στην αρχή, ότι η επιστολή σου παραδόθηκε στις 26.5.17 και να πεις ότι την παρέλαβες στις 26.5.17 μόλις επέστρεψες από το εξωτερικό». Μετά από μερικά λεπτά έλαβε την απάντηση από τη Λοϊζίδου «ok».

Δείτε το σχετικό mail:

MM