Ποινικές διώξεις κατά ιδιοκτητών γηροκομείων

Ποινικές διώξεις κατά ιδιοκτητών γηροκομείων | Newsit.com.cy

Η κ. Παπαθεοδούλου είπε πως αυτές οι περιπτώσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων, απουσία προσωπικού το βράδυ, εγκλεισμό ενοίκου, κακομεταχείριση και παραμέληση. Ανέφερε πως παγκύπρια λειτουργούν 111 εγκεκριμένες στέγες για ηλικιωμένους και πως το 2017 έκλεισαν τέσσερις σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Τις δυο τις έκλεισαν μόνοι τους οι ιδιοκτήτες γιατί είχαν προβλήματα και με την πίεση τη δική μας αποφάσισαν να τις κλείσουν, και τις άλλες δυο τις κλείσαμε εμείς, σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, με αφορμή το θάνατο 70χρονου, λόγω ασφυξίας συνεπεία στραγγαλισμού, σε οίκο ευγηρίας στη Λεμεσό, η κ. Παπαθεοδούλου εξήγησε πως οι στέγες για τους ηλικιωμένους ελέγχονται σύμφωνα με την περί στεγών για ηλικιωμένους και αναπήρους νομοθεσία. «Τις εγγράφουμε και τις επιθεωρούμε περιστασιακά. Κατά τις επισκέψεις επιβλέπουμε κατά πόσον συνεχίζουν να τηρούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας, δηλαδή αν υπάρχει το σωστό προσωπικό, αν τα προσόντα του είναι σωστά, αν η αναλογία του προσωπικού με τους ενοίκους είναι η σωστή, αν οι χώροι είναι καθαροί, αν έχουν εξασφαλιστεί τα πιστοποιητικά καταλληλότητας του κτιρίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν έχουν ανανεωθεί τα πιστοποιητικά του προσωπικού, τα επίπεδα του φαγητού κ.λπ.», επεσήμανε.

Αν βρούμε, πρόσθεσε, «οτιδήποτε που δεν είναι μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας ή ότι έχουν καθυστερήσει να κάνουν κάτι, τους το λέμε και προφορικά και γραπτώς για να συμμορφωθούν. Αν δούμε ότι διαχρονικά παρουσιάζουν προβλήματα που δεν τα λύνουν τότε προχωρεί η διαδικασία και η Διευθύντρια των Υπηρεσιών στέλνει επιστολή με την οποία τους δίνεται περίοδος 14 ημερών, σύμφωνα με το νόμο, να συμμορφωθούν. Αν δεν το πράξουν προωθείται η διαδικασία για ακύρωση του πιστοποιητικού και ακύρωση της λειτουργίας της στέγης, σημείωσε.

Η κ. Παπαθεοδούλου ανέφερε πως σήμερα λειτουργούν 111 εγκεκριμένες στέγες για ηλικιωμένους παγκύπρια και κατάλογός τους είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Οι τρεις από αυτές είναι κρατικές – μια στη Λάρνακα, μια στη Λεμεσό και μια στην Πάφο – και υπόλοιπες είναι ιδιωτικές και κοινοτικές, σημείωσε, προσθέτοντας πως λειτουργούν και κάποιες άλλες στέγες που υπέβαλαν αιτήσεις για άδεια που εξετάζονται.

Ερωτηθείσα αν οι υπηρεσίες λαμβάνουν καταγγελίες για κακομεταχείριση ηλικιωμένων σε τέτοιες στέγες, είπε πως «δεχόμαστε καταγγελίες είτε ανώνυμες είτε επώνυμες και οποιαδήποτε καταγγελία έλθει εμείς τη διερευνούμε. Και σε πολλές περιπτώσεις που εντόπισαν οι λειτουργοί κατά τις επισκέψεις τους παραβιάσεις νομοθεσία έγιναν καταγγελίες στην αστυνομία και προχώρησε η ποινική δίωξη των ιδιοκτητών».

Είπε πως υπάρχουν οκτώ λειτουργοί που επιθεωρούν παγκύπρια εκτός από τις στέγες αυτές και παιδοκομικούς σταθμούς και άλλα προγράμματα. «Οπόταν σίγουρα οι έλεγχοι δεν γίνονται όπως θα θέλαμε να γίνονται, αλλά προσπαθούμε εκεί που έχουμε καταγγελίες και εκεί που υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν προβλήματα να πηγαίνουν», επεσήμανε.

Κάλεσε τον κόσμο να μην φοβάται να προβαίνει σε καταγγελίες όταν υπάρχουν προβλήματα και τους συγγενείς να μετακινούν έναν ηλικιωμένο από μια στέγη σε μια άλλη που κρίνουν ότι είναι καλύτερη.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα του προσωπικού στις στέγες για ηλικιωμένους είπε πως κυρίως στις νυκτερινές βάρδιες μπορεί να εντοπίσουν προσωπικό που να εργάζεται εκεί παράνομα. Οπόταν γίνονται καταγγελίες στην Αστυνομία, στο Τμήμα Εργασίας και στο Τμήμα Μετανάστευσης όταν πρόκειται για αλλοδαπούς, ανέφερε.

Είπε πως αλλοδαποί που έρχονται να εργαστούν ως οικιακοί βοηθοί δεν δικαιούνται να εργάζονται ως φροντιστές χωρίς την απαιτούμενη άδεια εργασίας, και ότι σε κάθε βάρδια πρέπει να υπάρχει ένα άτομο που να είναι ελληνόφωνο.

Ανέφερε ακόμη πως η υφιστάμενη νομοθεσία είναι του 1991 και πως από το 2013 ετοιμάστηκε νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό της το οποίο βρίσκεται ακόμα στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Σημείωσε πως, μεταξύ άλλων, σε αυτό προβλέπονται αυστηρότερες ποινές με υψηλότερα πρόστιμα για τους παρανομούντες.

MM