Κατεχόμενα: «Τους παίρνουν λεφτά οι μαφιόζοι»

Κατεχόμενα: «Τους παίρνουν λεφτά οι μαφιόζοι» | Newsit.com.cy

Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Το πόθεν έσχες του Οζγκιουργκιούν έμεινε μετά τις εκλογές;» γράφει ότι οι δηλώσεις της Σιμπέλ Σιμπέρ, «προέδρου» της «βουλής», για το θέμα με την περιουσία και τις καταθέσεις του «πρωθυπουργού» και προέδρου του ΚΕΕ, ήταν γεμάτες ασάφεια. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων, KTÖS, αντέδρασε στην παραχώρηση γης για την κατασκευή θρησκευτικού σχολείου (ιμάμ χατίπ), ενώ στην Κερύνεια τα σχολεία δεν επαρκούν για τον αριθμό των μαθητών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο διευθυντής του «τμήματος» βακουφίων δήλωσε πως δεν θα γίνει ιμάμ χατίπ.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) υπό τον τίτλο «Τα φτωχά παιδιά θα τα σπουδάσει το βακούφικο» και γράφει ότι το τουρκικό βακούφικο Εθνικής Παιδείας θέλει να φτιάξει όχι θρησκευτικό σχολείο αλλά θεολογικό κολέγιο στο κέντρο της Κερύνειας, όμως δεν έχει πάρει άδεια ούτε κάτι τέτοιο βρίσκεται στον προγραμματισμό του «υπουργείου παιδείας». Αλλού αναφέρει ότι στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κανείς δεν κόλλησε στον Τραμπ και η πλειοψηφία των χωρών μελών καταδίκασε τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι Τούρκος υπήκοος που βρίσκεται στη φυλακή για υπόθεση ναρκωτικών υποστήριξε στο «δικαστήριο» ότι εδώ και 19 μέρες βασανίζεται και πως αναγκάστηκε να κόψει τις φλέβες του στη φυλακή για να τον στείλουν στο νοσοκομείο και δεν τον έστειλαν.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Τους παίρνουν λεφτά οι μαφιόζοι» γράφει ότι ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ λόγω μη άλλης επιλογής, τα παιδιά μεικτών γάμων που δεν μπορούν να πάρουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταφεύγουν στο να δίνουν λεφτά στις μαφίες και σε ρουσφέτια ενώ εκκρεμούν 4.000 φάκελοι. Αλλού γράφει ότι οι κτηνοτρόφοι στο χωριό Νέτα της Καρπασίας διαμαρτύρονται ότι το πόσιμο νερό για τα ζώα τους είναι πολύ ακριβό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι και πάλι δεν μπόρεσαν να εργαστούν στο λιμάνι της Αμμοχώστου οι υπάλληλοι του «τελωνείου» λόγω της σκόνης από την εκφόρτωση των ζωοτροφών.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Ο γρίφος του ιμάμ χατίπ» δημοσιεύει το χάρτη της περιοχής όπου προορίζεται να γίνει το θρησκευτικό σχολείο και παραθέτει το τί λένε για το ζήτημα το «τμήμα» βακουφίων, το «υπουργείο παιδείας» και ο «δήμος» Κερύνειας. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι προτεραιότητά του μια αριστερή συνεργασία που δεν έχει γίνει ξανά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι 53 άτομα φέτος έχασαν τη ζωή τους λόγω καρδιακού επεισοδίου.

MM