Καλά κρατεί η κόντρα μεταξύ Φαίδωνος και Αστυνομίας – Η απάντηση του Δημάρχου Πάφου με αναφορές σε επίορκους και ανίκανους

Καλά κρατεί η κόντρα μεταξύ Φαίδωνος και Αστυνομίας – Η απάντηση του Δημάρχου Πάφου με αναφορές σε επίορκους και ανίκανους | Newsit.com.cy

Γραπτή ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα ο Δήμαρχος Πάφου στην οποία επισημαίνει ότι το αίσθημα ασφάλειας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούν να λειτουργήσουν οι θεσμοί και, ως εκ τούτου, το αίσθημα αυτό πρέπει να διασφαλίζεται και να εξασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Στην ανακοίνωση του, ο κ. Φαίδωνος αναφέρεται λεπτομερώς και στα κυκλώματα που κατάγγειλε ότι δρουν, κάνοντας απολογισμό ως προς το τί έχει γίνει μέχρι σήμερα από πλευράς διωκτικών αρχών.

Αυτούσια η απάντηση του Δημάρχου Πάφου:

«Το πρόσφατο περιστατικό της βομβιστικής ενέργειας στο όχημα της μητέρας μου, αλλά και άλλα παρόμοια που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό, αποδεικνύουν ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Φαίδωνος. « Η Αστυνομία Κύπρου, ένας από τους βασικότερους κρατικούς θεσμούς με κύρια αποστολή τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, αποτελείται σήμερα από 5.000 μέλη. Δυστυχώς, στο Σώμα αυτό έχουν παρεισφρήσει επίορκα άτομα αλλά και πολλοί ανεπαρκείς.

Οι πρόσφατες δηλώσεις μου, με σαφείς αναφορές σε ανεπάρκειες, νοοτροπίες και πρακτικές που αγγίζουν τα όρια της συγκάλυψης, δεν ήταν βέβαια τυχαίες. Στόχος και σκοπός μου ήταν να φέρω στο δημόσιο διάλογο την κατάσταση αυτή για να βελτιωθεί η Αστυνομία, ώστε να κτυπήσουμε επιτέλους τα φαινόμενα της διαφθοράς, των κυκλωμάτων και του υποκόσμου.

Κανένας δεν μηδενίζει τα πάντα και ούτε τα ισοπεδώνει. Τούτη την ώρα της ευθύνης και της αποφασιστικότητας, η κοινωνία γενικότερα και η Αστυνομία ειδικότερα δεν χρειάζονται επαίνους και χειροκροτήματα αλλά ενέργειες και δράσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα για σκοπούς προβληματισμού να επισημάνω τα εξής:

-Κύκλωμα ηλεκτρονικού τζόγου: Οι πάντες γνωρίζουν τα πάντα και κάθε τι περαιτέρω αποτελεί πλεονασμό. Ωστόσο, ο παράνομος ηλεκτρονικός τζόγος συνεχίζεται.

-Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας: Παρά τις καταγγελίες και τις πληροφορίες που έχουν δοθεί, η αρχαιοκαπηλία και η τυμβωρυχία συνεχίζονται.

-Κύκλωμα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο: Υπενθυμίζω ευρέως γνωστά γεγονότα όπως βομβιστικές επιθέσεις, στημένα παιγνίδια, παράνομα στοιχήματα μέσω Ασίας με εκατομμύρια κέρδη για ορισμένους. Και όμως, καμιά σύλληψη, καμιά ενέργεια.

-Κύκλωμα στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών, στην έκδοση διαβατηρίων για πολίτες από τρίτες χώρες, στην έκδοση διαβατηρίων σε Τ/Κ και Τούρκους μη δικαιούχους: Καμιά σύλληψη, καμιά ενέργεια.

-Κυκλώματα διαφθοράς στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στο Τμήμα Φόρου Εισοδήματος, στο Τμήμα Κτηματολογίου, στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών: Μίζες εκατομμυρίων, δώρα με πίνακες ζωγραφικής τεράστιας αξίας και πανάκριβα ρολόγια, ράβδοι χρυσού, διαμερίσματα και περιουσίες στην Αγγλία, μεταφορά χρημάτων σε κιβώτια παπουτσιών, εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους. Και πάλι, δεν γίνεται τίποτα (κάποιες αναφορές σε Τμήματα και πρόσωπα δεν αφορούν το παρόν αλλά το πρόσφατο παρελθόν).

-Κυκλώματα στο χώρο των τραπεζών και των τραπεζιτών: Μίζες για την παραχώρηση δανείων τα οποία, με τον τρόπο που δίνονταν, ήταν ξεκάθαρο ότι ουδέποτε θα υπήρχε η δυνατότητα αποπληρωμής, εξ ου και η μίζα. Aγορές τραπεζών με παράνομες προμήθειες κ.ά. Τίποτα δεν έγινε.

-Ύπαρξη μερικών επίορκων αξιωματικών και μελών της Αστυνομικής Δύναμης, τα οποία διαρρέουν κάθε είδους εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες ή καταθέσεις με σκοπό να ενεργοποιηθούν τα κυκλώματα συγκάλυψης. Επισημαίνεται ότι παύθηκε ο Υπαρχηγός της Δύναμης για διαρροή άλλου είδους εγγράφου. Κάποιοι όμως που παραμένουν εντός της Αστυνομίας, προβαίνουν σε πολύ πιο σοβαρές διαρροές.

Στον αντίποδα των πιο πάνω, αλλά και πολλών άλλων, κάποιοι καθοδηγούμενοι αποκλειστικά από αίσθημα ευθύνης και χωρίς το δημόσιο αξίωμά τους να το επιβάλλει, έχουμε ταχθεί στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά και στην προσπάθεια να βοηθήσουμε την Αστυνομία να τα αντιμετωπίσει.

Δεν κρύβω -και το δηλώνω ευθέως- ότι όταν εμείς ανεβαίνουμε αυτές τις ανηφοριές, βλέπουμε μέλη και στελέχη των θεσμών αυτών να παίρνουν τον κατήφορο και να οδηγούνται στο βούρκο, την παρανομία και τη διαφθορά». 

MM