Καιρός: Έκτακτο δελτίο… ασφυξίας! Σκόνη από τη Συρία «πνίγει» την Κύπρο – Καταιγίδες και «λευκά» Χριστούγεννα στα ορεινά [αναλυτική πρόγνωση]

Καιρός: Έκτακτο δελτίο… ασφυξίας! Σκόνη από τη Συρία «πνίγει» την Κύπρο – Καταιγίδες και «λευκά» Χριστούγεννα στα ορεινά [αναλυτική πρόγνωση] | Newsit.com.cy

Πυκνή σκόνη από τη συριακή έρημο πλήττει την Κύπρο, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή Το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η συνοπτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Συριακή έρημο στη Κύπρο».

Η σκόνη αναμένεται να είναι πυκνή σε ορισμένες περιοχές, ενώ το φαινόμενο αυτό θα συνεχίσει να επηρεάζει την περιοχή μέχρι το πρωί της Παραμονή των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η έναρξη του φαινομένου ήταν στις 21/12/2017 στις 17.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 24/12/2017 στις 9.00.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

Η ασθενής ψηλή πίεση που επηρεάζει την περιοχή σταδιακά υποχωρεί. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, τοπικά αυξημένη, ενώ σταδιακή υποχώρηση της αναμένεται από το βράδυ του Σαββάτου.

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος και τοπικά πιθανό να σημειωθούν ελαφρές βροχές, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ αλλά τοπικά ισχυροί, 5 μποφόρ. Κοντά στις αυγινές ώρες αναμένεται να καταστούν κυρίως νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς και τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και στα προσήνεμα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα νότια και τα βόρεια παράλια, γύρω στους 17 στα υπόλοιπα παράλια και στους 10 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, ενώ πιθανό να σημειωθούν τοπικά ελαφρές βροχές, κυρίως στα ορεινά και τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και τοπικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και τοπικά ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 20 στα παράλια και στους 14 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές ή και καταιγίδα. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους δυνατό να πέσει χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί και τοπικά δυτικοί, μέτριοι, 4 μποφόρ αλλά στα προσήνεμα παράλια και ορεινά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη και στα προσήνεμα ταραγμένη.

Την Κυριακή περίοδοι με κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά, ενώ αναμένονται λίγες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια, στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Τη νύκτα αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια τοπικά στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Τη Δευτέρα, ημέρα των Χριστουγέννων, αναμένονται αρχικά μεμονωμένες βροχές ή και καταιγίδα και χιόνια τοπικά στα ορεινά αλλά από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σήμερα και η σχετική υγρασία στις 2 το απόγευμα ήταν:

MM