Κατεχόμενα: «Φάμπρικα» με υπηκοότητες της ΚΔ σε παιδιά εποίκων με Τουρκοκύπριους

Κατεχόμενα: «Φάμπρικα» με υπηκοότητες της ΚΔ σε παιδιά εποίκων με Τουρκοκύπριους | Newsit.com.cy

Καταγγελία για «συμμορία» που έναντι χρημάτων καταφέρνει και δίδει την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά μικτών γάμων Τουρκοκυπρίων κυρίως με Τούρκους υπηκόους, έκανε στην εφημερίδα Κίπρις ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ λέγοντας ότι ανέλαβαν πρωτοβουλία για να βοηθήσουν αυτά τα άτομα.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Κίπρις σήμερα, ο κ. Ελτζίλ είπε ότι υπάρχουν 17.000 παιδιά μικτών γάμων μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τούρκων που καταβάλλουν ατομικά προσπάθειες να πάρουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας «αλλά δεν μπορούν να πάνε μακριά» και καταφεύγουν, λόγω μη άλλων επιλογών, σε δωροδοκία και να δίδουν χρήματα σε συμμορίες.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της συντεχνίας KTÖS έχουν δεχθεί ήδη – όπως είπε – 300 αιτήσεις τέτοιων ατόμων με τον Ελτζίλ και δηλώνει ότι ενώ άτομα (Τ/κ) που βρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν πάρει την υπηκοότητα, κάποια από αυτά τα άτομα, τα παιδιά μικτών γάμων που συστοιχίζονται μαζί τους στον αγώνα για ειρήνη στην Κύπρο, δεν μπορούν να την πάρουν.

Ο Σενέρ Ελτζίλ είπε ότι έχουν στήριξη στην πρωτοβουλία τους αυτή για το συγκεκριμένο θέμα και από το «νότο» κάνοντας αναφορά στην ΚΙΣΑ και ομάδα ατόμων από κάποια κόμματα και τους εκπαιδευτικούς. «Το θέμα είναι ένα εμπόδιο στον δρόμο για λύση στην Κύπρο, είπε, λέγοντας ότι αυτή η προσέγγιση εμποδίζει την συνένωση και τις επαφές των ανθρώπων.

Ο λόγος, πρόσθεσε, που η KTÖS προβαίνει σε αυτή την πρωτοβουλία είναι γιατί τέτοια εμπόδια αντιμετωπίζουν και δικά της μέλη, πρόσθεσε ότι για το ζήτημα συναντήθηκαν και με την Επίτροπο Διοικήσεως και στόχος τους είναι αυτή η προσπάθεια να γίνει ακόμη πιο μαζική. Όπως είπε, εντόπισαν και περιπτώσεις Τουρκοκυπρίων (παιδιά μικτών γάμων) που ζουν σε χώρες του εξωτερικού, Αμερική, Καναδά, Βρετανία, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πρώτο βήμα, εξήγησε, είναι να τους εντοπίσουν και το δεύτερο τις υποθέσεις που έχουν πάρει τον νομικό δρόμο να τις προωθήσουν.

Ο κ. Ελτζίλ είπε επίσης ότι εάν στις υποθέσεις που νομικά εκκρεμούν δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα προσφύγουν και στο ΕΔΑΔ ενώ σκοπεύουν να προβούν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό, το Υπουργείο Εσωτερικών και την Βουλή.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε ο τ/κ συνδικαλιστής, άρχισε να λαμβάνει μέτρα εναντίον αυτών των συμμοριών που δρουν επί χρήμασι για να παραχωρούν τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμπλήρωσε όμως ότι υπάρχουν εδώ και 3 χρόνια άτομα που έχουν συμπληρώσει τα κριτήρια, παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν να πάρουν την ταυτότητα ή το διαβατήριο της ΚΔ. Μετά από την πρωτοβουλία της συντεχνίας τους, πρόσθεσε, θα ξαναελεγχθούν 4.000 φάκελοι που βρίσκονται ενώπιον της αρμόδιας υπηρεσίας.

Για το θέμα αυτό, συνέχισε, το επόμενο διάστημα θα συναντηθούν και θα το συζητήσουν με ε/κ πολιτικά κόμματα. 

Ενότητες
MM