Τί κι αν την καταδίκασαν για κακοποιήσεις ανηλίκων ΑΜΕΑ… Απλά την μετακίνησαν σε άλλο σχολείο!

Τί κι αν την καταδίκασαν για κακοποιήσεις ανηλίκων ΑΜΕΑ… Απλά την μετακίνησαν σε άλλο σχολείο! | Newsit.com.cy

Τι κι αν το δικαστήριο έκρινε ότι πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια σε ειδικό σχολείο της Λευκωσίας ήταν ένοχη για την κακομεταχείριση παιδιού κάτω των 16 χρόνων, ωστόσο η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να την εργοδοτεί, βρίσκοντας ως λύση την μετακίνησή της σε άλλο σχολείο.

Η κακομεταχείριση του μαθητή σημειώθηκε την περίοδο 2012-2013, με την εκπαιδευτικό να κρίνεται ένοχη για το αδίκημα της κακομεταχείρισης για τρία από τα πέντε περιστατικά, στα οποία ήταν κατηγορούμενη. Μεταξύ των καταγγελθέντων περιστατικών υπήρξαν και κατηγορίες για τράβηγμα μαλλιών και ακινητοποίηση παιδιού με αυτισμό σε καροτσάκι.

Σε δηλώσεις του στον ACTIVE 107,4 & 102,5, ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείο Παιδείας, Χρίστος Χατζηαθανασίου, εξήγησε πως κάθε φορά που το Υπουργείο τυγχάνει ενημέρωσης για τέτοια συμβάντα, προβαίνει άμεσα στη διερεύνηση τους. «Ανάλογα», όπως είπε, «με το τι καταγράφεται στη διερεύνηση, αποφασίζεται και η διεξαγωγή ή όχι, ποινικής έρευνας».

Επειδή όμως σ’ αυτή την περίπτωση, διεξαγόταν ταυτόχρονα ποινική και πειθαρχική έρευνα, η δεύτερη διακόπηκε, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών της αστυνομίας. «Το ΥΠΠ περιμένει τότε την έκβαση αυτής της ποινικής έρευνας και την απόφαση του δικαστηρίου για να ενεργήσει αναλόγως». Βέβαια, το Δικαστήριο έχει ήδη κρίνει ένοχη την εκπαιδευτικό και στις 11 Ιανουαρίου του 2018 θα πραγματοποιηθεί η αγόρευση προς μετριασμό της ποινής.

Όπως είπε, και διαβάζουμε στην εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός δεν παύθηκε από τα καθήκοντά της, απλά μετατέθηκε σε άλλο Ειδικό Σχολείο, στο οποίο όπως τόνισε ότι δεν έχει παρουσιαστεί οποιοδήποτε άλλο κρούσμα που να αφορά την συγκεκριμένη εκπαιδευτικό. Η μετακίνηση κρίθηκε αναγκαία ώστε να μην υπάρξει επηρεασμός μαρτύρων.

Σε ερώτηση για το εάν έπρεπε να παυθεί, αντί να τύχει μετακίνησης η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός, ο Διευθυντής Δημοτικής ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο θα αναμένει την καταδίκη και την ανακοίνωση της ποινής για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου πράττοντας αναλόγως. Επιπρόσθετα, ο κ. Χατζηαθανασίου, ανέφερε πως το Υπουργείο Παιδείας λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηαθανασίου αποκάλυψε πως πρόσφατα βρέθηκε στην Κύπρο ειδικός σύμβουλος από τη Βρετανία για σκοπούς επιμόρφωσης πέντε συνολικά πυρήνων, που αφορούσαν στην αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων μαθητών που πρέπει να τυγχάνουν ειδικού χειρισμού. «Αυτοί οι πέντε πυρήνες θα προβούν σε επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών για αυτές τις ειδικές περιπτώσεις…έχουμε περιλάβει πρόνοια αναφορικά με το ποιες περιπτώσεις θα μπορούσε κάποιος εκπαιδευτικός, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις να ασκήσει σωματική παρέμβαση, ώστε η συμπεριφορά του παιδιού να μην είναι βλαπτική ούτε για το ίδιο, αλλά ούτε για άλλα παιδιά», ανέφερε καταληκτικά ο κύριος Χατζηαθανασίου.

MM